Tipologia unui skateboard

Tipologia unui skateboard

În ultimii ani, skateboarding-ul a luat amploare în rândul tinerilor, devenind un sport, în adevăratul sens al cuvântului și în România. Datorită părinților mai bine informați, dar și a autorităților locale din marile orașe, care au construit câteva (deși poate nu suficiente) rampe pe care utilizatorii se pot distra, numărul celor care achiziționează un skateboard, a crescut exponențial, în ultima vreme.

O placă de skateboard nu este bună numai pentru exercițiu fizic, distracție și antrenament în timpul liber. Ea poate fi folosită cu mult succes și ca o variantă sănătoasă și economică de a te deplasa dintr-un punct în altul. Dacă pe drumul tău mai dai și de o pantă, atunci amuzamentul este garantat și vei combina cu succes utilul cu plăcutul.

Tipologia unui skateboard

Fie că ești în căutarea unui nou sport care să te țină activ și te aventurezi pentru prima dată pe un skateboard, ori ești obișnuit să te dai pe unul încă din copilărie, este important să cunoști câteva repere, pentru a putea evolua.

Astfel, află că tipologia unui skateboard se referă la repartizarea plăcilor de skating pe diferite clase, în funcție de dimensiuni și design. Așadar, în funcție de forma și de aspectele tehnice, se pot distinge trei mari clase de skateboarduri: clasic, caterboard și longboard. Aceste clase vor fi prezentate în continuare.

Skateboard clasic

Modelele clasice au un deck plat și curbat în sus în ambele extremități și poziționat orizontal. Sub deck vei putea observa două axe sau trucks, ce au lățimea aproximativ egală cu cea a plăcii. Roțile, în număr de patru, pot fi mici 51-55 mm sau mari 56-60 mm și pot fi moi (folosite pentru rampe și teren alunecos) sau dure (pentru asfalt). Mărimea rulmenților necesită adaptarea în funcție de dimensiunea pantofului utilizatorului.

În funție de dimensiunile celui care folosește skateboardul, există mai multe categorii de lățimi ale deck-ului:

  • Gama micro – 16.5 – 17 cm lățime, pentru copiii mai mici de 5 ani și 100 cm înălțime;
  • Gama mică – 17 – 18 cm lățime, pentru copiii cuprinși între 6 și 8 ani și până în 135 cm înălțime;
  • Gama mid – 18.5 cm lățime, vârste 9 – 12 ani, înălțime < 150 cm;
  • Gama full size – 19 cm lățime, pentru cei mai mari de 13 ani și > 150 cm înălțime.

Longboardul

Este o versiune mai lungă de skateboard clasic, care nu are deck-ul curbat la extremități. Poți folosi aceste plăci în special pentru deplasări din punctul A în punctul B, fără a se face prea multe acrobații cu ele. Ca avantaj față de un skateboard clasic ar fi că poate coborî foarte rapid și ușor rampe. El poate fi utilizat ca mijloc de transport în viața cotidiană, ori pentru plimbări în oraș.

Casterboardul (sau RipStick)

Este o versiune nouă, inovativă, care a fost realizată special pentru a-ți oferi în skateboarding același tip de balans prezent în snowboarding sau surfboarding. Casterboardul este alcătuit din două deck-uri platformă, care se deplasează independent una față de cealaltă. Fiecare deck este plasat pe câte o singură roată și este unit cu celălalt deck printr-un ax flexibil. Față de un skateboard clasic, roțile pot pivota și se pot obține unghiuri de deplasare mai diversificate. Totodată, propulsia nu o mai faci împingând cu un singur picio, ci ținând tălpile pe platforme și schimbându-ți centrul de greutate în timpul mersului.

Acum că știi care sunt principalele variante de skateboard existente pe piață, poți alege ce tip este mai potrivit pentru stilul tău de viață.