Tipuri de biciclete pliabile

Tipuri de biciclete pliabile

În ultimii ani, nu doar bicicletele de munte cunosc o evoluție, ci și modelele de biciclete pliabile. Acestea se reinventează. Dacă inițial nu erau foarte practice și ocupau destul de mult spațiu chiar și pliate, în prezent ele vin fabricate din materiale din ce în ce mai ușoare și s-a observat chiar și un interes pentru variantele de biciclete pliabile folosite în alte scopuri față de cel inițial – o bicicletă mică, de oraș.

În funcție de scopul în care folosești modelele de biciclete pliabile, există patru mari tipuri: recreaționale, pentru circulare zilnică, pentru munte și electrice.

Biciclete pliabile pentru timp liber

Acestea sunt potrivite dacă le folosești în timpul liber, pentru distanțe scurte. O asemenea bicicletă este ideală pentru a parcurge distanța către școală, spre cumpărături sau către cel mai apropiat mijloc de transport în comun. Totodată, această categorie de biciclete pliabile oferă cele mai multe opțiuni cumpărătorului.

După cum spuneam mai sus, ele nu sunt făcute pentru a le folosi în fiecare zi. Astfel, nu este necesar fie fabricate la cele mai înalte standarde, din cele mai bune materiale, fiind și cele mai ieftine. Când te hotărăști să achiziționezi o astfel de bicicletă, e bine să ții cont și de zona în care locuiești.

Spre exemplu, dacă locuiești în zone cu multe pante, este recomandat să cumperi biciclete pliabile cu minim trei viteze. Dacă stai la 10 minute de pedalat de stația de metrou și vrei să iei bicicleta spre muncă, aceasta poate fi una fără viteze.

Biciclete pliabile pentru circulare zilnică

Dacă ești unul dintre cicliștii care își doresc să folosească biciclete pliabile ca principalul mijloc de transport, dacă intenționezi să circuli peste 15-20 de km cu o pliabilă în fiecare zi, atunci trebuie să alegi un vehicul bine fabricat, foarte confortabil și cu un sistem care să permită plierea ușoară.

Trebuie să fii foarte atent la bicicleta pentru care optezi: ea este necesar să fie confortabilă, să ofere o postură corectă, în special dacă te știi cu probleme de spatele. Datorită faptului că ai de gând să pedalezi zilnic, poate pentru mai mulți ani la rând, orice disconfort pe care îl simți la început, te poate afecta destul de serios, pe termen lung.

Biciclete pliabile pentru munte

Sunt biciclete pliabile destinate pedalării în afara orașelor și a străzilor pavate, în natură, pe terenuri de munte.

În primul rând o astfel de bicicletă trebuie să fie fabricată din materiale de bună calitate, durabile, și să aibă, totodată, și un design gândit pentru rezistență. Dacă vrei să optezi pentru un astfel de model, va trebui să fii atent la roțile pe care le utilizează. În general, vei avea nevoie de o bicicletă care are roți cu diametrul de minim 65 cm și 4 cm grosime, pentru a putea pedala mai ușor și mai sigur chiar teren accidentat. În același timp, cauciucul va trebui să fie gros, pentru a absorbi șocurile mai bine.

Asigură-te că furca este realizată din material foarte rezistent și puternic, cu suspensie bună, deoarece vei pune multă presiune pe roata din față, în special pe coborâri. Ideal ar fi ca bicicleta pliabilă să aibă un sistem de suspensie și pe roata din spate.

Biciclete pliabile electrice

Reprezintă o variantă mai nouă, foarte practică, dedicată în special zonelor urbane și celor care fac navete de distanțe medii-mari spre muncă. Acest tip de bicicletă va fi prezentat într-un articol ulterior.

În general, tipul de biciclete pliabile este dat de scopul în care o vei folosi. Înainte de alegerea unei anumite variante, trebuie să ai în vedere cât de mult vei solicita acest mijloc de transport pe două roți, dar și tipul de teren pe care vei circula cel mai des.