Totul despre cortizol
Ce este cortizolul? El este un hormon de tip steroid, secretat de glandele suprarenale. Adesea, mai este numit și "hormonul de stres", deoarece nivelul său fluctuează în funcție de starea emoțională și de stres fizic în care te afli. Cortizolul este mai mult decât un simplu indicator de stres, el fiind, de asemenea, necesar la funcționarea majorității părților și organelor corpului uman. Deficiența sau excesul de cortizol pot conduce la diverse probleme de sănătate.
Ce anume poate ridica nivelul de cortizol?
- momentele în care ești blocat în trafic; - certurile cu membri familiei sau cu alți oameni; - întârzierea la serviciu; - emoțiile legate de un examen pe care urmează să-l dai; - excesul de efort fizic; - grijile pe care ți le faci pentru următoarea masă; - bolile; - temperaturile extreme Toate acestea sunt situații în care corpul tău este stresat fizic sau emoțional, fapt ce cauzează eliberarea unor cantități mai mari decât este nevoie de cortizol. Un nivel mai ridicat al acestui hormon se înregistrează dimineața, între orele 6-8 AM, iar niveluri mai scăzute se înregistrează noaptea (afirmația prezentată anterior este valabilă în cazul persoanelor sănătoase, care nu suferă de anumite boli).
Informații despre cortizol
Cortizolul este un hormon de tip steroid care este produs de glandele suprarenale, aflate în vecinătatea rinichilor. El are un rol important în organismul tău, deoarece reglează tensiunea și funcțiile cardiovasculare. De asemenea, este bun și la reglarea cantităților de proteine, grăsime și carbohidrați folosite de corp. Nivelul acestuia crește întotdeauna atunci când ești supus unui stres fizic sau de natură psihologică. Când organismul secretă cortizol în astfel de situații, proteina din mușchi se descompune și se eliberează și amino acizii în sânge. Aceștia sunt imediat utilizați de către ficat, pentru a sintetiza glucoza în energie. Ca atare, crește și nivelul de zaharuri din sânge, care permite alimentarea creierului cu energia oferită de glucoză. În același timp, alte țesuturi din corp încep să descrească din cantitatea de glucoză pe care o folosesc pentru a face energie. Cortizolul duce și la eliberarea de acizi grași, care reprezintă o sursă de energie ce va fi folosită de mușchi. În acest fel, persoana în coprul căreia se produc aceste procese, este pregătită să facă față situației dificile în care se află. Organismul oricărei persoane conține un sistem foarte complex de control al secreției de cortizol, care reglează cantitatea din acest hormon ce este eliberată în sânge. Glanda hipofiză este un mic organ aflat la baza creierului. Ea secretă un hormon cunoscut sub denumirea de ACTH (adrenocorticotrofină). Acesta are rolul de a transmite un semnal glandelor suprarenale de creștere a secreției de cortizol. La finalul acestui proces, glanda hipofiză primește semnal de la hipotalamus, sub forma unui hormon de eliberare a corticotrofinei, numit CRH. După primirea acestui semnal, glanda hipofiză eliberează adrenocorticotrofina. Nivelul celor doi hormoni regulatori, ACTH și CRH, cresc în timpul evenimentelor mai stresante. Odată cu ele, crește și nivelul de cortizol. Când acesta este prezent în cantități suficiente (sau chiar în exces), un sistem de feedback negativ intră în funcțiune în glanda hipofiză și în hipotalamus, alertând aceste zone să reducă producția de ACTH și CRH. Acest lucru se întâmplă pentru a se reduce secreția de cortizol din organism atunci când ea este în exces.
Niveluri anormale de cortizol
Anumite medicamente sau terapii cu hormoni estrogeni pot duce la creștere nivelului de cortizol din organism. Cantitățile scăzute din acest hormon sunt cauza unor tratamente cu medicamente ce previn atacurile de apoplexie. Femeile aflate pe finalul sarcinii și atleții de top pot avea și ei un nivel mai crescut de cortizol în corp. Nu știu dacă ai mai citit până acum despre cortizol, însă acesta este un hormon catabolic. Un nivel mare de cortizol poate schimba starea unui organism de la anabolică (acumulare de masă musculară), la catabolică (pierdere de masă musculară). Cea mai simplă metodă prin care poți ține cortizolul la un nivel scăzut, este să te afli mereu într-o stare de spirit pozitivă. Încearcă să nu te mai stresezi atât de tare pentru niște situații care se pot rezolva foarte simplu. De asemenea, și faptul că îți cunoști foarte bine corpul te poate ajuta să lupți împotriva unui exces de cortizol din organism. Într-un astfel de moment, este bine să știi în ce fel reacționează corpul tău atunci când este pus față în față cu o situație mai dificilă.
Cum să scazi nivelul de cortizol?
Am o bănuială ca ai dori să știi cum poți scădea nivelul de cortizol din organismul tău. Dacă este adevărat, atunci trebui să afli că nu ești singurul care are această dilemă. Mulți alți oameni ca și tine ar dori să afle acest lucru. Așadar, cum putem proceda în această situație? Modalitățile de reducere a nivelului de cortizol sunt multe, ele variind de la evitarea situațiilor stresante, până la folosirea unor medicamente concepute în acest scop. Cel mai bine ar fi, totuși, să încerci să lupți contra unui nivel de cortizol ridicat fără a lua nici un fel de medicament. Dacă tu crezi că te confrunți cu probleme legate de un nivel mărit de cortizol, atunci este cazul să te prezinți la un doctor pentru analize. În urma acestora, doctorul îți poate spune ce trebuie să faci mai departe pentru a-ți aduce cortizolul la un nivel optim. Pentru multe persoane, excesul de cortizol din corp lor este cauzat de stres. Pentru a scăpa de astfel de probleme, trebuie să diminuezi stresul la care ești supus zilnic. Dacă ești acel gen de persoană care este mereu stresată din orice, trebuie să te oprești un pic și să te întrebi de ce te afli într-o asemenea situație. Fiecare problemă pe care o ai trebuie analizată mai în detaliu. Dacă ea poate fi rezolvată ușor, fără stres și nervi, atunci nu mai este cazul să-ți faci atât de multe griji pentru ea. Dacă ai o slujbă care este foarte solicitantă din punct de vedere fizic, încearcă să iei mici gustări pe parcursul zilei. În acest fel, îi oferi organismului tău energie. Nu uita că acesta nu este conceput pentru a funcționa strict pe baza mușchilor, ci are nevoie și de hrană pentru energie.
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
De unde cumpărăm suplimente nutritive ieftine?
Review AllMax Nutrition - IsoFlex
Review Nature's Best - Isopure Whey Protein Isolate