Chiar dacă atunci când erai mic, părinții nu și-au permis să se intereseze după biciclete de copii și să îți cumpere una, acum, la primul salariu, te-ai hotărât să îți iei singur o cursieră. Dar după ce să te uiți înainte de achiziție? Care dintre piese este mai importantă și la care poți face rabat de la calitate? E drept că dacă ți-ai permite, ai opta pentru varianta cea mai scumpă, dar cum situația nu stă deloc așa, atunci va trebui să alegi foarte atent.
Ei bine, frânele reprezintă una dintre cele mai importante componente care se găsesc pe bicicleta ta de șosea, spun mare parte a specialiștilor. Aceștia consideră că sunt de fapt critice și că fără ele degeaba ai cele mai bune dotări, că sunt inutile. Și au dreptate, dacă stai să te gândești. Degeaba știi să pedalezi încă de când împrumutai biciclete de copii de la prieteni și ai furca și roțile cele mai scumpe. Dacă nu vei putea opri la timp, te vei accidenta, cu siguranță.
Înainte de a alege unul dintre modele, îți voi prezenta principalele tipuri de frâne existente pe cursiere, pentru a știi cum să le deosebești. Indiferent că vei da peste biciclete de copii sau peste variante de curse, sistemul de frânare va fi unul dintre variantele ce urmează să fie prezentate în continuare.
Frâne mecanice pe jantă
Sunt cele mai răspândite sisteme de frânare de pe cursiere, datorită următoarelor avantaje:
- Simplu de instalat;
- Mentenanță ușoară;
- Greutate redusă;
- Costul achiziționării și a întreținerii nu este ridicat;
- Destul de bune din punct de vedere al arodinamicii;
- Oferă o eficiență ridicată de frânare.
Aceste tipuri de frână vin în mai multe variante, dar principalele sunt:
- Frâne mecanice pe jantă cu un pivot – au o singură axă pe care se montează frâna alcătuită din doi clești, care odată acționați prin manetele de frână, pivotează în jurul axei și strâng janta, oprind roata; sunt cel mai adesea întâlnite pe biciclete de copii și pe variante ieftine de adulți;
- Frâne mecanice pe jantă cu doi pivoți - sunt prinse de cadru printr-un ax, la fel ca varianta precedentă, doar că mișcarea prin care brațele se mișcă pentru a opri roata, se realizează în jurul unui pivot separat, amplasat în lateral; reprezintă cel mai utilizat sistem de frână;
- Frâne mecanice pe jantă direct mount – față de modelul anterior, se renunță la axul care prinde frâna de cadru, rolul fiind preluat de către pivoți, atingându-se astfel o rigiditate mai mare a întregului sistem;
- Frâne mecanice pe jantă integrate în cadru – acestea sunt o adaptare a frânelor cu doi pivoți, făcute în așa fel încât să poată fi integrate în furca și în cadrul bicicletei; le vei întâlni pe modelele mai scumpe.
Pe lângă aceste variante, care sunt cele mai populare, vei mai putea găsi și frâne mecanice și hidraulice pe disc, plus un sistem de frâne hidraulice pe jantă, dar toate aceste trei opțiuni nu sunt ideale pentru cursiere.
Așadar, acum că ai aceste informații vei știi către ce variantă de sistem de frânare să optezi.
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
Avantajele înotului
Diferența dintre jogging și alergare
Avantajele mersului pe bicicletă