10 mituri despre somn

10 mituri despre somn
Multe persoane au idei puternice și preconcepute legate de somn și de lipsa acestuia. Majoritatea ideilor s-au format în urma unei vaste experiențe de care au avut parte în societatea din ziua de astăzi, care este una post-industrială și cu probleme de somn.

Sforăitul este enervant (pentru alții), dar nu reprezintă o problemă prea serioasă

Total greșit. Este adevărat că, pentru unele persoane, sforăitul nu le influențează starea de sănătate în nici un fel, dar, pentru altele, acesta poate fi un simptom al unei afecțiuni potențial letale, numită apnee de somn, în special dacă este însoțită de perioade de somnolență acută pe timpul zilei. Apneea se caracterizează prin pauze în respirație, care împiedică fluxul normal al aerului ce ar trebui, să treacă prin căile respiratorii ale unei persoane. Cei care suferă de această afecțiune se trezesc frecvent din somn, din lipsă de aer. Pauzele cauzate de apnee reduc nivelul de oxigen din sânge, pot forța inima să lucreze mult mai intens, pot afecta sistemul circulator și pot crește riscul apariției bolilor cardiovasculare. Sforăitul frecvent sau regulat este mereu asociat cu hipertensiunea. Obezitatea și un gât mare, pronunțat, pot contribui la apariția apneei. Ea se poate trata, de aceea, dacă ești de părere că suferi de o astfel de afecțiune, este nevoie să consulți un medic, care te poate îndruma ce să faci pentru a nu mai avea astfel de probleme.

Nu ai nevoie de multe ore de somn, le poți recupera și mai târziu

Nu este întocmai corect. Experții spun că ai nevoie de 7-9 ore de somn în fiecare zi pentru a fi odihnit și a te menține sănătos. Este greșit să consideri că poți dormi mai puțin de-atât, cu gândul că vei putea recupera aceste ore pierdute. Atunci când nu dormim suficient, acumulăm o stare de oboseală mare, de care nu mai putem scăpa, apoi, prea ușor. Lipsa unui somn cât mai odihnitor duce la apariția unor probleme de sănătate, precum obezitatea și tensiunea ridicată, stări de comportament și de spirit alterate, productitvitate scăzută, atenție diminuată acasă, la serviciu sau pe stradă, ce ne poate chiar pune viața în pericol.

Pornirea radioului, deschiderea geamului sau a aerului condiționat reprezintă modalități eficiente de a rămâne treaz la volan

Aceasta este, mai mult ca sigur, rețeta cea mai bună pentru a avea parte de un dezastru. Astfel de metode nu sunt deloc eficiente și pot conduce la întâmplări neprevăzute sau accidente dacă sunt luate în calcul. Dacă te simți obosit atunci când ești la volan, cel mai bine ar fi să tragi pe dreapta și să te odihnești între 15-45 de minute, înainte de a-ți continua drumul. Mai poți, de asemenea, să consumi băuturi pe bază de cofeină, care te vor ajuta să rămâi treaz pentru o anumită perioadă de timp. Totuși, efectele acestora se văd după 30 de minute . De aceea, dacă plănuiești să pleci la drum, odihnește-te bine cu o seară înainte.

Adolescenții care adorm la ore au obiceiuri proaste și/sau sunt leneși

Conform experților pe probleme de somn, un adolescent are nevoie de cel puțin 8,5-9,25 ore de odihnă pe noapte, comparativ cu cele 7-9 ore ale unui adult. Ceasurile lor biologice îi țin treji până târziu în noapte și îi fac să doarmă mai mult dimineața. Pentru mulți dintre ei, orele de curs încep dimineața, exact atunci când corpul le cere să doarmă mai mult. De aceea, unii dintre ei vor fi prea adormiți ca să mai învețe, acest lucru nefiind, neapărat, o vină ce li se poate imputa.

Insomnia înseamnă să nu poți dormi noaptea

Multă lume asociază insomnia cu dificultatea de a se odihni noaptea, acel moment când parcă îi forțează ceva să rămână treji, pierzându-și timpul în fața televizorului. Într-o anumită măsură, afirmația este corectă. Dar nu și completă. Alte simptome ale insomniei mai sunt și trezitul prea de dimineață sau des și sentimentul de nu fi complet odihnit atunci când începi o nouă zi. Insomnia, la rândul ei, poate fi un simptom al unei afecțiuni de somn, psihologică sau de ordin psihiatric, dar care se poate trata de cele mai multe ori.

Somnolența din timpul zilei înseamnă întotdeauna că o persoană nu s-a odihnit suficient pe timpul nopții

Persoanele care suferă de somnolență excesivă pe timpul zilei se simt foarte moleșite și simt o nevoie acută de a adormi, chiar în momente mai puțin potrivite, când, în mod normal, ar trebui să fie foarte alerte. Această afecțiune, care se poate manifesta chiar și atunci când te odihnești suficient noaptea, poate fi semnul unei probleme medicale mai profunde, cum ar fi narcolepsia sau apneea (la apnee am făcut referire și în articolul anterior despre miturile legate de somn). Astfel de probleme pot fi, adesea, tratate, iar simptomele de care suferi ar trebui discutate cu un medic competent. După cum spuneam și mai sus, somnolența pe timpul zilei poate fi periculoasă în anumite momente, ca de exemplu, atunci când ești la volan, deoarece te supune riscului de accidente și rănire sau chiar moarte. Pe lângă aceasta, te poate îmbolnăvi, îți poate limita capacitățile mentale, emoțiile și performanțele.

Lipsa de somn nu afectează starea de sănătate

Fals. Din contră, lipsa unui somn odihnitor nu este deloc un lucru bun pentru sănătatea ta. Dacă nu te dormi suficient, hormonii de creștere din organism sunt afectați și poți ajunge să suferi chiar de obezitate. De ce? Pentru că, atunci când nivelul de hormoni de creștere scade, șansele de a lua în greutate cresc. Tensiunea scade pe durata somnului, dar dacă acesta este întrerupt, pot apărea, în timp, hipertensiunea și alte afecțiuni cardiovasculare. Cercetările științifice au arătat că lipsa somnului duce și la scăderea abilității corpului de a produce și utiliza corect insulina, fapt ce poate provoca apariția diabetului.

Cu cât îmbătrânești mai mult, cu atât dormi mai puțin

Nu s-ar zice. Oamenii au, în general, nevoie de același număr de ore de somn, indiferent de vârsta pe care o au. Este adevărat că bătrânii pot avea tendința de a se trezi mai des pe timpul nopții, astfel ajungând să doarmă mai puțin, dar și ei au nevoie de exact același număr de ore de somn pe noapte ca și peroanele mai tinere.

Creierul tău se odihnește în timp ce dormi

Creierul nu se odihnește niciodată, chiar dacă tu o faci. Mai degrabă, se poate spune că își "reîncarcă" bateriile. În timp ce tu dormi, creierul tău continuă să dețină controlul asupra multor funcții ale organismului, inclusiv asupra respirației. Atunci când dormi, tu oscilezi între două faze ale somnului, MRO (Mișcarea Rapidă a Ochilor) și non-MRO, în cicluri de câte 90 de minute. Faza non-MRO are 4 subfaze cu caracteristici distincte, care merg de la nivelul 1, somnolența, în care poți fi ușor trezit, până la nivelul 3 și 4, somnul profund, în care trezirea se face mult mai greu. Chiar și în cea mai profundă fază de somn, mintea ta tot poate procesa informații. MRO este o stare de somn activă, în care au loc visele, funcționează respirația, iar ritmul cardiac devine neregulat, mușchii se relaxează, ochii mișcându-se dintr-o parte într-alta sub pleoape.

Dacă te trezești în mijlocul nopții, te poți întoarce la somn fără prea mari probleme

Trezirea în mijlocul nopții și inabilitatea de a mai putea adormi la loc ușor, sunt semne ale insomniei. Dacă vrei să adormi mai ușor, încearcă să folosești diverse tehnici concepute pentru a te ajuta în această problemă: numără în gând până la un anumit număr, numără oi care sar gardul (o tehnică ciudată, dar folosită de foarte multe persoane, în special prin America, probabil ai mai văzut-o utilizată prin filme), ascultă melodii relaxante etc. Indiferent de tehnica pe care o alegi, însă, experții spun că, dacă nu reușești să adormi la loc în 15-20 de minute, atunci ridică-te din pate, du-te în altă cameră și încearcă să faci ceva relaxant. Citește, de exemplu. Dacă, după o anumită perioadă de timp simți că te ia somnul, mergi la loc în pat. Și nu uita: nu fii tentat să arunci o privire la ceas, s-ar putea să nu te ajute!