MIT - Masa musculară crește în timp ce te antrenezi

MIT - Masa musculară crește în timp ce te antrenezi

Acesta este unul din cele mai cunoscute mituri, însă realitatea e alta: masa musculară crește în timp ce te odihnești și recuperezi!

Realitate - masa musculară crește în timp ce te odihnești și recuperezi

Un antrenament intens cu greutăți reprezintă doar scânteia care stimulează creșterea, însă adevărata "minune" se întâmplă mai târziu, în timp ce te odihnești. În timpul unui antrenament încercăm să supraîncărcam, să suprasolicităm masa musculară, cu scopul de a-i produce mici leziuni. Nu vreau să întru în detalii anatomice însă, lucrând cu greutăți, cauzezi microleziuni, microtraumatisme unui anumit grup de mușchi. Imediat după ce termini antrenamentul, organismul își mobilizează toate resursele pentru a repara aceste leziuni.

Aceste reparații necesită energie care, în condiții ideale, este obținută prin arderea grăsimilor din organism. Din acest motiv, antrenamentele eficiente te ajută să arzi grăsimea. Bineînțeles, doar arderea grăsimii nu este suficientă pentru a repara țesuturile lezate, organismul având nevoie și de alte elemente nutritive, cum ar fi aminoacizii sau creatina, și pe care le poți lua fie din alimentație, fie din alimentație și suplimente.

Masa musculara creste in timp ce te odihnesti si recuperezi

Extrem de important este și timpul de recuperare musculară. Dacă începi un nou antrenament înainte ca masa ta musculară să fi avut timp să se recupereze, vei scurtcircuita întreg procesul de recuperare, și asta nu e bine. Am auzit de la diverse persoane, în sală, vorba "dă-i în cap", cu referire directă la febra musculară. Multe persoane stau cu impresia că atunci când ai febră musculară este indicat să faci în continuare efort până îți trece. Nimic mai greșit!

Febra musculară reprezintă fenomenul de acumulare a acidului lactic în mușchi, după un efort fizic mai mare decât cel cu care sunt obișnuiți mușchii. Un efort fizic mai mare decât cel normal înseamnă că organismul a primit un antrenament dur, care va necesita cel puțin câteva zile de odihnă. Antrenandu-te în timp ce simți efectele febrei musculare nu face altceva decât să încetinească procesul de vindecare, iar masa musculară nu va crește.

Antrenamentul trebuie văzut ca un stimulent al creșterii, ca un început al "minunii", și aici mă refer, bineînțeles, la creșterea masei musculare. Ea se va repara și va crește între antrenamente, devenind mai puternică și mai tonică în fiecare zi. Din acest motiv, este crucial să furnizezi organismului, în această perioadă de recuperare, toți nutrienții necesari pentru a susține creșterea masei musculare. De asemenea, trebuie să-i oferi organismului suficientă odihnă pentru a-ți asigura o recuperare corectă.