MIT - Femeile fac fitness, barbații fac culturism

MIT - Femeile fac fitness, barbații fac culturism

Foarte multe persoane stau cu impresia că fitness-ul este ceva soft, potrivit doar pentru doamne, iar culturismul este ceva hard, care se potrivește de minune domnilor. Greșit! Scopul culturismului este dezvoltarea unei mase musculare masive, cu un procent mic de grăsime, astfel încât mușchii să fie foarte bine definiți. De asemenea, contează foarte mult și simetria mușchilor, iar în concursurile de culturism, acestea sunt singurele aspecte notate de juriu.

Pe de altă parte, fitness-ul este un mod de viață și se referă la efectuarea de activități fizice care să întrețină musculatura și articulațiile, și care să permită practicantului să-și îmbunătățească forța și rezistența.

Concluzie: fitness-ul reprezintă nivelul de pregătire fizică al unei persoane, în timp ce culturismul reprezintă un sport în care scopul este acumularea de cât mai multă masă musculară slabă.

Realitate - Doar o categorie foarte restrânsă de persoane poate practica sportul culturism

Sunt foarte puține persoanele care pot practica acest sport, și asta din mai multe motive. Mai întâi, la culturism contează foarte mult și materialul genetic. Dacă la fotbal, tenis și alte sporturi asemănătoare nu contează foarte mult tipul somatic, în culturism este extrem de important, el stabilind cât de repede poate o persoană să construiască masă musculară. Culturiștii au nevoi speciale când vine vorba de antrenament, alimentație și odihnă, iar asta presupune un alt stil de viață.

Culturism

Ei vor mânca de multe ori pe zi, se vor antrena poate și de 2 ori în fiecare zi, vor folosi substanțe anabolizante (steroizi) sub supravegherea atentă a unui doctor, și lista poate continua. Rezultatul este un corp uriaș, cu mușchi excesiv de mari, un corp impunător, care generează frică. Din păcate însă, sunt puține persoanele care apreciază un corp de culturist, principalul motiv pe care l-am auzit fiind "este dizgrațios cu mușchii aia uriași".

Realitate - Oricine poate face din fitness un stil de viață

Cuvantul fitness se compune din "fit" (în formă) și "ness" (terminație care exprimă activitatea), deci definiția lui ar fi "să-ți menții sau îmbunătățești forma și condiția fizică". Nu vreau să intru în detalii despre elementele care stau la baza fitness-ului, însă le poți citi aici: Cele 10 abilități fizice.

Fitness-ul nu este un sport, ci este un mod de viață. Sigur, acest mod de viață se consumă prin practicarea de activități fizice diverse, cele mai populare fiind alergatul, jogging-ul, mersul, înotul, fotbalul, tenisul șamd, precum și printr-un regim alimentar echilibrat și sănătos. Chiar dacă toată lumea poate face fitness, și toată lumea își dorește să fie în formă, mai devreme sau mai târziu te lovești de pragul psihologic care, din diverse motive, îți spune să revii iar la un stil de viață sedentar și nesănătos.

Secretul menținerii acestui stil de viață este să-ți placă și să te motiveze să continui. Motivația poate veni din diverse surse, însă cele mai des întâlnite sunt senzația de încântare când ești admirat sau când te admiri singur în oglindă, faptul că observi că reziști mult mai bine la activitățile curente, faptul că ai o forță mai mare, faptul că dormi mai bine noaptea, șamd. Fără o motivație corespunzătoare nu putem menține noul stil de viață adoptat, așa cum, de altfel, nu putem face absolut nimic dacă nu suntem motivați corespunzator.

Dacă vrei să faci fitness, adică dacă vrei să ai un corp mai puternic, mai rezistent, mai mobil, mai frumos și mai armonios, nu trebuie să vezi în exerciții ceva obligatoriu. Trebuie să le faci de plăcere și, dacă acum nu vezi plăcerea în asta, să o descoperi pe parcurs. O plimbare cu bicicleta printre mașinile care aproape te lovesc nu este atractivă, însă totul se schimbă atunci când te plimbi printr-un parc, sau urci serpentine în timp ce admiri priveliștea. Alergatul, jogging-ul sau mersul pe trotuar nu este deloc plăcut, însă devine extraordinar de atractiv atunci când o faci într-un mediu propice, cum ar fi pe malul unui rău, sau într-o pădure, sau într-un parc amenajat cu piste de alergat. Inclusiv prezența altor persoane care fac aceeași activitate este încă un pas spre a obține o experiență plăcută în urma acestei activități fizice. Înotul nu trebuie văzut ca o perioadă de efort intens timp de 60 minute, ci trebuie perceput ca o modalitate de relaxare, în care ești acompaniat doar de apă, iar singurele lucruri pe care le auzi sunt respirația sacadată și zgomotul făcut de apă.

După cum vezi, factorul psihologic este foarte important, și ce mi se pare cel mai frumos este că practicarea activităților fizice te relaxează și elimină stresul, iar asta îți oferă o motivație de a continua cu acest nou adoptat stil de viață. Ca orice în viață, avem un cerc format din activități fizice, alimentație sănătoasă, timp liber și factori psihologici. Odată ce rupi acest cerc, elementele se vor susține și ridica reciproc, și să-ți dau și un exemplu foarte des întâlnit: "nu fac sport și nu mănânc sănătos pentru că muncesc mult, sunt obosit și nu am timp". Sunt multe variante de a ataca acest cerc vicios și îți voi prezenta câteva:

  • Nu te mai du cu mașina, maxi taxi sau autobuzul la serviciu. În loc, fă jogging până acolo, sau mergi cu bicicleta. Dacă distanța este prea mare, poți face jogging timp de 15 minute, după care continui cu un mijloc de transport în comun. Fitness Nu mai apela la cattering pentru masa de prânz la serviciu. În loc, ia-ți de acasă sandwich-uri și iaurt, sau pregătește-ți într-o caserolă o porție de mâncare gătită; încearcă să pretinzi că nu ai voie să îți comanzi mâncare pentru pauza de prânz (mănânci mai sănătos și faci și economie de bani). Activitatea fizică de dimineață, în afară de faptul că reprezintă un exercițiu de rezistență și respirație, mai oferă un avantaj: vezi și alte lucruri, mintea îți mai zboară și în alte părți, nu stai cu gândul doar la muncă în timp ce te îndrepți spre serviciu. Însăși această variație reprezintă o relaxare. Întoarcerea acasă de la serviciu se va face la fel, prin mers sau jogging. Când ajungi acasă deja ești încălzit, așa că nu te repezi să mănânci. În loc de asta, sacrifică 15 - 20 minute pentru a face niște exerciții de stretching și forță. Pentru exercițiile de forță nu îți trebuie nici un fel de echipament, poți face o gamă largă de exerciții folosindu-ți greutatea corpului.
  • Dimineața, imediat cum te trezești, fă exerciții de înviorare (cel puțin așa să crezi). De fapt, ele te și înviorează, dar îți și măresc forța. Fă câteva flotări, câteva genuflexiuni, și puțin stretching. Te vei simți complet altfel după! Nu mai folosi deloc liftul, pur și simplu consideră că este defect. Urcă și coboară treptele într-un ritm normal sau alert, în funcție de gradul de oboseală. Nu mai căuta să parchezi mașina cât mai aproape de intrare, să știi că nu pățești nimic rău dacă o parchezi câteva sute de metri mai departe. Din contra, faci și puțină mișcare, și nu mai stai nici cu stresul găsirii unui loc de parcare cât mai bun. Acasă, când te uiți la televizor, nu mai sta tolănit în fotoliu sau pat. Te poți uita la televizor în timp ce îți lucrezi musculatura. Sunt extrem de multe exerciții care se pot face acasă, fără să-ți trebuiască nici un echipament. Poți ține picioarele și trunchiul ușor suspendate, sau poți ține picioarele drepte și ușor ridicate și să faci foarfeca, sau poți face abdomene etc. Orice exercițiu faci, este mult mai bine decât să nu faci nimic!

Din păcate, ritmul alert al vieții cotidiene ne face leneși și sedentari, și trebuie să folosim orice oportunitate de a ieși din starea asta. Orice, dar orice activitate care este automatizată pentru a reduce gradul tău de efort, ar trebui să o faci astfel încât să depui cel puțin un efort minim.

Exemple de activități banale și cotidiene care se pot transforma în exerciții fizice

  • Te-ai obișnuit ca în supermarket să mergi cu căruciorul plin cu cumpărături până la mașină? Ce-ar fi să te oprești la ieșirea din supermarket, să pui cumpărăturile în sacoșe și să cari sacoșele prin parcare, până la mașină?
  • Te-ai obișnuit să folosești liftul, chiar dacă stai doar la etajul 2 sau 3? Ce-ar fi să consideri că nu ai lift, și să folosești scările?
  • Ai cățel și îl scoți de 2 sau 3 ori pe zi afară? Când ajungi afară nu mai sta într-un loc, așteptând să-și termine cățelul treburile, ci mergi după el, sau impune-i un traseu zilnic!
  • Te-ai obișnuit ca în weekend să stai în casă, motivându-ți acțiunea prin faptul că vrei să te odihnești? Nu stai toată ziua în pat, așa că ce-ar fi ca în fiecare weekend să-ți iei soția sau iubita de mână și să mergeți pe jos până într-un parc, unde să vă plimbați agale? Această activitate te va relaxa și odihni mai mult decât lenevitul în pat! Dacă ai cățel, nu-l lăsa în casă, vrea și el aer curat!
  • Ai copil care te tot bate la cap că vrea la piscină? Folosește-te de asta, spune-ți că o faci doar pentru copil și, când ești acolo, relaxează-te și tu în mijlocul apei!
  • Ai uitat să iei pâine, iar magazinul este la 300 metri de casa ta? Lasă mașină în pace, fă o plimbare până la magazin! Vii de la magazin cu o sacoșă de cumpărături și te oprești să discuți cu un vecin? Nu lasă sacoșa jos, ține-o în mână. Și este și mai bine dacă în timp ce vorbești cu vecinul faci și niște flexii ale antebrațelor folosind sacoșa pe post de ganteră!

După cum vezi, sunt foarte multe activități care se pot transforma din activități statice, sau care necesită un grad minim de efort, în activități dinamice, care să-ți lucreze musculatura și care să-ți regleze respirația. Totul depinde de tine, dacă îți dorești să adopți acest stil de viață, în care ai un corp flexibil, musculos, rezistent și sănătos. Ți-am arătat cum poți sparge cercul vicios, acum nu-ți mai rămâne decât să te bucuri de senzațiile noi de care vei avea parte, și să începi și activități fizice dedicate, cum ar fi mersul la sala de forță, sau fotbal cu prietenii, sau un tenis de câmp sau de masă, sau înot, sau program de antrenament acasă!

Îți place acest stil de viață, în care ai un corp sănătos, puternic și rezistent, și în care ești admirat de cunoștințe? Un mare Like și un +1 pentru a ajuta ca acest articol să ajungă la cât mai multe persoane! Fii și tu un ambasador al fitness-ului!