3 mituri false despre fitness
În ziua de astăzi este foarte ușor să găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru a-ți atinge țintele tale în fitness. Evident, acest lucru reprezintă un mare avantaj, dar, în același timp, vei ajunge, în mod inevitabil, să dai și peste diverse materiale informaționale care îți vor oferi date contradictorii sau care se bat cap în cap cu ceea ce ai aflat până la momentul respectiv.
Știu că poate fi destul de frustrant la început, când ești inundat de toate acele informații și nu te poți decide pe care dintre ele să le iei de bune, dar să știi că adevărul iese, de cele mai multe ori, foarte ușor la suprafață. În continuare, îți voi prezenta 3 dintre cele mai comune (sau obișnuite) mituri legate de atingerea țelurilor tale de fitness.
1. Femeile nu ar trebui să ridice greutăți
Data viitoare când mai mergi la sală, aruncă o privire în zona unde sunt amplasate aparatele eliptice, benzile de alergare și bicicletele staționare. Într-o mare majoritate a timpului, acea zonă este ocupată de femei, cărora le place să-și petreacă sesiunea de antrenament la acele aparate.
Se prea poate să generalizez și să nu fie mereu cazul să se întâmple asta, dar rareori poți observa o femeie utilizând ganterele sau ridicând greutăți, acest lucru întâmplându-se, mai ales, din cauza ideilor preconcepute pe care multe dintre ele le au despre fitness.
Cele care se încadrează în această categorie nu doresc să ridice greutăți sau să tragă de fiare, deoarece sunt de părere că o astfel de activitate le-ar altera fizicul lor feminin, făcându-le să pară "mari".
Adevărul este că ridicatul de greutăți (inclusiv greutăți mari) este una dintre activitățile care le modelează femeilor trupurile, pentru că... ei bine, asta cam este treaba acelor greutăți. O femeie nu are un nivel suficient de mare de testosteron în organism (așa după cum ai tu), ceea ce înseamnă că nu vor putea să aibă o masă musculară la fel de mare ca a unui bărbat.
Mai mult, acele femei care vin la sală doar de dragul de a "se face mari", află că fiecare gram de mușchi pe care îl pun pe ele este câștigat în urma unei "lupte" serioase. Atunci când alegi să-ți crești masa musculară într-un mod cât mai natural, ajungi să observi că nu este chiar așa de ușor pe cât ai crezut c-ar fi.
Femeile ar trebui să știe că nu-și pot sculpta corpul făcând doar exerciții cardio ore în șir la rând sau jucându-se cu câteva greutăți mici. Dacă ele s-ar concentra mai mult pe ridicarea de greutăți mari, atunci ar fi uimite să vadă ce pot face acestea pentru aspectul și mintea lor.
În general, cercetătorii spun că femeile sunt ceva mai predispuse la depresie, dar dacă acestea ar încorpora în programul lor de antrenament și niște sesiuni de ridicări de greutăți, simptomele caracteristice depresiei s-ar micșora! Acest lucru este valabil și în cazul altor persoane, dar la femei, efectele pe care le au ridicările de greutăți sunt încă și mai pronunțate, datorită importanței pe care o acordă societatea imaginii noastre și aspectului corporal.
Probabil ai observat că nu toate femeile care-și petrec timpul la aparate sau ridicând greutăți arată mai "bărbate". Însă acele femei arată, cu siguranță, mai respectabile, mai îndrăznețe, având o siluetă cât se poate de feminină și suplă.
Ca atare, ele vor ieși în evidență întotdeauna, comparativ cu cele care vin la sală doar pentru a face niște exerciții cardio sau pentru a ridica niște greutăți ușoare. Aceste tipuri de exerciții nu vor avea un impact foarte puternic sau de lungă durată, nici în interior, dar nici la exterior.
Este adevărat că atât exercițiile cardio, cât și ridicările de greutăți mari au avantajele lor, unul dintre ele fiind arderea caloriilor, dar numai cele din urmă vor avea un efect mai mare asupra construirii unei mase musculare frumoase și a unui fizic suplu, atractiv și feminin.
2. IMC-ul este cea mai bună măsură a sănătății și a condiției fizice
În prezent, există mai multe metode prin care se poate determina greutatea optimă a unei persoane. La IMC (Indicele de Masă Corporală) ne putem uita și-l putem analiza din câteva unghiuri diferite.
Sunt persoane care consideră că IMC-ul este cea mai corectă și cea mai precisă metodă prin care se poate determina dacă cineva are greutatea corporală optimă și dacă trăiește un stil de viață sănătos. Indicele de masă corporală este cea mai bună metodă de depistare a viitoarelor probleme de sănătate într-un mod rapid, fără a avea nevoie de prea multe echipamente scumpe.
Problema cu această metodă este că ea nu ia în considerare și masa musculară fără grăsimi, în comparație cu nivelul total al grăsimii din corp, iar indicele atleților, de exemplu, este ceva mai mare, din mai multe motive.
IMC-ul este o modalitate prin care se ia în calcul greutatea unei persoane și înălțimea acesteia, pentru a i se determina nivelul total de grăsime din organism. Rezultatul obținut în urma acestui calcul reprezintă un număr care spune dacă persoana în cauză are o greutate optimă sau nu.
De exemplu, cineva care are un indice de 26 spre 27, este cu 20% mai gras decât ar fi normal, acest lucru putând să-i creeze probleme de sănătate pe viitor. O persoană care are un indice de 30 sau mai mare este considerată obeză.
Așadar, când indicele masei corporale este mare, persoana afectată poate suferi de probleme de sănătate precum boli de inimă, diabet și tensiune ridicată. De aceea se spune că IMC-ul este o bună metodă de determinare a greutății optime a unui individ.
Dar, în același timp, indicele de masă corporală este folosit mai mult în scopuri statistice. Rolul lui este să împartă populația pe diverse categorii, în funcție de greutatea oamenilor care o alcătuiesc. Iar acuratețea acestui indice poate fi ușor distorsionată de mai mulți factori, precum nivelul condiției fizice, masa musculară, structura oaselor, sex și etnie.
Iată un exemplu elocvent în această direcție: masa musculară bine dezvoltată tinde să cântărească ceva mai mult decât grăsimea, fapt pe care indicele nu-l poate lua în calcul. De aceea, este foarte probabil ca un culturist să fie considerat mai plinuț (ceea ce nu este întocmai adevărat).
O altă problemă cu acuratețea indicelui de masă corporală se poate observa și în cazul atleților care participă la maratoane sau în cazul atleților care participă la competiții de anduranță. În general, ei trebuie să fie cât mai ușori pentru a putea alerga repede. Prin urmare, ei nu au foarte multă grăsime în corp, acest lucru punându-i în categoria persoanelor foarte slabe din punct de vedere al indicelui masei corporale.
Din nou, observăm o greșeală. Dacă un maratonist este mai ușor decât o persoană obișnuită, nu înseamnă neapărat că este foarte slab, că nu se alimentează cum trebuie sau că suferă de foame! Un astfel de atlet știe întotdeauna ce înălțime și ce greutate are exact, dar cei care nu obișnuiesc să se măsoare prea des ori se încred mult prea mult în indicele de masă corporală, vor spune despre aceștia că au o înălțime mai mare și o greutate mai mică.
Așadar, IMC-ul poate fi util în cazul persoanelor obișnuite, care nu practică o anumită activitate fizică sau sportivă și care nu urmează un regim de antrenament și de alimentație specific sportului pe care îl practică, dar nu mai este la fel de precis în cazul unor atleți sau sportivi de performanță.
3. Mâncatul înainte de culcare te îngrașă
S-au purtat foarte multe discuții despre cum mesele luate la ore târzii pot cauza luarea în greutate. Cea mai comună afirmație pe care o poți întâlni este aceea că, dacă ai consumart un anumit număr de calorii seara, acestea se vor depune, pe durata somnului, în diverse zone din corp, ducând la acumularea de grăsime în timp.
Unele surse susțin că atât timp cât nu exagerezi cu mâncarea în timpul zilei, poți să consumi ceva alimente și seara, fără a avea probleme legate de greutate. Important nu este momentul din zi în care mănânci, cât mai degrabă caloriile pe care le consumi.
Alte persoane sunt de părere că luarea unei gustări înainte de a te culca, te poate chiar ajuta să dormi mai bine. Pe de altă parte, cei care sunt contra mâncatului seara, cred că metabolismul este mai încet pe timpul nopții, așadar nu este tocmai recomandat să mănânci nimic înainte de culcare, dacă nu vrei să te îngrași.
De asemenea, aceleași persoane susțin că toți elevii de liceu sau studenții care consumă alimente seara, din cauza programului haotic pe care îl au și care nu le permite mereu să respecte mesele unei zile, se vor îngrășa și ei.
În mod normal, conform unor studii făcute la Universitatea Columbia din Statele Unite, nu contează foarte mult ora la care consumi anumite alimente, ci cantitatea lor, așa după cum am mai vorbit ceva mai devreme. De exemplu, dacă respecți un anumit program de luat masa în timpul unei zile, să zicem la ora 18:00 și apoi la ora 22:00, presupunând că vei consuma cam aceleași calorii, nu ar trebui să ai probleme cu îngrășarea.
Ține minte: întotdeauna contează NUMĂRUL caloriilor ingerate, nu neapărat ora la care ai mâncat ultima dată seara.
Concluzie
Cantitatea de informații pe care o ai la îndemână este absolut uriașă. De aceea, este foarte important să cerni cât mai bine ceea ce este util, corect și exact, de ceea ce este doar mit și informații de umplutură!
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
MIT - Masa musculară crește în timp ce te antrenezi
MIT - Femeile fac fitness, barbații fac culturism
MIT - Dacă faci sport nu contează ce mănânci