5 obiceiuri care îți afectează metabolismul

5 obiceiuri care îți afectează metabolismul

Vara aceasta probabil ți-ai propus să te bucuri, atât cât se mai poate, de un pic de căldură și de niște soare. Dar nu poți face acest lucru dacă te împiedică ceva. Acel ceva sunt, poate, câteva kilograme în plus pe care le-ai acumulat pe timp de iarnă și de primăvară, iar acum ele atârnă un pic cam greu și te fac să te simți jenat de felul cum arată corpul tău. Știi prea bine că nu te poți lăuda cu el în forma în care este acum, așa că trebuie să faci ceva în această privniță. Și cum poți să dai acele kilograme mai repede jos? Printr-o dietă și prin niște antrenament, evident! Probabil primul lucru pe care îl fac mulți oameni când se hotărăsc să se pregătească de vară din punct de vedere al fizicului, este să înceapă o dietă, înainte de toate. Și cum vara nu durează prea mult, înseamnă că nu au foarte mult timp la dispoziție pentru a-și duce planul până la capăt. De aceea, ei nu vor avea de ales decât să se apuce de o dietă-fulger, crezând că vor rezolva problema greutății în acest fel. Adevărul este că, dacă și tu ai o astfel de mentalitate, nu te afli deloc pe drumul cel bun. De ce? Nu mereu o dietă rapidă este soluția pentru a te menține în formă pentru vară. De fapt, de foarte multe ori, acest fel de dietă poate reprezenta o deviere de la planul tău, care poate afecta progresul pe care tu îl faci zi de zi. Pe lângă aceasta, tu îți poți afecta și metabolismul fără să-ți dai seama, ca mai apoi să te întrebi ce nu a mers bine și de ce nu ai corpul pe care ți-l doreai. Metabolismul tău este responsabil pentru determinarea exactă a numărului de calorii pe care trebuie să le arzi în fiecare zi. Dacă el este încet, atunci și procesul de slăbire merge încet. Pentru a te menține în formă și pentru a reuși să ajungi la forma fizică pe care ți-o doreai, trebuie să eviți următoarele 5 greșeli pe care ți le voi menționa în continuare.

1. Un aport slab de proteine

De regulă, când o persoană se apucă de o dietă, având intenția destul de clară de a slăbi, aportul de proteine pe care le va consuma va scădea drastic. Și, din moment ce caloriile scad, probabil ești tentat să crezi ca și proteinele consumate trebuie să scadă, de asemenea. Totuși, această afirmație nu este corectă. Atunci când reduci aportul de calorii, tu trebuie, de fapt, să crești numărul de proteine pe care le consumi. Acest lucru previne pierderea masei musculare. Când caloriile pe care le consumi se reduc și începi să pierzi în greutate, asigură-te că vei consuma și 1-1,5 grame de proteine/kg în fiecare zi. Poate că ți se pare mult 1,5 grame de proteine/kg, însă adevărul este că ai nevoie de această cantitate, deoarece așa îți vei menține o masă musculară fără grăsimi, iar corpul nu va mai fi nevoit să apeleze la amino acizi pentru energie.

2. O dietă prea timpurie

O altă greșeală importantă pe care o fac anumiți oameni atunci când vor să se pregătească de vară, este să înceapă o dietă (drastică sau mai puțin drastică, nu prea contează) înainte de a-și fi construit o bază solidă a masei musculare. Dacă ai de dat multă grăsime jos, atunci este un lucru bun să faci asta înainte de a te apuca de trasul de fiare pentru a-ți pune la punct masa musculară. Totuși, dacă vrei să treci de la un corp care are deja niște mușchi cât de cât definiți pe el, la unul cu o musculatură pură, fără pic de grăsime, atunci va trebui să-ți concentrezi eforturile mai mult pe faza de acumulare de țesut muscular. Făcând acest lucru, tu îți vei fi construit o oarecare masă musculară, pentru momentul în care te decizi să te apuci de o dietă, fiindu-ți mai ușor să treci prin aceasta rapid, fără prea multe hopuri sau obstacole.

3. Prea multe exerciții cardio

Te consideri un rege al exercițiilor cardio? Sau nu știi exact ce înseamnă această expresie? Ei bine, ea descrie o persoană care dedică mult prea multe ore din timpul unei zile antrenamentelor cardio cu intensitate redusă. Totul începe cu 30 de minute pe zi pe banda de alergare, stepper sau la alte aparate eliptice ori pentru exerciții cardio. Întâi începi să vezi doar rezultate moderate, așa că decizi să-ți dublezi eforturile pentru a avea rezultate de două ori mai bune. Aparent, remarci și mai multe rezultate pozitive, așa că mai adaugi încă o sesiune de antrenamente sau încă o serie de exerciții. Te gândești că poate ar fi bine să te duci chiar de vreo două ori pe zi la sală să faci asta. Nu-i așa că ai reuși să faci și mai multe progrese? Nu, pentru că intervine o problemă. Ajungi să te plafonezi la un moment dat. Plus că, nu poți începe să tot crești numărul de ore, de sesiuni de antrenament și de exerciții pe care le faci, altfel ajungi să nu mai ai timp de altceva. Literalmente, vei sfârși prin a dormi în sala de forță! Odată ce ajungi să petreci ore întregi făcând exerciții cardio doar pentru a-ți menține forma, te vei simți prins ca într-o cursă. Corpul tău se va adapta la rutina de antrenament pe care o ai și nu vei mai remarca nici un rezultat bun. Deci, ce este de făcut în acest caz? Modifică-ți rutina de antrenament și încearcă să incluzi și niște exerciții de o intensitate ridicată. În plus, îndreaptă-ți atenția și către ceea ce mănânci. Trebuie să ții minte că un slăbit eficient este urmarea unei schimbări în dietă, nu neapărat a ore întregi petrecute la sală.

4. Dai somnul pe antrenament

Pot să înțeleg raționamentul tău conform căruia ești determinat să nu pierzi nici o secundă din zi fără să nu îți fi făcut antrenamentul programat. S-ar putea chiar să ajungi și de două ori la sală în ziua respectivă, mai ales dacă o dată faci exerciții cardio, iar cea de-a doua oară, ridici greutăți. Înțeleg că faci toate astea pentru a-ți intensifica eforturile pentru slăbit, însă nu mi se mai pare normal atunci când ajungi să-ți neglijezi somnul pentru aceste eforturi. Somnul este extrem de important pentru procesul de slăbire. Acesta îți menține metabolismul puternic. Lipsa lui te va face să pierzi multă energie, fapt care va duce, în final, la sabotarea eforturilor tale la sala de forță. Fără suficiente ore de somn pe noapte, nu vei mai putea funcționa la capacitate optimă la antrenamente. Așadar, încearcă să dormi cel puțin 8 ore pe noapte dacă vrei ca metabolismul tău să funcționeze corect!

5. Dieta de tip YO-YO

Acum, c-ai ajuns la greutatea ideală și la fizicul pe care ți-l doreai, te gândești că nu este nici un păcat dacă vei adăuga în dieta ta și unul dintre alimentele interzise (care a dus la îngrășarea ta). Dar, înainte să-ți dai seama, vei reveni la o alimentație nesănătoasă, pe care o aveai înainte de a te apuca de slăbit! Simțindu-te dezamăgit și dezgustat de faptul că nu ai mai reușit să te menții pe linia de plutire, vei trece la o nouă dietă rapidă pentru a putea scăpa (din nou) de kilogramele pe care le-ai pus la loc. Acest procedeu sau proces se numește dieta de tip YO-YO, denumită după acea jucărie pe care o plimbi înainte și înapoi pe o sfoară lungă, ținută, de regulă, înfășurată pe un deget. O astfel de dietă nu este deloc recomandată și nu este nici sănătoasă, ea putând să-ți afecteze atât metabolismul, cât și corpul în timp. În loc de a tot sări de la o dietă la alta, mai bine găsește una care să fie utilă, care să aibă rezultate ce pot fi verificate și confirmate și de alte persoane și de care să te poți ține multă vreme!