Multe dintre regulile de nutriție și antrenament pe care majoritatea celor dintre voi le respectați cu sfințenie nu mai sunt neapărat de actualitate. Noi studii și cercetări vin să demonstreze că unele adevăruri nu sunt general valabile, iar tu nu trebuie să urmezi orbește ceea ce unii prezintă drept literă de lege.
De la ceea ce mănânci, la ce oră și în ce cantitate și până la orele de somn ”obligatorii”, nutriționiștii sau promotorii unui stil de viață sănătos te bombardează zi de zi prin intermediul mijloacelor de informare în masă (tv, internet, reviste, etc.) cu fel de fel de reguli pe care trebuie musai să le urmezi dacă vrei să fii sănătos și să arăți bine.
Din fericire, lucrurile nu sunt atât de complicate. Nu toate aceste reguli de sănătate, considerate adevăruri general valabile, se pliază pe organismul și necesitățile fiecărei persoane în parte. Mai mult, dacă te abați de la ele, nu riști nicidecum să devii obez sau să te îmbolnăvești iremediabil. Cheia este însă moderația și capacitatea ta de a te menține totuși pe un drum echilibrat în ceea ce privește stilul de viață.
Dar să vedem care sunt aceste reguli de sănătate și cât de ”adevărate” sunt ele:
1. Micul dejun este esențial dacă vrei să slăbești
Chiar micul dejun joacă un rol important în dieta ta, nu înseamnă neapărat că te va ajuta și să slăbești. În plus, anumite studii privind acest subiect au arătat că săritul în mod regulat peste micul dejun nu duce și către acumularea de kilograme în plus.
Așa cum spuneam și mai sus, totul depinde de organismul fiecărei persoane în parte. În timp ce unii pot trece fără probleme peste micul dejun, alții nu concep să își înceapă ziua fără el. Ideal ar fi ca în fiecare dimineață să mănânci ceva ușor, care să îți dea energie, nu să te așezi la masă pentru un adevărat ospăț.
2. Cofeina nu este indicată înainte de antrenament
Aceasta este într-adevăr una dintre acele reguli de sănătate destul de învechite în care nu mai crede aproape nimeni. Cu toate acestea, m-am gândit că ar fi de bun augur să clarific și acest aspect. Conform acestei opinii promovate de către nutriționiști, nu este recomandat să bei cafea înainte de antrenament deoarece te vei deshidrata destul de tare.
Pe de altă parte, cofeina îți poate da un adevărat boost de energie înainte de a merge la sală, iar exercițiile nu îți vor mai părea la fel de dificile. Așadar, nu este nimic rău în a bea o cafea mică înainte de antrenament, mai ales dacă ai grijă să iei și sticla cu apă după tine.
Important este să nu exagerezi cu această băutură pentru că riști să te confrunți cu stări de greață, dureri de cap și insomnii.
3. Ai nevoie de cel puțin opt ore de somn
La fel ca și în cazul alimentației, nevoia de odihnă diferă de la o persoană la alta și se schimbă odată cu vârsta. Dacă în perioada adolescenței, de exemplu, simțeai că nu poți supraviețui fără 9-10 ore de somn, odată cu înaintarea în vârstă această nevoie acută de a dormi cât mai mult se va diminua considerabil.
În loc să îți faci griji în ceea ce privește numărul de ore de somn, ai putea să analizezi mai degrabă calitatea acestuia. Astfel, 6-7 ore de somn odihnitor, în condiții optime, fac mult mai mult decât 8 ore de somn agitat sau întrerupt.
4. Dacă mănânci seara după ora 6, te îngrași
Nu există niciun studiu care să arate în mod cert că mâncatul după o anumită oră poate avea efecte nedorite asupra siluetei tale. Într-adevăr, metabolismul scade odată cu apropierea nopții, însă lucrul de care trebuie să ții cont mai mult este numărul de calorii pe care îl consumi.
Astfel, este important să îți stabilești mesele la intervale scurte de timp și să nu consumi mai multe calorii noaptea decât o faci în timpul zilei. Așadar, dacă ai obiceiul să mănânci la ore mai târzii din noapte, optează pentru alimente sănătoase, care să nu depășească mai mult de 200 de calorii.
5. Antrenamentele zilnice sunt obligatorii pentru a te menține în formă
Nimic mai fals. Chiar dacă este important să faci mișcare în mod regulat (indiferent de tipul acesteia), trebuie să știi că fiecare persoană și organism are nevoie și de o perioadă de recuperare. Astfel odihna joacă un rol important în programul tău de antrenament, permițându-i corpului să se refacă după exercițiile intense, indiferent că sunt executate cu greutăți ori pe bicicletă sau
benzi de alergare.
Pe de altă parte, dacă treci cu vederea aspectul odihnei, riști să te suprasoliciți, fapt care îți va afecta atât performanțele cât și starea de sănătate. Oboseala cronică, imunitatea scăzută și riscul crescut de accidentări și probleme articulare sunt doar câteva dintre problemele cauzate de supraantrenament.
0 Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a putea adăunga un comentariu!
Articole Similare
MIT - Masa musculară crește în timp ce te antrenezi
MIT - Femeile fac fitness, barbații fac culturism
MIT - Dacă faci sport nu contează ce mănânci