Te-ai întrebat vreodată când ajunge o simplă idee să fie o dovadă de necontestat pentru un anumit lucru sau pentru o anumită întâmplare? De exemplu, dacă mulți oameni cred că Pământul este plat, oare să fie acesta un adevăr suprem? Poate că da, poate că nu! Încă de pe vremea vechilor babilonieni, egipteni, greci sau chinezi, multe civilizații puternice au crezut că Pământul este plat.
Chiar și în ziua de astăzi mulți experți respectați acceptă unele mituri ca fiind o dogmă. Dar nu despre planeta noastră vă voi vorbi astăzi. Nici despre univers. Și nici despre miturile adâncurilor oceanelor. După cum spune și titlul articolului pe care tocmai îl citești, vom discuta despre mituri medicale. Vrei să știi care sunt acestea?
Atunci să trecem direct la subiect!
1. Dacă ieși în frig, răcești
Voi începe discuția despre miturile medicale cu răceala. De câte ori nu ți s-a întâmplat, mai ales când erai copil, să ți se spună că nu e bine să ieși în frig, deoarece vei răci? Aș îndrăzni să zic că ai auzit asta de foarte multe ori.
Într-o oarecare măsură, da, este adevărat că vei răci dacă nu ești îmbrăcat adecvat și ieși în frig, însă, de cele mai multe ori, ai șanse mai mari să te îmbolnăvești dacă intri în contact direct cu o persoană care suferă deja de această boală.
Virusul răcelii (rhinovirus) se transmite de la un om la altul prin diverse metode, inclusiv pe calea aerului sau printr-un contact direct cu o persoană bolnavă. Probabil că a doua modalitate este ceva mai întâlnită, ținând cont de faptul că noi, oamenii, interacționăm foarte des (în fiecare zi) cu foarte multe persoane.
Dacă tușești, strănuți sau te ștergi la nas cu mâna, apoi atingi pe cel de lângă tine cu acea mâna plină de microbi, există destule șanse ca acesta să se îmbolnăvească și el. Așadar, repet, este mult mai probabil să răcești dacă ai stat în preajma unor indivizi bolnavi, decât dacă ai ieșit în frig.
Cu toate acestea, nu neglija felul cum te îmbraci pe o vreme foarte rece!
2. Oamenii își folosesc doar 10% din creier
Un alt mit des întâlnit în lumea medicinei, este acela conform căruia orice ființă umană își folosește doar 10% din capacitatea creierului. Ceea ce face acest mit interesant, este faptul că a fost enunțat, aparent, de una dintre cele mai luminate minți ale secolului 20, Albert Einstein.
Totuși, deși unii zic că Einstein ar fi zis aceste lucruri despre creier, nu există o dovadă concretă nicăieri care să ateste acest lucru. Cel mai probabil, acestuia "i s-au pus vorbe în gură" după cum spune o zicală din popor. Există numeroase studii făcute care demonstrează că în creier nu se găsește nici o zonă inactivă.
De fapt, fiecare dintre zonele creierului joacă un rol important în funcționarea acestuia.
3. Mituri despre păr
Multe companii perpetuează tot felul de mituri pentru a-și mări vânzările. Un bun exemplu de industrie în care există astfel de mituri, este cea a înlăturării părului de pe corp. Companiile din acest domeniu ne sperie mereu, prin reclamele de la televizor, că dacă nu ne radem sau nu ne bărbierim regulat, părul nostru va crește și mai repede, dar și mai des.
Din fericire, într-un articol din British Medical Journal din 2007, s-a arătat că acest lucru nu este tocmai adevărat, deci ar putea fi categorisit ca mit. Ba chiar și în 1928 s-a făcut un studiu care a demonstrat că bărbieritul nu influențează cu nimic viteza de creștere a părului.
Dar ce se întâmplă mai exact atunci când te bărbierești? La fiecare bărbierit se elimină acele fire de păr considerate moarte. Ceea ce va crește la loc, din rădăcina care a rămas în piele și care este sănătoasă și vie, o va face cu exact aceeași viteză ca și până acum.
Părul care a crescut la loc și care, unora, li se pare a fi mai des și mai negru decât cel de dinainte, nu este, de fapt, cu nimic diferit. El are aceeași grosime, aceeași formă, ajunge la aceeași lungime, însă, dat fiind faptul că te bărbierești, felul în care lama unui aparat de bărbierit taie firul de păr, îl face să pară mai des.
Nici culoarea părului nou crescut nu diferă cu nimic de cea a părului ras. Acesta nu va fi mai negru decât cel proaspăt bărbierit.
4. Spanacul te transformă în Popeye
Probabil unul dintre cele mai populare mituri în rândul copiilor, este cel al lui Popeye Marinarul. Eroul celor mici, Popeye, de fiecare dată când avea nevoie, mânca spanac, devenind incredibil de puternic.
Cu siguranță că au existat (și poate mai există și acum) copii care îi calcă pe urme lui Popeye, mâncând spanac, în speranța că vor deveni superoameni. Din păcate pentru ei, acest lucru nu se va întâmpla niciodată.
Spanacul este plin de nutrienți și are un conținut ridicat de fier, dar nu oferă superputeri. Singurul motiv pentru care s-a crezut că el este un aliment minune, a fost acela că, pe conserva de spanac pe care Popeye o mânca de fiecare dată, era scris că acel spanac conține 34 mg fier.
În realitate, spanacul nu conține decât 3,4 mg de fier. Așadar, nu este un ingredient magic și nu transformă pe nimeni în eroi de neînvins! Chiar și așa, spanacul rămâne o sursă foarte bună de vitamine și minerale, precum ar fi vitamina A (beta caroten), vitamina B6, acidul folic, potasiu, zinc și magneziu.
5. Carnea de curcan provoacă somnolență
Dacă lumea se îmbulzea să consume spanac, sperând să aibă aceleași puteri ca și Popeye după aceea, aceeași lume fugea de carnea de curcan ca de duhuri rele, susținând că aceasta provoacă somnolență. Se credea că în carnea cu pricina se găsește un amino acid numit triptofan, în cantități ridicate.
Triptofanul provoacă, într-adevăr, somnolență, în special dacă este luat în doze mari. Totuși, carnea de curcan nu conține un nivel ridicat din acest amino acid, la fel cum nu conțin nici carnea de pui sau cea de vită.
Și atunci de ce se dă vina pe curcan pentru somnolență? Ei bine, cea mai plauzibilă explicație are legătură cu masa de Ziua Recunoștinței, când americanii consumă foarte multă carne de curcan. Atunci când mănânci cantități mari de alimente, acestea te vor face să te simți mai somnoros.
Deci, faptul că-ți pică nasul în pernă după o masă copioasă care a inclus și carnea de curcan, nu are a face cu faptul că ea conține mult triptofan, ci cu faptul că ai mâncat cam mult!
6. 8 pahare de apă pe zi
Acest mit datează de prin anul 1945, când în Statele Unite (unde altundeva?) s-a publicat un articol de către Consiliul Național de Cercetări, în care se spunea că o persoană are nevoie să consume 1 mililitru de apă pentru fiecare calorie ingerată.
Însă propoziția imediat următoare menționa că oricum, mare parte din această cantitate, este deja conținută de alimentele care sunt consumate. Aparent, această a doua propoziție s-a "pierdut" în timp, lăsând loc unui mit.
Mitul în cauză a fost spulberat în 2002 de către dr. Heinz Valtin, de la Școala de Medicină din Dartmouth, acesta concluzionând că nu există nici o dovadă științifică menită să susțină afirmația conform căreia o persoană trebuie să bea 8 pahare de apă pe zi pentru a se hidrata corespunzător.
Evident, întotdeauna vor exista și excepții de la regulă, atleții, cei care locuiesc sau lucrează în zone foarte calde ori acele persoane care pierd lichide din corp în exces, fiind nevoiți să bea mai multă apă în timpul zilei.
0 Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a putea adăunga un comentariu!
Articole Similare
MIT - Masa musculară crește în timp ce te antrenezi
MIT - Femeile fac fitness, barbații fac culturism
MIT - Dacă faci sport nu contează ce mănânci