6 modalități de întărire a mentalității
Aș dori să încep prin a te întreba dacă ai reușit să-ți îndeplinești sau să respecți măcar o mică parte din planurile pe care ți le-ai propus la începutul acestui an? Te simți mai bine, arăți mai bine și ai un stil de viață mai sănătos decât acum câteva luni în urmă? Dacă răspunsul tău este da, atunci foarte bine! Felicitări! Pe de altă parte, dacă ai spus nu sau nu chiar, ai o mică problemă.
Din nefericire, foarte multe persoane nu reușesc să-și ducă la bun sfârșit toate țelurile pe care și le-au trecut pe hârtie la început de an. Știi la ce mă refer, la acele obiective de care erai foarte entuziasmat în ianuarie, dar de care ai uitat până în februarie. Sau, poate că le aveai destul de vii în minte și în februarie, dar ți-a lipsit motivația să începi lucrul la ele. Mă crezi sau nu când îți spun, dar înțeleg destul de bine situația în care te afli. Nu uita că oricine, orice persoană din lumea asta, a trecut, la un moment dat, printr-o astfel de perioadă de cumpănă.
Tentația de a nu face nimic sau de a nu ieși deloc din zona de confort este foarte mare. De ce să te scoli dimineața și să mergi la sală, să tragi de fiare, să faci un pic de cardio sau să te plimbi cu bicicleta, când poți, foarte bine, să dormi până mai târziu? La fel, de ce să te complici cu diete, alimentație sănătoasă și alte astfel de concepte? Nu e mai simplu să mănânci exact aceleași alimente ca și până acum? Plus de asta, nici nu ai timp prea mult pentru mișcare și diete. Ai alte lucruri mai importante de făcut, ești ocupat cu serviciul, cu familia și cu alte responsabilități, așa că sala și mâncarea sănătoasă nu prea fac parte din programul tău încărcat. Din punctul tău de vedere, mai pot aștepta. Ei, vezi, asta nu este o mentalitate de învingător. Niciodată nu o să ajungi prea departe cu ea! Cum crezi tu că este posibil să-ți atingi obiectivele propuse (în orice aspect al vieții, nu numai la capitolul sănătate) când tu preferi să rămâi în același loc? Este timpul să-ți schimbi mentalitatea!
1. Care este motivația ta?
Un tip intră în sala de forță. Privește în jur, uită pentru ce a venit acolo și pleacă. Sună a banc prost, nu-i așa? Da, dar, oricât de bizar ar putea să pară, cuvintele de mai sus transmit un mesaj clar: ce anume te motivează? Nici un atlet adevărat (profesionist sau nu) din lumea asta nu pleacă la drum fără un plan exact. El știe foarte bine ce are de făcut, cât trebuie să se antreneze, cum, ce trebuie să mănânce sau cât timp trebuie să se odihnească pentru a se reface. Și nu doar că știe așa, teoretic, pentru că-i place lui să memoreze chestii. Nu, el este cât se poate de motivat, de entuziasmat și de dornic pentru a duce la capăt ceea ce și-a propus. Scopul, rezultatul final, este ceea ce îl face să continue, chiar și în zilele mai puțin bune. Așa trebuie să fii și tu. Analizează un pic situația în care te afli și determină care este motivația ta. Ține-o mereu în prim plan în mintea ta. Atunci când știi care este rezultatul final pe care vrei să-l atingi, te vei pune pe drumul cel bun și vei fi mult mai pasionat de ceea ce faci. Data viitoare când sună alarma de la ceas, amintește-ți obiectivul principal. Vrei să ai o masă musculară mai mare? Vrei să fii mai rezistent într-un anumit sport? Oricare ar fi motivația ta, las-o să te conducă.
2. Ieși din zona de confort
Sheryl Crow știa ea ceva când a cântat melodia "A change would do you good" (O schimbare îți va face bine). Oricine urmează aceeași rutină în fiecare zi, în fiecare săptămână și în fiecare an fără a avea rezultate notabile, nu face altceva decât să se îndrepte către o fundătură, mai devreme sau mai târziu. De aceea, este bine să ieși din zona de confort cu care te-ai obișnuit atât timp și să pășești într-un teritoriu necunoscut. Lasă deoparte lucrurile vechi și schimbă-le cu unele noi, la care corpul tău să reacționeze pozitiv. Încearcă să-ți împingi organismul mai departe, către noi limite. Dacă, până acum, te antrenai predominant cu greutăți, încorporează în rutina ta și CrossFit-ul. Sau, dacă ești un fan al jogging-ului, suplimentează-l și cu înot. Îți place ciclismul? Fă și yoga! Concentrează-te asupra folosirii și dezvoltării corpului tău în diverse feluri. Această schimbare la nivel mental poate duce la schimbări majore în plan fizic.
3. Vizualizează-ți țelul
Vizualizare? Ce înseamnă chestia asta? Nu era cumva o prostie de prin filmul ală, Secretul, de Rhonda Byrne? La ce îmi trebuie mie? Stai puțin, nu te grăbi să tragi concluzii pripite. Da, într-adevăr, în filmul amintit mai sus era vorba și despre vizualizare, printre altele. Și, deși majoritatea oamenilor pot considera pelicula și ceea ce se discută în ea ca fiind ceva prostesc, trebuie să știi că mulți atleți se folosesc de vizualizare în procesul atingerii obiectivelor lor. Ciudat, nu? Există un motiv pentru care ei fac asta. Și mintea trebuie să fie la fel de pregătită și de "antrenată" ca și corpul pentru a putea lucra împreună cu acesta la îndeplinirea scopurilor propuse. Adesea, vizualizarea este, literalmente, cea care poate face diferența între succes și eșec. Așadar, fă-ți o imagine a țelului dorit în minte, apoi acționează pe baza ei!
4. Rămâi concentrat chiar și atunci când dai de greu
Nu trebuie să cauți prea mult o poveste de succes a unui atlet care a putut triumfa într-o situație în care o persoană obișnuită ar fi clacat. Acestea se găsesc relativ ușor și poți citi o mulțime, mai ales pe internet. Faptul că respectivul sportiv a reușit să câștige o cursă sau o competiție la acel moment, nu este o coincidență. Abilitatea de a putea să faci față adversităților este cheia succesului în atingerea obiectivelor propuse. Trebuie să te concentrezi nu asupra greutăților pe care le vei întâmpina, ci asupra a ceea ce trebuie făcut pentru a trece peste aceste obstacole. Să luăm exemplul unei curse de alergare. Ce se întâmplă dacă tu te vei concentra numai asupra felului în care se simte corpul tău (febră musculară, oboseală etc.) sau numai asupra a ceea ce face oponentul de lângă tine? Evident, vei ceda presiunii și, probabil, vei pierde cursa. Pe de cealaltă parte, dacă îți îndrepți atenția asupra altor lucruri, dacă ai un plan bine pus la punct și dacă nu-ți mai faci griji pentru orice detaliu insignifiant, vei avea șanse mai mari să câștigi.
5. Respectă-ți angajamentul
O mentalitate solidă te poate ajuta să-ți respecți angajamentul pe care ți-l iei în fiecare zi. Ea este acea forță care te conduce. Trebuie să ai o astfel de forță în spate, trebuie să fii dedicat și trebuie să fii consecvent în tot ceea ce faci. Uită-te la Rocky, de exemplu. El nu a devenit boxer peste noapte. La fel, nici Gică Hagi sau Maradona nu au ajuns fotbaliști de talie mondială doar prin faptul că au jucat mingea pe maidan. Este foarte simplu să fii dedicat obiectivelor tale când motivația este mare, dar ce se întâmplă când entuziasmul tău scade și ești tentat să mai tragi chiulul sau să o iei pe scurtături? Într-un astfel de moment, apelează la mantra ta. Da, mantra nu este o chestie rezervată strict yoghinilor sau hipioților, poate fi utilizată de oricine. Nu trebuie să fie ceva complicat, vreo incantație magică. Adesea, este suficient să ai un singur cuvânt în minte care, atunci când îl rostești în mod repetat, să te ajute să-ți recâștigi motivația pierdută. Totuși, ține minte un lucru: sloganul "No pain, no gain" (Fără durere nu câștigi) este bun pentru a te scoate din pasa proastă în care te afli dar, dacă exagerezi, chiar s-ar putea să ai parte de dureri!
6. Fii consecvent
Succesul nu depinde numai de precizia execuției, ci și de frecvența acțiunilor. Deci, totul se poate rezuma la un singur cuvânt: consecvență. Iar ea are nevoie de organizare și concentrare. Nu "înghesui" o sesiune de antrenament în programul tău încărcat doar așa, de dragul de a o face, mai degrabă, modifică-ți antrenamentele în funcție de stilul tău de viață. Timp de o oră, în fiecare săptămână, petrece puțin timp la organizarea antrenamentelor. Stabilește o zi și o oră și rămâi la ele! A fi consecvent îți garantează că vei avea o performanță optimă, dar și că vei fi mai încrezător în tine.
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
5 sfaturi pentru un psihic puternic
4 tipuri de motivații care te pot ajuta în sala de forță
Cum determini o persoană să se apuce de sport