Cum determini o persoană să se apuce de sport

Cum determini o persoană să se apuce de sport
Oamenii vor încerca mai tot timpul să-și influențeze prietenii sau copiii să asculte un anumit gen de muzică, să urmărească un anumit gen de filme sau să mănânce un anumit fel de mâncare. Nici sporturile nu fac o excepție în acest caz. Uneori, acele persoane se vor îndrăgosti de sportul respectiv, alte ori nici nu vor vrea să audă măcar despre el. Deci, care este cea mai bună modalitate prin care să determini un începător să se apuce de un sport? Pentru un copil, de exemplu, este mai ușor și mai bine să-l duci la un sport de echipă (fotbal, baschet, handbal etc.) sau la unul unde evoluează numai el singur, fără a avea alți coechipieri (box)? Dar unui prieten, ce sport ar trebui să îi recomanzi? Care ar fi cel mai ușor și care ar fi cel mai dificil pentru el? La aceste întrebări (sau măcar la o mică parte din ele) voi încerca să îți răspund în continuare. Un sport nou poate fi un lucru destul de intimidant. De aceea, atunci când te hotărăști să prezinți acel sport unui începător, trebuie să o faci în așa fel încât persoana respectivă să se simtă cât mai confortabil. Așa că, mai înainte de toate, trebuie să alegi activitatea potrivită. Vârsta, sexul, stilul de viață, tipul corpului și personalitatea, toate acestea trebuie luate în considerare atunci când alegi un sport nou pentru o anumită persoană. Nu te grăbi să faci sugestii pe baza preferințelor tale, pentru că nu este vorba despre tine aici, ci despre altcineva. Poate că ție îți place să te dai cu skateboard-ul și să faci tot felul de acrobații cu el, dar o astfel de activitate nu ar fi tocmai potrivită pentru o bunicuță de 80 de ani. Sau poate îți place să dansezi, dar acest lucru nu este chiar pe placul unui prieten de 100 de kilograme. Pur și simplu nu i se potrivește! Trebuie să stai un pic și să analizezi către ce anume este trasă o persoană. Ce o bucură, ce o încântă? Ce i se potrivește personalității sale? Odată ce ai făcut o listă cu aceste opțiune, trebuie să treci la partea mai practică a problemei, și anume comoditatea. Cercetările au arătat că acestea joacă un rol important în începerea unui sport. Există terenuri/săli de antrenament în apropierea locuinței persoanei respective? Programele de antrenament se potrivesc sau se pot integra fără prea mari probleme în programul ei de zi cu zi? Care este costul ședințelor și cel al echipamentului? În unele sporturi, ca lacrosse-ul, este nevoie de o investiție mare în echipament. În sporturile ceva mai individuale, ca artele marțiale și boxul, taxele lunare care trebuie achitate pot fi mari, iar sporturile de echipă implică, de cele mai multe ori, taxe de participare în anumite competiții sau ligi. Ia în considerare toate aceste costuri înainte de a face orice alegere care poate fi definitivă (sau, cel puțin, pe termen lung)!

Ia-o ușor!

În sfârșit, ai reușit să găsești un sport potrivit pentru prietenul sau copilul tău și ești gata să-l ajuți. Ce trebuie făcut mai departe? Ia-o ușor, pe îndelete! Poate tu ești un mare profesionist și totul ți se pare simplu, dar să nu uiți de faptul că cel de lângă tine este începător, așa că cel mai bine este să-i acorzi timp să se obișnuiască. Nu-l lua tare din prima! Lecțiile luate unu-la-unu pot fi o modalitate foarte bună pentru începători pentru a se familiariza cu respectivul sport și cu regulile acestuia. Indiferent dacă alegi lecțiile în privat sau în grupuri mici, asigură-te că antrenorii sau instructorii care se ocupă de antrenamentul elevilor lor oferă și lecții pentru începători. În sporturile de echipă, cel mai bine este să găsești unele care au mai multe tipuri de divizii sau ligi. Cele pe criterii de vârstă (exemplu: peste 40 de ani) pot fi mai puțin intimidante pentru adulții care nu doresc să se confrunte cu niște tineri de 18 ani.

Pentru copii

Care este cel mai bun sport pe care trebuie să-l facă un copil pentru prima dată și de ce? La fel ca și adulții, unii copii sunt mai potriviți pentru un anumit sport decât alții. De aceea, ei ar trebui încurajați să experimenteze! Totuși, dacă vrei să ai un punct exact de plecare, ar trebui să încerci fotbalul. Acest sport este unul dintre cele mai cunoscute și mai răspândite la nivel global, dar și în Europa. Copilul nu are nevoie de foarte mult echipament, fotbalul fiind un sport nu foarte costisitor și ușor, care poate fi jucat și la nivel recreațional. Cele mai mare avantaja fotbalului, îl reprezintă faptul că, la majoritatea cluburilor, este oferit pe diverse grupe de vârstă, dând astfel oportunitatea tuturor copiilor să-l joace, chiar și celor de 4 sau 5 ani.

Sporturi de echipă sau sporturi individuale?

Este mai ușor să determini un copil să urmeze un sport de echipă sau unul individual? Atunci când începi cu sport nou pentru prima dată, participarea într-unul de echipă are mai multe avantaje decât unul mai individual. Marea noastră majoritate nu ne apucăm de un sport pentru a deveni mari atleți neapărat. Vrem să învățăm ceva nou și să ne menținem în formă, dar, cel mai important, vrem să ne distrăm. Aspectul social oferit de sporturile în echipă reprezintă "factorul de distracție" cel mai important. Pentru mulți adulți care joacă un sport recreațional, faptul că pot fi alături de echipă și că se pot distra în continuare cu aceasta, este la fel de amuzant ca și jocul în sine, ceea ce poate reprezenta un bun factor motivator. Să-ți faci prieteni, să întâlnești persoane noi și să împarți experiențe comune, îți pot spori și experiența sportivă. Mai mult, într-un sport de echipă, începătorii își pot găsi mentori care să-i ajute să învețe cât mai multe în legătură cu sportul respectiv. Sporturile de echipă îi ajută pe oameni să fie responsabili și să se țină de un program bine stabilit.

Cel mai greu și cel mai ușor

Care este cel mai ușor sport pe care să-l prezinți unui prieten? Dar cel mai greu? În general, mulți oameni se simt mai puțin intimidați de un sport nou, dacă-l pot înțelege cât mai bine și mai ușor. Un exemplu de sport ușor poate fi baseball-ul. Un alt exemplu, softball-ul. Acestea pot fi înțelese fără probleme de un începător și nici nu necesită un echipament foarte complicat și scump. La polul opus, sporturile grele pot fi cele care necesită învățarea unor noi deprinderi. De exemplu, dacă nu ai mai patinat până acum, atunci patinajul artistic sau hocheiul nici nu trebuie încercate până nu deprinzi foarte bine toate tainele și mișcările specifice acestora. De asemenea, rugbyul poate fi un sport la fel de intimidant (și chiar destul de periculos) pentru un începător care nu este obișnuit cu efortul sau loviturile ce se aplică inevitabil în acest sport.