7 motive pentru care trebuie să faci genuflexiuni

7 motive pentru care trebuie să faci genuflexiuni

Indiferent că vorbim de genuflexiunile clasice ori cele cu bara în spate sau în față, acest tip de exercițiu este preferat de majoritatea culturiștilor și a sportivilor de performanță dintr-un motiv foarte important: dă rezultate foarte bune într-un timp relativ scurt. În afară de faptul că sunt extrem de eficiente în ceea ce privește întărirea musculaturii din partea inferioară a corpului, genuflexiunile mai aduc numeroase alte avantaje organismului celui care le practică, precum îmbunătățirea flexibilității sau o eliberare crescută de hormoni. Citește mai departe pentru a afla care sunt toate cele 7 motive pentru care ar trebui să faci genuflexiuni.

1. Eliberare crescută de hormoni

Exercițiile care implică în mișcare majoritatea grupelor musculare stimulează foarte bine eliberarea de hormoni precum testosteronul, esențial pentru o creștere vizibilă a masei musculare. Pentru a obține acest efect execută genuflexiunile cu o greutate mai mare. Astfel, vei ajunge să îți dezvolți toată musculatura, nu doar cea din partea de jos a corpului.

2. Întăresc trunchiul

De vreme ce genuflexiunile presupun o mișcare a greutății de sus în jos, mușchii trunchiului au o dublă misiune: aceea de a păstra poziția corectă a corpului și aceea de a executa mișcarea specifică. Așadar, dacă printre țelurile tale se află și un abdomen 6 pack atunci genuflexiunile nu ar trebui să lipsească din programul de antrenament.

3. Îmbunătățesc flexibilitatea

Executând mișcarea specifică de genuflexiune (mai ales dacă o faci cu o greutate considerabilă), nu numai că îți vei crește forța și rezistența corpului, dar vei câștiga și la capitolul flexibilitate. Prin faptul că în mișcare sunt implicați și mușchii și articulația șoldurilor, vei căpăta un tonus care te va ajuta să te descurci mult mai ușor în activitățile de zi cu zi sau în sporturile pe care le practici.

4. Reduc riscul de accidentări

Antrenând mușchii din jurul genunchilor și a șoldurilor vei reduce și riscul de accidentări în timp ce execuți alte tipuri de exerciții sau chiar în timp ce alergi. Genuflexiunile lucrează foarte bine mușchii glutei, bicepșii femurali și cvadricepșii – grupe de mușchi care ajută la menținerea stabilității corpului atunci când faci practic orice activitate, sportivă sau nu.

5. Întăresc mușchii din partea inferioară a corpului

Chiar dacă este logic ca atunci când faci genuflexiuni să îți întărești mușchii din partea de jos a corpului, trebuie să știi și ce variații de genuflexiuni să execuți pentru a ținti exact acele grupe de mușchi care te interesează mai mult. Astfel, poți opta pentru genuflexiunile cu bara în față sau în spate, pentru cele într-un picior sau chiar la scaun, în funcție de rezultatele pe care vrei să le obții. În aceeași ordine de idei, dacă te-ai gândit că poți obține aceleași rezultate lucrând la aparate precum cele pentru extensii picioare, mai gândește-te odată. Genuflexiunile reprezintă un exercițiu extrem de complex ce implică în mișcare chiar și cel mai mic mușchi din partea inferioară a corpului, spre deosebire de exercițiul amintit anterior.

6. Cresc forța

Odată ce ajungi să practici cu regularitate acest tip de exercițiu, vei ajunge să dobândești o flexibilitate și o forță de invidiat în picioare. Așadar, în afară de faptul că vei putea sări mult mai sus sau mai departe, în cazul săriturilor de pe loc, vei putea absorbi mult mai bine și șocurile. Asta se traduce automat în mai puține accidentări.

7. Antrenamente mai eficiente

Uită de plimbarea de la un aparat la altul atunci când ești la sală. Dacă vrei rezultate notabile, într-un timp cât mai scurt, știi ce ai de făcut: genuflexiuni! Introdu câteva seturi de genuflexiuni pe care să le execuți cu o greutate mai solicitantă și vei vedea ce ai ratat până acum. Ritmul cardiac îți va crește, iar picioarele îți vor lua „foc” în cel mai scurt timp. Pentru că îți vei lucra mușchii din partea inferioară a corpului mult mai eficient și mai rapid, îți va rămâne timp suficient pentru alte tipuri de exerciții sau chiar de o binevenită sesiune de stretching. De asemenea, înainte de a începe un antrenament care conține și asfel de genuflexiuni, este recomandat să îți încălzești foarte bine mușchii picioarelor și nu numai, fie cu ajutorul unei biciclete eliptice, fie alergând pe bandă timp de 5-10 minute.