7 sfaturi pentru o motivație de durată

7 sfaturi pentru o motivație de durată
A te menține motivat și a continua cu programul de antrenament și cu dieta pe care ți le-ai stabilit se dovedește a fi unul dintre cele mai dificile lucruri în fața căruia ajungi să fii pus. Poate fi destul de simplu să începi să faci exerciții fizice, dar păstrarea unei consecvențe și respectarea programului de mers la sală zilnic este o cu totul altă problemă. Uneori, te gândești că ar fi mai bine să stai acasă și să lenevești pe canapea. Oricum, antrenamentele sunt grele, trebuie să depui efort și să obosești. Parcă nici nu-ți mai vine să mergi la sală în astfel de circumstanțe. Alteori, ai momente în care simți că ai putea muta munții din loc și atunci ai vrea să mergi la sală. Oricine trece prin astfel de perioade, când motivația lui se află fie la un nivel foarte ridicat, fie la unul extrem de scăzut. Deși este normal să se întâmple așa, nu înseamnă că totul trebuie să devină o rutină în care motivația ta oscilează sau urcă și coboară în fiecare zi ca un montagne russe. Există niște sfaturi pe care le poți urma și de care ar trebui să ții cont mereu dacă dorești să te menții cât mai motivat pentru o perioadă lungă de timp.

1. Gândește în ansamblu

Poftele sunt unii dintre cei mai mari inamici ai un persoane care dorește să aibă un stil de viață cât mai sănătos. Când îți este foame, toate acele mâncăruri tentante (dar nu neapărat bune pentru fizicul tău), cum ar fi înghețata, prăjiturile, cartofii prăjiți sau pizza, îți fac insistent cu ochiul și este cam greu să le refuzi, în special dacă ești foarte flămând. Uneori, cel mai bine este să faci un pas în spate și să arunci o privire de ansamblu pentru a diminua sau chiar a scăpa de acea dorință de a da iama în frigider și de a mânca orice îți pică în mână. Unii atleți sau sportivi de performanță preferă să aleagă calea de a își aminti că mâncarea nu oferă decât o satisfacție temporară, nimic mai mult. Dintre aceștia, cei care urmează o dietă mai intensă, se pot confrunta, uneori, cu pofte legate de dulciuri, de exemplu, negrese. Într-o astfel de situație, ei reușesc să rămână pe drumul cel bun amintindu-și că satisfacția pe care o vor avea în urma consumării acelor prăjituri nu va fi de durată, de aceea, dacă nu vor capitula și nu se vor repezi la ele, rezultatele dietei pe care o urmează vor fi mult mai notabile în timp.

Notă

Mare parte dintre aceste pofte pe care le avem nu durează mai mult de câteva minute. Creierul trimite semnale la acel "centru al plăcerilor" și în corpul nostru se eliberează, imediat, dopamină, anunțându-ne că este timpul pentru o prăjitură irezistibilă. Important este să ne păstrăm cumpătul și să rezistăm în fața tentației, ținând întotdeauna minte că senzația de bine pe care o avem când consumăm respectiva prăjitură nu este de durată.

2. Concentrează-te asupra recompensei

Iată o situație foarte familiară pentru mulți dintre voi. Este luni și astăzi v-ați programat antrenamentul pentru picioare. Sunteți pregătiți cu tot ce trebuie: hainele pentru sală sunt frumos împachetate în geantă, sticla cu apă este plină, iar exercițiile pe care trebuie să le faceți sunt bine întipărite în minte. Dar, tocmai când trebuie să plecați de-acasă, dintr-o dată, motivația voastră pentru antrenament în această zi se scurge spre zero aproape inexplicabil. Simțiți că nu mai aveți chef de absolut nimic și parcă nici nu vă mai vine să plecați de acasă. Ție, personal, ți s-a întâmplat des asta? Dacă da, atunci care este soluția pentru rezolvarea acestei probleme? În loc să te gândești câte genuflexiuni nu ai vrea să faci, mai bine gândește-te la cât de mult și cât de repede vrei să-ți atingi scopurile propuse. Sau te mai poți gândi că, dacă nu ridici acele greutăți care trebuie, nu vei avea rezultatele dorite, iar musculatura ta nu va crește. Așadar, cu toate că mulți dintre cei care merg la sală au și zile mai puțin bune, când nu simt o motivație foarte puternică de a se antrena, tu nu trebuie să te afli printre ei. Trebuie să îți imaginezi un pic cum te-ai simți dacă nu te-ai antrena în acea zi. Acest gând s-ar putea să fie suficient de intens pentru a te face să te răzgândești și să te ridici de pe canapea.

Notă

Dacă ești obosit sau pur și simplu nu dispui de cheful sau energia necesară pentru a merge la sală și a lucra o anumită parte a corpului, schimbă-ți planul de antrenament pentru acea zi. Te dor gambele? Atunci, nu le antrena pe acestea acum. Alege o altă grupă de mușchi, spre exemplu, umerii. Fii atent la mesajele pe care ți le transmite corpul și ajustează-ți programele de antrenament după nevoi.

3. Fă-ți un jurnal

Sună destul de copilăresc jurnal, nu? Sau poate crezi că acesta este potrivit numai pentru adolescentele de 14 ani. Ei bine, nu, oricine își poate face un jurnal în care să noteze lucruri importante. Jurnalele nu conțin numai gânduri copilărești, poze cu vedetele preferate sau inimioare lipite în colțurile paginilor. Ele sunt extrem de utile chiar și pentru tine, deoarece te pot ajuta să ții un pic socoteala și să îți organizezi puțin viața. Într-un jurnal poți nota programul de antrenament, informații despre dieta pe care o urmezi, eventuale modificări ce au survenit în fizicul tău (kilograme în plus, kilograme în minus, creșterea masei musculare etc.). Dacă nu ții cont de toate aceste lucruri și nu le pui într-o ordine, cum te aștepți ca viața ta să nu mai fie un haos total?

Notă

Alături de jurnalul tău în care îți notezi toate gândurile legate de antrenamente, exerciții fizice, nutriție și alte asemenea informații, poți avea unul "inspirațional". Pe acesta îl poți umple cu tot ceea ce crezi tu că te poate motiva mai bine: citate celebre, poze cu sportivul sau atletul tău preferat etc. Astfel, atunci când motivația ta este mai scăzută, poți arunca o privire în el și te poți simți din nou pregătit de treabă!

4. Urmează un plan care funcționează pentru tine

Am mai tot spus și în alte articole acest lucru, dar merită să-l menționez din nou și aici: dacă urmezi un plan potrivit ție, care îți face plăcere și care îți oferă rezultatele dorite, îți va fi mult mai ușor să te menții motivat pentru o lungă perioadă de timp. Evident, vei vrea să păstrezi acest plan și să-l respecți întocmai, pentru că el îți oferă acea bucurie care te face să nu mai lenevești pe-acasă, ci să vii la sală și să te antrenezi cu spor. Nu trebuie să alegi un plan la întâmplare, la fel cum nu trebuie să crezi că, dacă un anumit plan a funcționat pentru altcineva, va funcționa și pentru tine. Mai mult de-atât, planul ales trebuie să fie unul nu foarte drastic, deoarece, deși va avea efecte notabile pe termen scurt, pe termen lung situația va fi cu totul alta.

Notă

Pentru anumite persoane, o dietă flexibilă poate funcționa foarte bine, în timp ce, pentru altele, aceasta s-ar putea să nu producă rezultatele dorite. Așadar, înainte de a alege o dietă pe care s-o urmezi, vezi dacă este potrivită pentru tine. Preferi să mănânci trei mese pe zi? Ce-ai zice de 5-6 mese mai mici? Te-ar ajuta o dietă drastică să-ți îndeplinești scopurile de nutriție propuse? Explorează și alte alternative și încearcă să determini care anume plan de antrenament sau dietă îți sunt de folos ție.

5. Găsește-ți un mentor

Când spun mentor, s-ar putea să te gândești la ceva mai mult decât un simplu antrenor sau instructor. Poate că îți imaginezi că trebuie să te duci să cauți un Kesuke Miyagi al fitnessului sau al culturismului. Sau poate un Arnold. Nu neapărat. Nu era vorba de un maestru suprem aici. Mă refeream la cineva care să te poată ajuta cu sfaturi (atât teoretice, cât și practice) în fiecare zi în care mergi la sală. Cineva care să te îndrume și să te corecteze atunci când faci greșeli. Acel cineva poate fi un profesionist (în adevăratul sens al cuvântului) sau doar o persoană care se antrenează de mai mult timp ca tine și care a deprins, până acum, destule taine ale culturismului pe care ți le poate împărtăși și ție. La sălile de forță sunt destui antrenori sau instructori care pot umple acest rol. Trebuie doar să fii dispus să le ceri ajutorul. În caz că ai un prieten care merge și el la sală și se antrenează constant, poți apela la el. Chiar dacă nu faceți aceleași exerciții în același timp sau chiar dacă el are alte scopuri pe care dorește să le atingă, acest lucru nu ar trebui să te împiedice să colaborezi, să discuți cu el sau să îi ceri anumite sfaturi, în special dacă amicul tău este deja un cunoscător al culturismului.

Notă

După cum spuneam și mai sus, găsește-ți un partener care, de preferat, să fie cu o treaptă mai sus în ceea ce privește cunoștințele și pregătirea în fitness sau culturism. El te poate ajuta să îți corectezi forma exercițiilor pe care le faci și, de asemenea, îți poate arăta mișcări noi, fiind acolo și pentru a te motiva la nevoie.

6. Intră/fă-ți într-un/un grup de sprijin

Pe lângă amicul despre care vorbeam mai devreme, nu ar fi o idee rea să-ți faci și un mic grup de sprijin sau să intri într-unul. Acest grup ar trebui să fie format din oameni care au același scop ca și tine, care te înțeleg, care te pot ajuta și cărora le poți cere un sfat oricând, chiar și atunci când te afli într-o situație mai delicată. Înconjoară-te de oameni pozitivi, care să-și dorească numai binele pentru tine. Ei sunt cei care te vor susține și care te vor face să nu te mai simți descurajat când vine vorba de antrenamente.

Notă

Nu subestima puterea unui astfel de grup de sprijin. Prin natura lor, mulți dintre cei care merg la sală tind să fie indivizi mai independenți. Probabil acesta a fost și principalul motiv pentru care au ales să vină la fitness și nu să practice un sport de echipă. Independența este bună, însă nu presupune ca tu să ataci totul de unul singur.

7. Modifică-ți antrenamentul

Nimic nu îți diminuează mai mult dorința (motivația) de a te antrena decât o face o rutină în care s-a instalat monotonia. Sigur nu ți-ar face plăcere să mănânci niște alimente vechi de două săptămâni, așa că de ce să te mulțumești cu aceeași rutină învechită în fiecare zi? Când vezi că apare monotonia și nu mai ai aceeași motivație pentru a merge la antrenament, schimbă ceva! O dată la 2-3 săptămâni adu o modificare rutinei. Adaugă niște exerciții noi, inversează ordinea lor, adaugă mai multe greutăți, crește-le intensitatea etc. Nu trebuie să schimbi chiar din temelii antrenamentul pe care îl faci, este suficient să adaugi două sau trei exerciții noi.

Notă

Un program de antrenament poate fi modificat și la 4-6 săptămâni o dată, iar o schimbare completă a lui ar fi necesară după 12-16 săptămâni. Acest lucru îți va permite să atingi mai multe ținte de-a lungul unui an, făcându-ți corpul să nu se adapteze numai unui anumit program de antrenament și făcându-ți și stilul de viață mai interesant pentru multă vreme.