Abdomene cu ab roller-ul

Abdomene cu ab roller-ul

Despre exercițiul ABDOMENE CU AB ROLLER-UL

Ab roller-ul sau roata pentru abdomene, este un aparat care câștigă din ce în ce mai multă popularitate. Practic, greutatea implicată în acest exercițiu este doar cea a corpului, ab roller-ul având doar rolul de a conduce mișcarea pe care, în mod normal nu ai putea să o faci fără acesta. Efectele apar destul de rapid căci, chiar dacă pare un exercițiu simplu, implică destul de multe zone musculare. Principalele grupe activate sunt abdomenul și umerii, dar în ecuație intră și tricepsul și zonă lombară.

Denumiri alternative ale exercițiului ABDOMENE CU AB ROLLER-UL

Exercițiul Abdomene cu ab roller-ul mai este întâlnit și sub următoarele denumiri:

  • Abdomene cu roata

Rutină exercițiu ABDOMENE CU AB ROLLER-UL

  • Ține ab roller-ul cu ambele mâini și așează-te în genunchi, pe podea sau pe o saltea subțire și netedă.
  • Poziționează roata în fața genunchilor și sprijină-te pe brațe, acestea fiind perfect extinse, ca și cum te pregătești să execuți o flotare în genunchi. Aceasta va fi poziția ta de start.
  • Menținând brațele întinse, rotește ab roller-ul în față în mod controlat, până ajungi cu corpul întins și mâinile întinse în față. Apropie trunchiul cât poți de mult de sol, dar nu atinge podeaua. Inspiră în timpul acestei mișcări.
  • După o pauză de 2-3 secunde, revino la poziția inițială, flexand bazinul. Expiră în timpul acestei mișcări. Nu te grăbi, revino la poziția de start în mod controlat și ține minte, menține coatele drepte și abdomenul încordat pe tot parcursul exercițiului.
  • Execută mai multe repetări, in funcție de antrenamentul urmat.

exercitiu cu ab-roller-ul

Sfaturi pentru execuția corectă a exercițiului ABDOMENE CU AB ROLLER-UL

Un element de care trebuie să ții neapărat cont pentru o execuție corectă este menținerea brațelor cât mai drepte și evitarea extinderii prea mari a gâtului în timpul mișcării de coborâre. Mai exact, nu ridica privirea în sus în timp ce te apropii de sol. Menține capul într-o poziție naturală, în prelungirea corpului, ținând privirea în pământ. Astfel, îți vei proteja zona cervicală de eventuale accidentări sau dureri ce pot surveni după exercițiu.

Atenție! Acest exercițiu nu este recomandat persoanelor cu probleme în zona lombară sau care au suferit de hernie de disc.

Ilustrație cu execuția corectă a exercițiului ABDOMENE CU AB ROLLER-UL

Variații ale exercițiului ABDOMENE CU AB ROLLER-UL

Dacă ți se pare prea greu să te lași complet în jos, o poți face numai parțial, până când capeți forța de a executa exercițiul în maniera clasică. Dacă, din contră, ți se pare prea ușor, te poți sprijini pe vârful picioarelor, ca în cazul flotărilor, ajungând cu ele perfect întinse în momentul în care ajungi la sol, sau chiar le poți suspenda pe o băncuță.

Dacă dorești să îți antrenezi mai mult oblicii abdominali, atunci poți încerca, în momentul revenirii la poziția inițială, să îndrepți roata pe diagonală.

Grupele musculare antrenate de exercițiul ABDOMENE CU AB ROLLER-UL

Orice exercițiu folosește multe grupe musculare în timpul execuției lui , însă se iau în calcul doar grupele musculare folosite direct. Exemplu: la flexii biceps din picioare lucrează și toți mușchii picioarelor pentru a menține poziția verticală a corpului, însă ei nu sunt direct implicați în mișcarea de flexie a antebrațului, deci nu se iau în considerare. Grupele musculare de mai jos sunt listate în ordinea aportului adus acestui exercițiu.

Mușchii abdominali

Mușchii abdominali (Abs) generează mișcarea și susținerea zonei centrale a corpului. Cu cât un mușchi abdominal este plasat mai în interior, mai aproape de coloană, cu atât va fi mai important pentru poziția trunchiului, și asta contribuie semnificativ la a avea un spate sănătos.

Mușchii lombari

Mușchii lombari (Lower Back) sunt, la fel ca și antebrațele, de multe ori săriți din programul de antrenament din simplul motiv ca nu sunt vizibili în oglindă sau pentru alte persoane. Dacă ai lombari slabi, neantrenați, nu ai nici un sprijin atunci când execuți o tragere, și asta poate duce la accidentări și, de asemenea, contribuie la dezvoltarea așa numitei "poziție cocoșată". Lombarii slabi pot duce și la dureri ale părții de jos a spatelui.

Mușchii umerilor

Mușchii umerilor (Deltoizi) trebuie antrenați cu foarte mare grijă, principalul lucru de care trebuie să ținem cont fiind protecția încheieturii umărului. Aceasta încheietură este cea mai mobilă din întregul organism, fapt ce o face și cea mai instabilă încheietură, adică încheietura cu cele mai mari șanse de accidentare.