Beneficiile practicării yoga

Beneficiile practicării yoga
Veche de aproximativ 5000 de ani şi foarte populară în SUA, yoga a început să câştige, încet dar sigur, adepţi şi la noi în ţară. Şi chiar dacă ai impresia că acest tip de mişcare este destinat mai ales femeilor şi nicidecum bărbaţilor solizi, musculoşi, te înşeli. Experţii yoga, dar şi persoanele care au ajuns să iubească această disciplină spun că oricine poate învăţa să stea în posturile care probabil ţi se par imposibile, chiar dacă nu sunt posesorii unui trup firav. Exemplu în acest sens sunt chiar doi luptători UFC, Diego Sanchez şi Georges St. Pierre, dar şi multe dintre starurile masculine de la Hollywood. Aşadar, dacă ai vrea să încerci yoga, dar te sfieşti, iată că nu e cazul. În plus, beneficiile practicării yoga ar trebui să surclaseze orice reţinere ai avea.

Beneficiile practicării yoga - 1. Flexibilitate crescută

Un studiu al International Journal of Yoga a relevat că două antrenamente pe săptămână, timp de 10 săptămâni, au crescut considerabil flexibilitatea subiecţilor, atleţi la vârsta colegiului. Ulterior, participanţii la studiu au avut rezultate mai bune în sporturile pe care le practicau, faţă de perioada când nu frecventau antrenamentele de yoga.

2. Sănătate mentală

Unul dintre atuurile practicării yoga este că aceasta te ajută să te conectezi cu tine însuţi, creându-se o legătură extrem de puternică între minte și corp. Antrenamentele intense de la sala de forţă te pot secătui de puteri, atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic, fapt care, în timp, îţi poate afecta performanţele. Mişcările lente ale exerciţiilor de yoga, precum şi poziţiile dificile te pot ajuta să construieşti un fizic mai puternic şi un psihic pe măsură. Înveţi aşadar ce înseamnă concentrarea şi tăria de caracter, lucruri care nu îţi pot fi decât de folos în activitatea de la sală şi nu numai.

3. Prevenirea accidentărilor

Ca urmare a antrenamentelor pentru creşterea masei musculare, muşchii se pot dezvolta mult mai repede decât tendoanele sau ligamentele, fapt ce poate duce la accidentări serioase. Yoga întăreşte şi creşte flexibilitatea ţesuturilor conective profunde şi te fereşte astfel de evenimente nedorite în sala de forţă și nu numai. Indiferent de activitățile sportive pe care le ai, de la mersul pe trotinete de copii (da, știu, sună ciudat, dar sunt mulți adulți care adoră să facă asta) și până la alpinismul extrem, yoga te ajută să stai departe de accidentări.

4. Creşterea conştiinţei de sine

Yoga te învaţă cum să îţi activezi muşchii în diferitele posturi deloc uşor de executat şi menţinut şi cum să te foloseşti de respiraţie pentru a-ţi atinge scopurile. Ulterior poţi aplica la aceleaşi tehnici pentru a duce la bun sfârşit o îndreptare cu bara cu greutăţi mari sau un exerciţiu de împins la piept.

5. Înveți să ai răbdare

Spre deosebire de culturism, unde mai poţi trişa la execuţia unui exerciţiu dificil, yoga te obligă să faci ceea ce trebuie. Nu poţi trişa la o poziţie de yoga. Ori stai cum trebuie, ori nu stai deloc. Pentru a ajunge însă în punctul în care vei putea să menţii destul timp o poziţie dificilă de yoga, ai nevoie de mult antrenament, coordonare, concentrare şi extrem de multă răbdare. În final, yoga îţi pune răbdarea la încercare la fel de mult ca muşchii şi nu multe persoane pot face faţă acestui lucru. Odată ce ai reuşit însă, te poţi bucura de beneficiile practicării yoga în toate aspectele vieţii tale, nu doar în sala de fitness.