Ce greutate ar trebui să ridici în sala de forță?
Cei mai mulți dintre bărbații care aleg să meargă la sală o fac în primul rând din dorința de a crește în masă musculară, de a arăta bine și a fi sănătoși, unii doar pentru a fi sănătoși, iar alții pentru a se menține într-o formă fizică bună. Dar nu multe persoane știu exact cum să facă asta. "Merg la sală, trag de fiare și gata, îmi umflu mușchii!", ar spune unii. Ei, dacă ar fi atât de ușor, toți bărbații ar fi plini de mușchi, iar instructorii și antrenorii și-ar pierde "obiectul" muncii... Pentru a dezvolta un corp armonios, cu mușchi bine conturați și dezvoltați sau pentru a căpăta forță ori rezistență fizică trebuie să ai în vedere mai multe aspecte, printre care și ce greutate ar trebui să ridici pentru a-ți atinge scopul. Răspunsul la această întrebare este legat strict de țelurile tale și nu se rezumă doar la un număr de kilograme și atât. Foarte important de știut este ce greutate să ridici și câte repetări să faci cu greutatea respectivă. Așadar, în funcție de rezultatele pe care vrei să le obții, răspunsul la întrebarea de mai sus se încadrează în trei variante:
1. Forță
Exercițiile pentru forță se adresează în special persoanelor care vor să dobândească abilitatea de a ridica o greutate cât mai mare. Și când spun mare, mă refer defapt la una imensă (cel puțin pentru noi, muritorii de rând). Ai văzut cu siguranță pe la televizor tot felul de recordmani din acestă categorie. Bărbați care au tras cu mâinile goale (unii chiar cu capul) un camion, un tren, un avion sau mai știu eu ce alte obiecte cu o greutate impresionantă. Ei sunt cei care se antrenează pentru a căpăta mai multă forță. Bineînțeles că nu toți cei care vor să își mărească forța vor să tragă avioane după ei. Unii o fac doar pentru a se simți mai bine sau pentru a depăși anumite recorduri personale. Indiferent de scop, forța nu se câștigă cu una cu două sau dacă te antrenezi la nimereală. Ca să nu mai lungim vorba, dacă mergi la sală pentru a-ți crește forța musculară ar trebui să ridici greutăți care să îți permită efectuarea unui număr de 1-6 repetări. Dacă poți să faci mai mult de atât, pleci deja spre altă direcție, iar rezultatele vor fi diferite. Mărește greutatea pentru a te încadra în intervalul respectiv. De asemenea, exercițiile recomandate pentru a mări forța musculară sunt cele a căror execuție implică mai multe articulații, cum ar fi coatele și umerii la exerciții precum Împins la piept. Faptul că folosești mai mult de un tip de articulație, te ajută să pui în mișcare mai multe grupe musculare și, implicit, să ridici o greutate mai mare decât ai face-o în cazul unui exercițiu care implică doar articulația umerilor, precum Fluturările laterale.
Cum acționează mușchii
Fibrele musculare se împart în două mari categorii: fibre cu contracție lentă (slow-twitch fibers) și fibre cu contracție rapidă (fast-twitch fibers). În cazul exercițiilor în care ridici greutăți foarte mari, antrenezi fibrele cu contracție rapidă. Acestea dezvoltă o forță de până la 5 ori mai mare decât cele cu contracție lentă și se pot dezvolta și în cadrul antrenamentelor de rezistență, nu doar a celor cu greutăți. Problema e că obosesc destul de repede, fapt care te împiedică pe tine să faci mai multe repetări cu o greutate foarte mare. Acesta este motivul și pentru care trebuie să te odihnești suficient între seturile de repetări. Undeva între 3-5 minute de pauză ar trebui să fie suficiente pentru a putea continua și cu restul de seturi.
2. Masă musculară
Chiar dacă și cei care se antrenează pentru forță ajung să-și crească masa musculară, metoda lor nu este cea mai eficientă atunci când singurul tău scop este să îți dezvolți musculatura. S-a dovedit, de-a lungul timpului, că exercițiile cu o greutate care permite efectuarea a 8-12 reprize sunt soluția ideală pentru a obține cele mai bune rezultate în acest sens. Metoda aceasta poate da greș însă, dacă nu ești sincer cu tine. Nu încărca bara cu prea multe greutăți atunci când faci Împins la piept, de exemplu, pentru ca mai apoi să nu poți executa corect mișcarea. Bara nu trebuie să se miște stânga - dreapta sau înainte - înapoi. Nu faci exerciții de echilibristică. Dacă ai obosit după câteva reprize, nu apela la un coleg să te ajute să continui. De asemenea, dacă faci fără probleme 12 repetări și ai mai putea să duci încă una sau două, înseamnă că mergi prea "light". Folosește o greutate care să îți permită să efectuezi corect 8 - 12 repetări, dar care să te aducă și în pragul epuizării musculare.
Cum acționează mușchii
Și în cazul celor care se antrenează pentru a-și dezvolta masa musculară, fibrele musculare antrenate sunt cele cu contracție rapidă. De obicei, culturiștii aleg exerciții care implică folosirea mai multor articulații, împărțite pe diverse zone ale corpului. Pentru o creștere în volum se pot efectua câte 3-4 seturi pentru mai multe exerciții, din diverse unghiuri (variații) cu o pauză între seturi de 60 de secunde, atunci când se lucrează grupe mai mici de mușchi, și până la 90 de secunde pentru grupele mai mari.
3. Rezistență
Așa cum spuneam și la încept, nu toată lumea merge la sală pentru a-și dezvolta masa musculară sau pentru a căpăta mai multă forță. Mulți aleg antrenamentele de rezistență, din diverse motive. Fie sunt atleți, fie fotbaliști, fie cicliști, în orice caz, practică activități care implică un efort aerob. Pentru a căpăta rezistența necesară, aceștia se antrenează folosind greutăți mai mici, care să le permită efectuarea unui număr cât mai mare de repetări, undeva între 15 și 20 sau chiar mai multe.
Cum acționează mușchii
În cazul antrenamentelor pentru rezistență, fibrele puse în mișcare sunt cele cu contracție lentă, deoarece greutatea mică folosită nu permite angajarea fibrelor cu contracție ridicată. Fibrele cu contracție lentă sunt capabile să suporte o activitate de lungă durată (deci nu obosesc repede), dar nu cresc prea mult în volum. Tocmai de aceea maratoniștii au mușchii foarte bine definiți, dar nu umflați, ca în cazul culturiștilor.
Relația greutate - repetări
Odată ce ți-a stabilit un obiectiv, nu este greu să stabilești ce greutate ar trebui să ridici în sala de forță. Ține minte asta: greutatea este invers proporțională cu numărul de repetări! Deci, dacă vrei să execuți un exercițiu cu o greutate de 100 kg, cel mai probabil vei reuși doar o repetare. În schimb, cu 65 de kilograme poți reuși să termini 12 repetări, dacă ești bine antrenat. Important de știut și de înțeles este că fiecare individ este diferit, așa că aceste valori nu sunt fixe. Doar tu poți să îți dai seama cel mai bine și să calculezi ce greutate ar trebui să ridici în sala de forță. Dacă te antrenezi pentru a căpăta forță, ar trebui să lucrezi (luăm în calcul tot exercițiul Împins la piept, pe care l-am mai menționat și anterior în cadrul articolului) cu greutăți peste 90 de kilograme, pentru masă musculară cu 50 - 80 de kg, iar pentru rezistență, cu greutăți sub 50 de kg. Repet, însă: fiecare dintre voi este diferit, așa că valorile pot să difere de cele ale partenerului de antrenament. Fii atent la ceea ce îți transmite corpul și, în timp, vei fi capabil să îți concepi un antrenament potrivit. Pentru a nu merge pe ghicite, ar fi ideal să îți notezi parcursul. De la ce greutate și număr de repetări ai plecat și cum ai evoluat în timp.
Sfaturi pentru antrenamentele cu greutăți
Chiar dacă acum știi deja ce greutăți ar trebui să ridici în sala de forță, asta nu înseamnă că nu poți să fii supus greșelilor. Îmbunătățește-ți antrenamentele, ținând cont de următoarele 3 sfaturi:
1. Încălzirea
Pentru a ajunge să ridici o greutate cât mai mare în cadrul unui antrenament, este esențial să te încălzești. În afară de programul de încălzire pe care îl execuți cu ajutorul unei benzi de alergat, de exemplu, trebuie să ai în vedere și creșterea graduală a greutăților cu care lucrezi. Astfel, pentru un culturist care vrea să facă împins la piept cu 100 de kg, încălzirea ar trebui să înceapă de pe la 60 de kg, apoi 80 și 90 de kg.
2. Dozarea energiei
Cel mai potrivit moment pentru un exercițiu dificil, cu greutăți mari, este la începutul antrenamentului, atunci când nivelul tău de energie este la cote maxime. Poți să te antrenezi într-un ritm mai scăzut decât cel necesar pentru creșterea în masă musculară (hipertrofie), alegând o greutate cu care să poți face maxim 8 repetări. De asemenea, pe parcursul antrenamentului, poți lucra la intensități diferite, efectuând mai întâi seturi de 10 repetări (aproape de eșecul muscular), apoi seturi de 12 repetări. În concluzie, fă la începutul antrenamentului exerciții cu greutăți mai mari și cu mai puține repetări, iar spre final schimbă proporțiile: greutăți mai mici, cu seturi de 12 repetări.
3. Creșterea progresivă
Pentru a obține cele mai bune rezultate de pe urma antrenamentelor, trebuie să știi când corpul tău s-a obișnuit cu un anumit ritm și când trebuie să-l schimbi. Dacă, de exemplu, ai început acum o lună să faci 8 repetări de Împins la piept, cu 100 de kg, iar acum poți face 10 repetări cu aceeași greutate, este cazul să mai adaugi câteva kilograme. În cazul exercițiilor care vizează partea superioară a corpului, trebuie să crești greutatea inițială cu 5 %, iar în cazul exercițiilor pentru partea inferioară a corpului, cu 10%. Ideea de bază este că, pentru obține mereu rezultatele dorite, trebuie să eviți monotonia. Odată ce ai văzut/simțit că antrenamentele nu te mai pun în dificultate, crește greutatea, numărul de repetări, schimbă rutina. Impune-ți noi limite pe care să le depășești, iar rezultatele vor fi pe măsura muncii tale.
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
10 minute de antrenament intens pentru abdomen
Antrenamentul german pentru volum (metoda celor 10 seturi)
Tehnica HIT - High Intensity Training Routine