Ce se întâmplă în corpul tău atunci când mergi pe jos

Ce se întâmplă în corpul tău atunci când mergi pe jos

Despre beneficiile mersului pe jos am mai scris și cu altă ocazie. De această dată însă mă voi axa mai mult pe fenomenele care se declanșează în corpul tău atunci când faci lungi plimbări pe afară. În funcție de timpul pe care îl aloci mersului pe jos, în corpul tău au loc schimbări din cele mai interesante și benefice pentru sănătate. Dacă vrei să îți implici și familia în astfel de activități, o poți face. Ce mici te pot urma pe biciclete sau pe role copii, dacă nu pot ține pasul cu tine. Indiferent de varianta aleasă, important este ca toată familia să facă mișcare și să mențineți un stil de viață sănătos. Așadar, fără prea multe alte introduceri, iată ce se întâmplă în corpul tău când mergi pe jos, în funcție de timpul alocat acestei activități:

În primele 5 minute

Încă de la primii pași pe care îi faci în corpul tău se eliberează anumite substanțe care îți dau energie să mergi și mai mult. Ritmul cardiac crește de la aproximativ 70 bpm la 100 bpm. În acest fel, fluxul sanguin crește, încălzind mușchii pe care tocmai i-ai pus în mișcare. Orice înțepeneală pe care ai fi putut-o simți înainte de a începe să practici mersul pe jos dispare pentru că în interiorul articulațiilor tale se eliberează un fluid care ”le unge” practic și te ajută să te miști mai în voie. De asemenea, corpul tău începe să consume aproximativ 5 calorii pe minut, față de 1 calorie pe minut, atât cât consumă când ești în repaos. Având în vedere că organismul are nevoie de din ce în ca mai mult combustibil pe măsură ce continui să mergi, acesta se alimentează din rezervele tale de grăsimi și carbohidrați.

Între 6 și 10 minute

Ți s-a părut interesant să afli ce se întâmplă în corpul tău când mergi pe jos, în primele cinci minute? Să vedem atunci ce modificări au loc în organismul tău în continuare, la 10 minute de mers pe jos. Ritmul cardiac crește și mai mult și ajungi să arzi aproximativ 6 calorii pe minut. Chiar și cu o ușoară creștere a ritmului cardiac, vasele de sânge se măresc și permit o mai bună circulație a sângelui și oxigenului în mușchii aflați în mișcare. Asta se traduce evident în mai multă putere de a continua plimbarea la pas.

Între 11 și 20 de minute

Temperatura corpului continuă să crească pe măsură ce continui să mergi. Începi să transpiri, iar vasele de sânge de la suprafața pielii se dilată pentru a elibera căldura în exces. Grăbind pasul, organismul tău va arde circa 7 calorii pe minut și tu vei începe să respiri din ce în ce mai rapid. În aceste momente nivelul epinefrinei și glucagonului (hormon produs de pancreas, implicat în reglarea echilibrului glicemic) crește, pentru a alimenta mușchii supuși la un efort din ce în ce mai mare.

Între 21 și 45 de minute

Este uimitor să afli ce se întâmplă în corpul tău când mergi pe jos chiar și 30-45 de minute. După primele 20 de minute parcurse te vei simți mai învigorat și vei începe să te mai relaxezi. Asta deoarece creierul tău începe să elibereze endorfine, ajutând corpul să scape de tensiune. Vei începe de asemenea să arzi tot mai multe grăsimi, deoarece nivelul insulinei (care ajută la depozitarea grăsimii) scade, proces care îi bucură atât pe cei care vor să slăbească cât și pe cei care se luptă cu diabetul.

Între 46 și 60 de minute

Continui cu seria evenimentelor uimitoare ce se întâmplă în corpul tău când mergi pe jos, de această dată după o durată mai mare. De la acest nivel, este posibil să îți simți mușchii obosiți din cauza faptului că rezervele de carbohidrați scad. Imediat ce te-ai oprit din mers, ritmul cardiac va începe să scadă și încet încet îți vei recăpăta suflul. Chiar dacă nu atât de mult ca în timpul mersului, vei continua să arzi destul de multe calorii timp de o oră după încheierea unei sesiuni de mers pe jos. Acestea fiind spuse, nu îți mai rămâne altceva de făcut decât să îți urez zile frumoase și pline de energie în care să te bucuri la maxim de beneficiile mersului pe jos!

Whoops, looks like something went wrong.

1/1 ErrorException in Response.php line 1161: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0)

  1. in Response.php line 1161
  2. at HandleExceptions->handleError('8', 'ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0)', '/home/machomen/public_html/vendor/symfony/http-foundation/Response.php', '1161', array('targetLevel' => '0', 'flush' => true, 'status' => array(array('name' => 'zlib output compression', 'type' => '0', 'flags' => '112', 'level' => '0', 'chunk_size' => '16384', 'buffer_size' => '20480', 'buffer_used' => '0'), array('name' => 'default output handler', 'type' => '0', 'flags' => '112', 'level' => '1', 'chunk_size' => '0', 'buffer_size' => '32768', 'buffer_used' => '26281')), 'level' => '0', 'flags' => '96', 's' => array('name' => 'zlib output compression', 'type' => '0', 'flags' => '112', 'level' => '0', 'chunk_size' => '16384', 'buffer_size' => '20480', 'buffer_used' => '0')))
  3. at ob_end_flush() in Response.php line 1161
  4. at Response::closeOutputBuffers('0', true) in Response.php line 379
  5. at Response->send() in index.php line 56