Ce trebuie să știi despre cazeină

Ce trebuie să știi despre cazeină

Cazeina vs Zer

Ce face ca o sursă de proteină să fie mai bună decât altele? Care este mai eficientă? Proteina din zer sau proteina din cazeină? S-au scris mii de articole pe internet și în publicații de specialitate pe tema suplimentelor cu proteine. 95% dintre acestea conțin informații care nu au o bază științifică, trăgând concluzii din burtă Suplimentarea cu proteine are ca scop stimularea sintezei proteice musculare. Cu alte cuvinte, suplimentele proteice ajută practicanții de fitness și culturism să crească în masă, forță și rezistență musculară, ajutând în același timp și la arderea grăsimilor. Există nenumărate branduri de suplimente proteice, precum și numeroase surse de proveniență a proteinelor, de la soia, orez, mazăre, cânepă, până la zer și cazeină. Dintre acestea, zerul și cazeina sunt cele mai populare. Aceste două surse de proteine ridică totuși o întrebare importantă: Care este mai bună, zerul sau cazeina? Aceasta e o întrebare foarte dificilă. Ce înseamnă, până la urmă, o sursă "bună" sau "mai puțin bună" de proteine? Această dezbatere nu poate ajunge niciodată la o concluzie comună, dar voi încerca să simplific puțin lucrurile în acest articol. Comparația dintre zer și cazeină e similară cu cea dintre două mașini, una care funcționează pe benzină și alta care funcționează cu motor diesel. Ambele tipuri de combustibil vor pune motorul în mișcare, dar motoarele pe benzină pornesc mai repede decât cele diesel. În final, ambele tipuri de motor își vor face treaba. La sfârșitul anilor 90, când Dorian Yates a câștigat titlul de Mr Olympia a 6-a oară, polemica zer vs cazeină era la ordinea zilei. Dorian Yates era un susținător înfocat al cazeinei, creându-și chiar propriul brand de suplimente proteice din cazeină. cazeina (cazeină) vs zer

Ce este cazeina mai exact?

Cazeina este o proteină prezentă în lactate și reprezintă 80% din proteinele regăsite în lapte. În componența sa se află o gamă largă de aminoacizi, aproape identică cu proteina din zer, care este un produs secundar obținut din brânză. Acest complex de aminoacizi din cazeină este bogat în aminoacizi esențiali, responsabili cu sinteza proteică musculară. În momentul în care este ingerată, cazeina formează un fel de pansament în stomac, care încetinește procesul de absorbție a aminoacizilor în sânge. Cu alte cuvinte, cazeina se digeră mai greu în stomac, făcând să încetinească procesul de absorbție al aminoacizilor în intestinul subțire. Acest flux lent de aminoacizi conduce la o sinteză proteică musculară mai lentă. Asta face din cazeină suplimentul proteic ideal de luat înainte de culcare sau pentru perioade mai lungi de timp în care nu ai ocazia să te "alimentezi" cu proteine. La fel ca proteina din zer, cazeina se regăsește sub mai multe forme, cea mai eficientă dintre ele fiind cazeina micelara.

Concluzii despre cazeină

Până la urmă, polemica zer vs cazeină este complet nefondată. Amândouă sunt similare din punct de vedere al structurii de aminoacizi, fiind diferite doar prin rata de absorbție. Așadar, când vine vorba de suplimente proteice, îți recomand să le iei pe amândouă, deoarece se completează reciproc.