Elimină o parte din stres în 5 pași simpli

Elimină o parte din stres în 5 pași simpli
Te simți blocat într-un cerc vicios, într-o monotonie sau într-o rutină din care pare că nu mai ai nici o scăpare? Ești stresat într-o anumită măsură în ultima vreme? Dacă răspunsul tău la ambele întrebări a fost da, atunci înseamnă că te încadrezi în categoria oamenilor care, din când în când, trec și ei prin astfel de momente mai puțin favorabile în viețile lor. Și să fim serioși, cine nu a trecut măcar o singură dată prin astfel de situație? Nu cred că există o persoană care să spună că nu a experimentat stresul, rutina sau monotonia cel puțin o dată în viața ei. Pentru că, în opinia mea, dacă spui așa ceva, nu faci altceva decât să minți și să te minți, ceea ce nu-ți aduce nici un fel de cinste. Cheia schimbării stării în care te afli în prezent ține de o bună identificare și un bun management al situațiilor care pot cauza stresul. Cu cât poți face față mai bine unui moment mai puțin bun sau mai puțin plăcut din viața ta, cu atât poți trece peste el mai repede și mai ușor. Așadar, ce poți face pentru a evita sau pentru a remedia o situație stresantă?

1. Respiră adânc

Când ești stresat, îți este mai greu să observi că respirația ta este mai puțin profundă. Fii atent la felul cum respiri, cum inhalezi aerul sau cum îl lași pe acesta să treacă, pur și simplu, pe lângă tine. Acesta este un pas foarte simplu în procesul de relaxare, dar, de cele mai multe ori, este și cel mai neglijat. Respiră adânc de 10 ori chiar acum! Închide gura și trage aer proaspăt doar pe nas, lăsându-ți abdomenul să se miște conform respirației pe care o ai. Nu te opri brusc, nu-ți încorda abdomenul, nu trage aer pe nas rapid. Când expiri aerul, lasă gura deschisă, relaxează-ți maxilarul și abdomenul și eliberează-te de orice tensiune care s-a acumulat în corpul tău. Încearcă să faci acest lucru de cel puțin 3 ori pe zi

2. Calmează-ți mintea/egoul

Ideea concentrării asupra respirație este să te ajute să te calmezi. Următorul pas după acesta este liniștirea minții. Se știe că minții/egoului îi place să se chinuie, să se îngrijoreze și să aducă la suprafață tot felul de frici iraționale. Când respiri, spune-ți în minte numărul unu, sau, dacă preferi o alternativă, vizualizează-l. Apoi, când expiri, spune sau vizualizează numărul doi. Continuă așa până când ajungi la 10. Dacă mintea ta nu s-a calmat încă, repetă procedeul, începând de la cifra 1. Scopul acestui exercițiu este de a te ajuta să nu mai fii atât de atașat de tot felul de gânduri și să te poți concentra asupra lucrurilor cu adevărat importante pe care le ai de făcut.

3. Schimbă-ți gândurile pentru a reduce din stres

După ce ai terminat exercițiul de mai sus, cel cu numărătoare, probabil vei constata, în urma unei discuții cu tine însuți, că nu ai făcut cine știe ce progrese încurajatoare. Probabil îți vei spune că nu ai ajuns decât până la doi, apoi mintea a luat-o razna, îndreptându-și atenția spre alte gânduri. Sau poate nu te-ai concentrat suficient de mult asupra numărătorii, ci mai mult asupra a ceea ce vei mânca la cină. Trebuie să știi că, dacă poți să te torturezi în asemenea mod cu gânduri negative, la fel de bine le poți înlocui pe acestea cu unele mai bune, mai pozitive. De fiecare dată, de-acum înainte, când mai observi că mintea ta vrea să plece într-o cu tot altă direcție, plictisită fiind de exercițiile pe care i le dai, oprește-o! În loc să o lași să îți aducă în atenție gânduri negative, forțeaz-o să găsească unele pozitive sau să le schimbe pe cele mai puțin bune. De exemplu, în loc să spui "Nu vreau să înot în bazin/piscină pentru că apa este rece/nu am chef etc.", spune "Vreau să înot în piscină CHIAR DACĂ apa este mai rece/nu am prea mult chef." Schimbă-ți modul de gândire și îți poți schimba chiar și viața!

4. Învață să te apreciezi

Continuă să practici exercițiul de la pasul 2, ținând cont cont că nu există un număr magic sau un răspuns perfect la ceea ce faci. Ceea ce trebuie să faci este să fii conștient și să experimentezi fiecare moment de care ai parte, indiferent de situația sau starea în care te afli acum. Scrie o listă cu 3 lucruri pe care le poți face pentru a-ți arăta aprecierea față de tine. Poți, de exemplu, să te uiți în oglindă și să spui "Te iubesc" sau "Îmi place că am reușit să respect un program de înot de 5 zile pe săptămână, care m-a ajutat să mă mențin sănătos și în formă." Acordă-ți singur o "zi a aprecierii", în care să-ți oferi un cadou, să iei o masă în oraș la un restaurant mai pretențios sau orice altceva dorești. Întrebarea mea este: ce poți face TU pentru TINE astăzi? Te-ai gândit la asta?

5. Schimbări pozitive

Este foarte simplu să te obișnuiești cu autocritica și să te menții într-o stare de stres sau nemulțumire. Însă la fel de ușor poți întoarce aceste gânduri care te fac să crezi că nu ești un bun alergător, ci doar un bun înotător, să zicem, schimbându-le într-unele mai pozitive. Cum poți face asta? Caută o nouă abordare abordare a problemei, încearcă niște exerciții noi sau un nou tip de încălzire. Fă tot ce poți pentru a aduce cât mai multe schimbări pozitive în viața ta, deoarece numai așa îți poți modifica felul în care gândești și acționezi. Odată ce ți-ai construit un nou tipar, un nou drum pe care să mergi, poți ajunge să eviți mai ușor momentele stresante.