Cum ne antrenăm pentru a deveni maratoniști?

Cum ne antrenăm pentru a deveni maratoniști?

În urmă cu ceva ani, într-o seară plăcută de vară, stăteai cu prietenii la o bere. Vorbeați despre viață, în general – cum să faceți primul milion, câțiva dintre amici se lăudau cu rezultatele lor la muncă, alții îți povesteau cum împing ei 150 de kg la piept. Toate discuțiile îți erau deja cunoscute. Aceleași fețe la fiecare ieșire. Erați la aceeași masă pe care o rezervați weekend de weekend în același local.

Stând acolo, pierdut în gândurile tale, ți-a venit o idee: să te duci să alergi. Abia îți terminasei halba și ai simțit nevoia să o tulești. Efectiv nu mai aveai stare și simpla noțiune te făcea să zâmbești. Și asta ai și făcut: i-ai salutat pe băieți, le-ai zis că nu te simți bine și că te duci acasă, iar imediat cum ai ieșit din bar ai început să fugi. Așa cum erai îmbrăcat, în costum și pantofi, dar nu a contat. Libertatea pe care ai simțit-o în seara aceea, nu o mai simțisei vreodată. De atunci, alergi ori de câte ori ai timp. Ai lăsat berea, mâncare de tip fast-food și ți-ai dedicat viața ideei de a deveni un maratonist profesionist.

Sigur, această întâmplare nu-ți aparține. Este, de fapt, a supermaratonistului Dean Karnazes. Dar asta nu înseamnă că nu poate fi și povestea ta de succes. Știu că încerci să găsești scuze, dar îți dau un singur răspuns pentru fiecare dintre motivele pe care încerci să le inventezi ca să nu te apuci de treabă: benzi de alergat.

Beneficiile antrenamentelor pe benzi de alergat pentru maraton:

  • Dacă îți este teamă să nu te accidentezi la ligamente, ar fi bine să știi că banda de alergare este concepută în așa fel încât să preia din șocul pașilor, iar astfel tendoanele tale nu se vor resimți la fel cum o vor face în cazul alergării pe beton;
  • Totodată, stresul asupra zonei lombare este mult redus față de alergarea în aer liber;
  • Nu mai depinzi de vreme, de anotimp de oră: poți să te antrenezi noaptea, iarna, vara, când plouă, când ninge etc;
  • Poți să îți setezi singur zona de confort – plan înclinat, viteza cu care vrei să alergi, caloriile pe care vrei să le arzi șamd;
  • Ținând cont că antrenamentele, în general, durează mult timp, poți face multe lucruri în timpul lor, atunci când ești pe benzi de alergat: poți citi, poți să te uiți la filme, emisiuni sau poți pur și simplu să asculți muzică la volum maxim, fără să îți fie teamă că dă o mașină peste tine sau că sare vreun câine și te mușcă.

Așadar, ca și în povestea tipului de mai sus, tot ce îți trebuie este voință și dorința de a schimba stilul de viață. Iar cu ajutorul benzilor de alergat, poți ajunge un maratonist profesionist, dacă asta îți dorești cu adevărat.