Spinning-ul implică o bicicletă special concepută pentru această activitate aerobică şi desfăşurarea acesteia pe ritmuri muzicale, pentru obţinerea unor beneficii multiple pentru organism.
Ce reprezintă activitatea de spinning?
Mersul obişnuit pe bicicletă, în mediile exterioare a fost înlocuit cu activitate de pedalat într-un mediu interior (o sală de fitness, special concepută pentru desfăşurarea acestei activităţi). Aici, sub îndrumarea unui instructor de specialitate, o persoană poate executa, în mod individual sau în cadrul unui grup, exerciţii specifice de pedalat. Întreaga acţiune se desfăşoară pe ritmuri muzicale, ceea ce are ca efect crearea unui mediu ambient relaxant şi propice obţinerii unor rezultate îmbunătăţite. Intensitatea şi ritmul de pedalare sunt direct relaţionate cu ritmurile muzicii, astfel încât corpul uman este supus unor tipuri diversificate de acţiuni.
Avantajele activităţii de spinning
Este tipul de activitate fizică care solicită corpul uman la niveluri diferenţiate de presiune şi solicitare. Dacă în mersul clasic pe bicicletă, organismul uman nu este supus unui nivel ridicat de presiune (acesta fiind dictat de gradul de dificultate al traseului urmat), în cazul acestui tip de activitate fizică, acesta este ceva mai diferită.
- Ajută la arderea intensă de calorii- nivelul acestora poate ajunge până la 550 de calori/oră;
- Ajută la creşterea ritmului de eliminare a toxinelor din organism- cu cât nivelul transpiraţiei este mai ridicat, cu atât mai multe toxine vor fi eliminate;
- Întăreşte aparatul cardiovascular şi respirator- ritmul crescut al acestui tip de exerciţii ajută la întărirea inimii şi a plămânilor, favorizând elasticitatea vaselor de sânge şi creşterea nivelului de ventilaţie pulomonara;
- Contribuie la creşterea rezistenţei muşchilor membrelor inferioare, a articulaţiilor şi oaselor organismului uman;
- Previne apariţia celulitei- datorită îmbunătăţirii circulaţiei sângelui prin vase, grăsimea nu se mai depune pe muşchii gluteici şi pe cei ai coapselor;
- Elimină stresul, ajută la relaxare şi contribuie la extinderea nivelului de socializare şi interacţiune cu oamenii.
Chiar dacă este un sport foarte intens, modul în care se desfăşoară şi avantajele oferite organismului îl plasează printre cele mai solicitate forme de menţinere şi îmbunătăţire a sănătăţii. În plus, timpul economisit şi practicarea indiferent de condiţii exterioare(spre deosebire de ciclismul tradiţional) îl clasează printre cele mai populare activităţi indoor.
Dezavantajele activităţii de spinning
Ca în orice tip de activitate, spinning-ul implică şi câteva dezavantaje, care, desigur, nu-i ştirbesc cu nimic din numeroasele avantaje oferite celui care îl practică:
- Cu toate că este practicat pe ritmuri muzicale , acest tip de sport poate fi considerat monoton, mai ales că decorul şi persoanele din grup sunt aceleaşi.
- Atunci când intri într-o grupă, alături de care practici această activitate, eşti obligat să duci la bun sfârşit ceea ce ai început. Prin urmare, se poate vorbi despre o obligativitate, despre ceva impus, spre deosebire de ciclismul în aer liber, care poate fi practicat doar atunci când ai timp sau chef.
- Mersul cu bicicleta în medii exterioare implică o participare mult mai largă şi mai intensă muşchilor organismului. Astfel, în funcţie de gradul de dificultate al traseelor alese, aproape toţi muşchii corpului intră în acţiune.
- Ciclismul clasic implică un nivel mai ridicat de coordonare şi distribuire a atenţiei comparativ cu mersul pe diferite biciclete eliptice.
- Plimbatul prin aer liber este lipsit de costuri, în timp ce pentru şedinţele de spinning trebuie să plăteşti.
Cu toate acestea, activitatea de spinning este mult mai simplă, raportată la complexitatea unei partide normale de mers pe bicicletă, prin natură. Iar beneficiile oferite de apropierea de casă, de evitarea deplasării prin diferite medii care pot deveni periculoase, ca urmare a condiţiilor atmosferice sau împrejurărilor neprevăzute, îi asigură acestui sport un avantaj.
Sfaturi de urmat atunci când faci spinning
- Nu-ţi suprasolicita corpul prin prelungirea şedinţei de spinning- în mod normal o astfel de sesiune durează în jurului unei ore; orice depăşeşte această perioadă poate conduce la obosirea inutilă a organismului;
- Hidratează-te cât de mult poţi, mai ales că nivelul de transpiraţie din timpul şedinţei este foarte ridicat;
- Întotdeauna să-ţi începi activitatea cu executarea câtorva exerciţii de încălzire a corpului;
- Foloseşte un echipament care să fie adecvat acestui tip de activitate (pantofi cu talpă rigidă şi pantaloni care să se muleze pe picioare şi să nu aibă baza evazată, putându-se prinde de bicicletă);
- Pedalează numai aşa cum ai fost învăţat (conform celor trei poziţii de baza), deoarece numai aşa o să poţi obţine rezultatele cele mai bune.
Concluzie
Considerată una dintre cele mai intense activităţi care ajută organismul să elimine toxinele şi caloriile, spinning-ul este practicat de un număr din ce în ce mai mare de persoane.
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
Aplecări de trunchi la helcometru
AB Crunch Machine
Ridicări de picioare (la suportul vertical)