Exerciții pentru sezonul rece

Exerciții pentru sezonul rece

Dacă ești o persoană căreia îi place mișcarea în aer liber, sezonul rece poate fi destul de incomod din acest punct de vedere. Acesta aduce cu sine nu numai temperaturi scăzute, dar și zile mai scurte. Așadar, de cele mai multe ori simțim cum se instalează o stare de sedentarism peste care trecem mai greu. În plus, sezonul rece aduce și sărbătorile în care mâncarea grea și dulciurile își fac loc ușor. Pentru a continua să ne menținem forma fizică, este necesar să continuăm rutina zilnică de exerciții. Astfel, dacă afară vremea este mai puțin prietenoasă, atunci putem încerca o serie de exerciții acasă.

Ce exerciții fizice se pot face acasă în sezonul rece?

În primul rând, indiferent dacă facem exercițiile acasă sau la sală, este important sa includem exercițiile de încălzire. Acestea sunt urmate apoi de exerciții pentru fiecare grupă de mușchi. La final, exercițiile trebuie să se încheie cu o sesiune de stretching și relaxare.

Exerciții pentru încălzire

  • 3 serii cu câte 15 ridicări și coborâri de umeri - poți face acest exercițiu ținând mâinile pe șolduri și având picioarele depărtate;
  • 3 serii cu câte 15 rotiri de brațe înainte și înapoi;
  • 3 serii cu câte 10-15 fandări în lateral - după fiecare serie este recomandat să schimbi piciorul de sprijin pentru a evita întinderi musculare; în plus, ar fi bine să îți protejezi spatele ținând palmele pe genunchi;

Exerciții pentru picioare și brațe

  • Menține timp de 30 de secunde poziția ”scândură”. Aceasta se poate executa sprijinându-te pe coate și vârfurile picioarelor. Dacă ți se pare dificil să te sprijini pe coate, poți obține poziția cu ajutorul palmelor.
  • 3 serii cu câte 15 ridicări și coborâri rapide de brațe. Pentru acest exercițiu este recomandat să depărtezi și să flexezi picioarele. Ai grijă să orientezi vârfurile picioarelor spre exterior.

Exerciții pentru abdomen

  • 3 serii cu câte 10-15 de ridicări în timp ce te afli întins pe spate și cu picioarele ridicate, formând un unghi de 90 de grade. În momentul în care faci ridicările încearcă să atingi cu brațele vârfurile picioarelor.
  • 3 serii cu câte 10-12 ridicări de bazin în timp ce ești întins pe sol.
  • 3 serii cu câte 10-15 ridicări ușoare în timp ce ții picioarele pe un scaun. Este foarte important ca în timpul ridicărilor să eviți să ții bărbia în piept. Ridicările trebuie să fie lente și controlate.

Exerciții pentru coapse și fesieri

  • 3 serii cu câte 15 fandări înapoi în timp ce te afli sprijinit pe un scaun. Pentru a face acest exercițiu mai eficient, formează un unghi de 90 de grade între gambă și coapsă.
  • 3 serii cu câte 15 urcări și coborâri pe un scaun. Exercițiul este excelent dacă formezi un unghi de 90 de grade între coapsă și gambă.

Alte exerciții eficiente în sezonul rece

Tenisul de masă

Dacă te numeri printre norocoșii care au o masă de tenis acasă, atunci ai rezolvat problema activității fizice. De asemenea, îți poți petrece câteva ore în spații unde poți închiria mese de tenis împreună cu prietenii tăi. Astfel poți petrece un timp plăcut alături de aceștia, menținându-ți în același timp și condiția fizică. Ce îți poți dori mai mult de atât?

Yoga

Cu ajutorul exercițiilor de yoga vei reuși să îți menții nu numai sănătatea fizică, dar și pe cea mentală. Chiar dacă yoga presupune exerciții mai puțin agresive, este recomandat să faci exerciții de întindere înainte. Aceste exerciții îți vor proteja ligamentele și încheieturile pe parcursul sesiunii de yoga. În plus, după ce ai terminat exercițiile fizice, este excelent să închei cu cinci minute de meditație. Astfel, îți vei hrăni atât trupul cât și creierul.

Exerciții cu aparate de gimnastică

Dacă ai acasă o bicicletă statică sau un stepper, atunci nu mai ai de ce să îți faci griji în privința rutinei zilnice de exerciții. Cu ajutorul acestora te poți menține în formă indiferent de sezon. Așa cum am menționat și în cazul exercițiilor de mai sus, nu uita de încălzire.

Exerciții cu ajutorul consolei de jocuri

Tehnologia a avansat foarte mult în ultimul timp și ne-a transpus pe toți în lumea digitală. Astfel, dacă îți plac jocurile pe calculator, poți combina această pasiune cu mișcarea. Poți încerca o serie de jocuri active care te vor solicita fizic. Mai mult decât atât, îți poți provoca toată familia la o sesiune de jocuri combinată cu mișcare. În concluzie, chiar dacă vremea nu este favorabilă exercițiilor fizice în aer liber, vor exista mereu soluții pentru a te menține în formă. Fie că îți construiești propriile exerciții, ori utilizezi diverse aparate, este important să menții o doză zilnică de mișcare.