Exerciții Tabata pentru biciclete de fitness

Exerciții Tabata pentru biciclete de fitness

Ca orice pasionat de sală, sigur avut perioade, în special înainte de vară, în care ai încercat, poate cu mai mult sau mai puțin succes, să slăbești. Chair dacă nu erai gras, dar doreai în perioada estivală să ai un aspect mai shredded. Sau poate numai din pricina faptului că partenerul tău de antrenament intrase la dietă și voiai să îi ții isonul, în mod cert, cel puțin o dată, de prin luna mai, te-ai pus pe slăbit.

Bineînțeles că, inevitabil, ai ajuns într-un fel sau altul, pe biciclete de fitness. Acolo, văzând ce fac cei din jur, ai început să pedalezi și ai tot pedalat, până a uitat Dumnezeu de tine pe bicicleta aia, stând câteodată și 50-60 de minute. Iar rezultatele întârziau să apară. Ei bine, acest fapt se datorează alegerii unui program nepotrivit de antrenament.

Ca și în situația când folosești ganterele și trebuie să ai o anumită ordine a exercițiilor, și atunci când faci mișcare pe biciclete de fitness e bine să urmezi un anumit program. Altfel, te vei plictisi, la fel ca băieții care vin pentru prima dată în sală, apucă o bară, o ridică de cinci ori peste cap, făcându-și elan cu tot spatele, iar într-o săptămână se lasă de sport, acuzând dureri de spate și că mersul la sală nu are efect.

Exercițiile tabata pentru biciclete de fitness

Având destulă experiență în sală, se poate să mai fi dat peste stilul de antrenament Tabata. Ei bine, află că se paote aplica și pentru biciclete de fitness. De fapt, protocolul Tabata a fost studiat inițial pe atleți ce exersau pe biciclete staționare.

Acest stil de antrenament se bazează pe rata de intensitate personală (PIR). Acest factor este unul subiectiv și reprezintă puterea cu care resimți efortul rezultat în urma unui anume exercițiu. Are o valoare de la 0 la 10, unde 10 reprezintă 100% din maximul de efort pe care îl poți suporta.

Protocolul ce va fi prezentat în continuare se execută pe biciclete de fitness, iar cele 20 de secunde de forță trebuie executate la 8-10 PIR (între 80 și 100% intensitate). Poți modifica intensitatea alterând rezistența sau viteza de pedalare. În restul antrenamentului trebuie să nu depui aproape deloc efort pentru a menține pedalele în mișcare.

Astfel, exercițiu se desfășoară, după cum urmează:

  • 5 minute încălzire pe biciclete de fitness la 4-5 PIR
  • Pedalează 20 de secunde la 8-10 PIR, urmat de 10 secunde la 0 PIR. Repetă de 8 ori
  • Recuperare un minut la 3-5 PIR
  • Repetă secvențele 2 + 3 de 4 ori
  • Cool down 5 minute la 4-5 PIR.

Acest stil de antrenament este excelent pentru fat burning, iar dacă la finalul său simți că ai mai putea pedala încă două minute, nu l-ai executat cum trebuie.