Învinge depresia în trei pași!

Învinge depresia în trei pași!
Chiar dacă în momentul de față toate lucrurile din viața ta ți se par negre și lipsite de substanță și nimic nu te poate face să te simți mai bine, nu dispera! Poți scăpa de depresie mai ușor decât crezi dacă te uiți un pic mai atent la ceea ce te înconjoară și încerci să vezi partea bună a lucrurilor. Și dacă faci mișcare! Chiar dacă formele mai grave de depresie se tratează la medic, cu ajutorul medicamentelor specifice, formele mai ușoare pot fi combătute chiar de tine, fără niciun ajutor din afară. Anumite lucruri mărunte, dar amuzante și care te încarcă de energie, pot reprezenta cheia către un psihic mai sănătos și o viață mult mai fericită. Numeroase studii efectuate de-a lungul timpului au adus psihologii la concluzia că anumite forme de depresie pot fi tratate fără probleme chiar de subiectul în cauză, dacă urmează câțiva pași simpli dar definitorii pentru sănătatea fizică și mentală. Iată care sunt aceștia:

Fă mișcare!

Potrivit unui studiu derulat pe 80 de subiecți, exercițiile de aerobic, antrenamentele cardio, alergatul sau orice tip de mișcare mai alertă au capacitatea de a ne alunga gândurile negre și înclinațiile depresive după un episod mai puțin plăcut din viața noastră. Astfel, după ce toate cele 80 de persoane participante la studiu au avut de vizionat o scenă tristă dintr-un film, jumătate din aceștia a trebuit să facă 30 de minute de mișcare intensă, în timp ce restul au stat pur și simplu, fără să facă nimic. La finalul experimentului specialiștii au concluzionat că subiecții care au făcut mișcare s-au simțit mai fericiți și nu au fost la fel de afectați emoțional de scena tristă din film, spre deosebire de restul, care au rămas cu gândul la întâmplarea vizionată. În concluzie, atunci când simți că te cuprind gândurile negre și depresia nu sta să îți plângi de milă! Ieși din casă, mergi la sală, urcă-te pe banda de alergat și aleargă până la epuizare! La finalul antrenamentului nici nu îți vei aminti ce te-a supărat așa de tare.

Fă mișcare, din nou!

Dacă la punctul anterior vorbeam despre mișcare ca de o soluție rapidă la o stare depresivă deja instalată, de această dată mă voi raporta la exercițiile fizice ca la o metodă permanentă de a combate depresia și gândurile negative. Așadar, dacă știi că ești o persoană mai pesimistă, predispusă la astfel de stări depresive, nu aștepta ca boala să se instaleze pentru a o trata mai apoi. Încearcă să mergi regulat la sală pentru a-ți menține în permanență un nivel ridicat de energie și optimism.

Meditează!

Nu te gândi acum că trebuie să devii un pustnic și să te privezi de plăcerile alimentare sau de bucuriile vieții pentru o meditație mai profundă. Scopul nu este să te transformi într-un ascet, ci să petreci periodic o oră - două doar tu cu gândurile tale. În tot acest timp încearcă să te gândești la oamenii sau întâmplările care te-au supărat sau dezamăgit și te-au împins în brațele depresiei și încearcă se descifrezi mecanismele, motivele și efectele acestor întâmplări. Încearcă să stabilești cât de mult te-au afectat aceste lucruri și dacă chiar ar trebui să te afecteze atât de tare. Cât de mult ai de suferit de pe urma lor? Cum s-a schimbat viața ta după aceste evenimente? De ce ai avea nevoie să fii cu adevărat fericit? Ești sau nu superficial în modul în care trăiești? Punându-ți astfel de întrebări te obligi să despici firul în patru, cum ar zice o vorbă românească, și acesta nu este neapărat un lucru rău. Analizându-ți îndeaproape trăirile vei ajunge la concluzia că unele lucruri nu sunt chiar atât de rele pe cât credeai și că multe dintre ele nu merită nici măcar să îți strice buna dispoziție, darămite să te afunde într-o depresie de toată frumusețea.