La ce să fii atent când alegi un baton proteic
Batonul proteic este, pentru mulți dintre noi, alternativa cea mai potrivită la o masă. Adesea, nu avem mereu timp să mâncăm pe îndelete, așa că, în astfel de situații, apelăm cu încredere la el pentru a ne mai potoli foamea un pic. Sau, se poate întâmpla ca batonul să fie o simplă completare, un fel de desert, pe care cineva dorește să-l includă în alimentația sa, deoarece a găsit unul care îi place foarte mult. Indiferent care este motivul pentru care tu ai vrut să consumi batoane proteice, este important să știi că ele trebuie alese cu atenție și inteligent. Nu orice baton proteic se aseamănă cu altul și nu toate sunt fabricate în același fel. Ca atare, au diverse scopuri: unele ajută la slăbit, altele la menținerea greutății sau la dezvoltarea masei musculare, prin prisma acțiunii ingredientelor din ele. În mod logic, atunci când dorești să consumi batoane proteice, trebuie să fii atent la anumite aspecte, la anumiți factori care îți pot influența foarte mult decizia de cumpărare. Acum, îți voi prezenta un număr de 6 astfel de factori pe care ar trebui să îi iei în considerare când te vei hotărî să achiziționezi un baton proteic.
1. Numărul total de calorii
Primul lucru la care trebuie să fii atent atunci când cumperi un baton proteic, este numărul total de calorii. Dacă urmezi o dietă pentru slăbit, consumarea unui baton cu 400 de calorii nu o să te ajute prea mult în acest sens. Tu ai nevoie, în acest caz, de aproximativ 1200 de calorii pe zi, ceea ce înseamnă că, dacă ai mâncat deja un baton de 400, ai cam irosit a treia parte din total numai cu el. Cel mai bine ar fi să alegi o alternativă mai potrivită din punct de vedere nutrițional, și anume să mănânci 170 de grame de pește, 64 grame de orez și 128 grame de legume fierte, în locul acelui baton, pentru că vei obține, în cele din urmă, tot 400 de calorii, însă, mult mai potrivite pentru scopul tău. La polul opus, când dorești să ai o masă musculară mai bine definită și te cam chinui să-ți atingi obiectivul propus, batonul proteic de 400 de calorii este mai mult decât potrivit. Repet, nu uita de importanța numărului de calorii din fiecare baton pe care îl consumi, atunci când alegi unul, deoarece acesta poate să varieze foarte mult. Sunt unele batoane care au doar 70 de calorii, în timp ce altele ajung și până la 484. Trebuie să știi foarte bine pentru ce (sau de ce) le iei. Vrei să slăbești sau vrei să pui mușchi pe tine? Dacă amesteci batoanele de slăbit cu dezvoltarea masei musculare, nu o să iasă nimic bun. Cu siguranță nu vei fi mulțumit de rezultate. Cele două se vor cam bate cap în cap.
2. Numărul total de carbohidrați
Un al doilea factor care nu trebuie trecut cu vederea, este numărul carbohidraților conținuți de un baton proteic. Și aici, ca și în cazul caloriilor, el poate varia mult. La o dietă de slăbire, cel mai bine ar fi să încerci să nu consumi mai mult de 30 de grame de carbohidrați/baton. Chiar și așa, s-ar putea să fie mult, cantitatea putând diferi în funcție de regimul care ți s-a prescris. Cineva care nu are probleme cu grăsimea, nu prea ar trebui să-și facă mari griji legate de aportul de carbohidrați consumați, în special dacă mănâncă un baton proteic imediat după antrenament, deoarece, la acest moment, chiar este indicat să îi dai corpului tău mai mulți carbohidrați. Singurul lucru la care ar trebui să fii ceva mai atent, este să alegi un baton care are un conținut scăzut de grăsimi, pentru că, știi foarte bine, grăsimile nu fac bine organismului.
3. Prezența alcoolului din zahăr
Mai departe, al treilea factor de pe lista noastră este reprezentat de alcoolul din zahăr. Pentru mulți, prezența acestuia în batoanele proteice nu este o problemă, pentru că ei îl pot tolera cu ușurință. Pentru alții, însă, poate crea probleme, deci ar trebui evitat. Neplăcerile de care pot suferi cei care sunt alergici la acest ingredient sunt balonarea, diareea, crampele și gazele la stomac. Singurul mod prin care poți afla dacă alcoolul din zahăr îți face sau nu rău, este prin consumarea lui în batoane proteice. Dacă organismul tău nu se împacă prea bine cu el, înseamnă că nu îl tolerezi. Pe de altă parte, dacă nu ai nici un simptom din cele de mai sus, îl poți consuma în continuare, deoarece te poate ajuta la slăbit.
4. Panoul cu lista de ingrediente
Evident, nu puteam să uit de lista de ingrediente a unui baton proteic. De aceea, următoarea recomandare pe care am să ți-o fac este să citești cu atenție panoul cu lista acestora care, de regulă, este afișată pe ambalajul batonului. Uită-te să vezi ce tipuri de carbohidrați conține. Ideal ar fi să încerci să eviți cantitățile mari de fructoză din sirop de porumb. Multe batoane au acest ingredient în ele, însă, în general, dacă el se află mult mai jos în listă, atunci sunt o alegere mult mai bună față de cele în care fructoza din sirop de porumb este printre primele trecute în panou. Mai mult, dacă ea este chiar pe primul loc, înseamnă că este prezentă într-o cantitate destul de mare, deci ar cam trebui să eviți complet batonul respectiv.
5. Conținutul de grăsimi dietetice
Încet, dar sigur, ne apropiem de final. Am ajuns la locul 5, ocupat de grăsimile dietetice (doar pentru că eu le-am pus pe această poziție, nu înseamnă că sunt mai puțin importante!). Când consumi un baton proteic, înainte de a-l cumpăra, uită-te cu atenție la conținutul de grăsimi dietetice al acestuia. Deși numărul lor nu ar trebui să fie foarte mare, nu este nici o problemă dacă batonul în cauză are niște grăsimi dietetice în el, deoarece acestea pot ajuta la încetinirea eliberării carbohidraților în sânge, echilibrând acesta proces per total. Fii cu ochii în patru la grăsimile saturate și la cele trans, totuși! Acestea ar trebui să fie prezente într-un număr cât mai mic posibil.
6. Raportul carbohidrați-proteine
Ultimul, dar nu cel din urmă aspect important, este raportul carbohidrați-proteine. Într-un baton proteic, conținutul de proteine ar trebui să fie mai mare decât cel de carbohidrați. Dacă batonul în cauză are mai puține proteine, atunci nu prea te ajută foarte mult. De fapt, aproape că nu este cu mult prea diferit de batoanele simple, din cereale, pe care le găsești pe rafturile supermarketurilor. Proteinele sunt cele care fac din batonul proteic ceea ce este, deci, în mod normal, nu ar trebui să lipsească din el. Pentru rezultate bune la slăbit, raportul carbohidrați-proteine dintr-un baton ar trebui să fie de 2 la 1. În unele cazuri, însă, merge și 1 la 1. Pe de altă parte, dacă vrei să ai o masă musculară mai mare, raportul ar trebui să fie de 1 la 2.
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
De unde cumpărăm suplimente nutritive ieftine?
Review AllMax Nutrition - IsoFlex
Review Nature's Best - Isopure Whey Protein Isolate