Ramat cu gantere din plan înclinat

Ramat cu gantere din plan înclinat

Despre exercițiul RAMAT CU GANTERE DIN PLAN ÎNCLINAT

Ramatul cu gantera este un exercițiu foarte bun pentru dezvoltarea zonei de mijloc a spatelui, dar în plan secundar antrenează și alte grupe musculare importante pe care le vei găsi detaliate la sfârșitul articolului. Faptul că stai sprijinit cu trunchiul pe o bancă înclinată îți oferă mai multă stabilitate și libertate mai mare de mișcare, spre deosebire de ramatul clasic.

Rutină exercițiu RAMAT CU GANTERE DIN PLAN ÎNCLINAT

  • întinde-te cu fața în jos pe o bancă înclinată și ține în mâini câte o ganteră; priza trebuie să fie neutră, cu palmele orientate către corp; ține brațele întinse spre podea; aceasta este poziția de start;
  • trage omoplații spre înapoi și flexează coatele pentru a ridica ganterele;
  • menține poziția timp de o secundă și apoi revino în punctul din care ai plecat;
  • numărul de repetări ale acestui exercițiu poate varia în funcție de tipul de antrenament pe care îl urmezi.

Ilustrație cu execuția corectă a exercițiului RAMAT CU GANTERE DIN PLAN ÎNCLINAT

Grupele musculare antrenate de exercițiul RAMAT CU GANTERE DIN PLAN ÎNCLINAT

Orice exercițiu folosește multe grupe musculare pentru a fi executat, însă se iau în calcul doar grupele musculare folosite direct. Exemplu: la flexii biceps din picioare lucrează și toți mușchii picioarelor pentru a menține poziția verticală a corpului, însă ei nu sunt direct implicați în mișcarea de flexie a antebrațului, deci nu se iau în considerare. Grupele musculare de mai jos sunt listate în ordinea aportului adus acestui exercițiu.

Muschii dorsali

Mușchii dorsali (Latissimus Dorsi sau Lats) sunt amplasați în partea mediană a spatelui, puțin în lateralul coloanei, și sunt foarte importanți pentru suportul și întărirea mușchilor principali centrali (abdominali și piept).

Mușchii biceps

Mușchii biceps, sau bicepșii (Biceps) sunt acea pereche de mușchi plasați în partea frontală a brațelor superioare, care fac legătura între umăr și cot. Ei sunt implicați, la fel ca și antebrațele, într-o gamă foarte largă de activități zilnice pe care le efectuăm, inclusiv apăsarea unui mâner de ușă sau ridicarea obiectelor grele. Întărirea lor va reduce mult aspectul de braț subțire și firav.

Mușchii antebrațelor

Mușchii antebrațelor (Forearms) sunt adeseori ignorați atunci când ne pregătim un antrenament. Însă ei sunt unii din cei mai des folosiți mușchi la activitățile zilnice. Antebrațele sunt implicate în aproape orice mișcare, în special la antrenamente. Atunci când trebuie să prinzi ceva cu mâna, îți folosești mușchii antebrațelor.

Mușchii umerilor

Mușchii umerilor (Deltoizi) trebuie antrenați cu foarte mare grijă, principalul lucru de care trebuie să ținem cont fiind protecția încheieturii umărului. Această încheietură este cea mai mobilă din întregul organism, fapt ce o face și cea mai instabilă încheietură, adică încheietura cu cele mai mari șanse de accidentare.