Ramatul – antrenamentul pentru un spate de invidiat

Ramatul – antrenamentul pentru un spate de invidiat

Recent ți-ai luat un set de greutăți fitness și ai început să faci mișcare acasă. Motivele care te-au determinat să faci acest pas sunt multiplte, dar în cea mai mare parte se datorează aversiunii pe care o simți față de ideea de sală de forță. Pur și simplu îți pare groaznic gândul de a merge într-un loc închis, unde mai mulți urangutani urlă din toți plămânii atunci când împing cu bara la piept mai mult de 40 de kg.

Așadar, într-o zi te-ai descis să îți achiziționezi o cutie cu greutati fitness, cu ajutorul cărora să te antrenezi acasă. Toate bune și frumoase, până la exercițiile în sine.

Te-ai uitat pe net și ai aflat că trebuie înainte de fiecare sesiune să te încălzești cum trebuie, lucru pe care îl faci, ai găsit o sumedenie de stiluri diferite de a-ți exersa bicepșii, tricepșii, pieptul. Acestea se bazează pe mișcări destul de evidente și nu ți-au pus probleme în stăpânirea lor. Dar ai o reală dificultate în a-ți antrena spatele. În consecință, vine întrebarea logică, și anume “Care este cel mai bun exercițiu de făcut acasă pentru a-ți lăți spatele, cu ajutorul unui set de greutăți fitness?”

Ramatul – antrenamentul pentru un spate de invidiat

Ramatul este perfect pentru a-ți dezvolta marele dorsal, dar și trapezul, dacă îl execuți corect. În acest sens, pașii de urmat sunt următorii:

  • 1. După ce fixezi suficiente greutăți fitness pe bare, ia câte una în fiecare mână. Flexează genunchii și șoldurile, astfel încât să ai o poziție asemănătoare cu cea de la începutul genuflexiunilor;
  • 2. Cu ganterele pornind de la nivelul genunchilor, ridică-le spre piept fără a mișca unghiul genunchilor și al șoldurilor, ținând partea inferioară a spatelui dreaptă;
  • 3. Fă o pauză atunci când ganterele ajung la nivelul pieptului, apoi coboară-le la loc;
  • 4. Respirația este foarte importantă. Ai grijă să expiri în momentul ridicări și să inspiri atunci când lași jos acele greutăți fitness. Totodată, pe revenire, păstrează spatele și brațele încordate.

Poziția de execuție poate fi schimbată. Astfel, dacă simți că nu îți lucrează suficient de bine mușchii țintiți, poți să stai cu genunchii puțin îndoiți și spatele drept, paralel cu solul. Ridică ganterele până când brațele sunt aliniate cu spatele, apoi coboară-le la loc.

Ambele stiluri de antrenament sunt ideale pentru a-ți lăți spatele, așadar, începe chiar de azi să le folosești.