Despre exercițiul ROTIRI DE GLEZNĂ

Probabil nu ai mai auzit de acest exercițiu din liceu sau din școala generală, atunci când, pentru majoritatea dintre noi, ora de educație-fizică era un fel de sperietoare. Chiar dacă atunci nu i-ai acordat prea mare atenție, acum, că te-ai apucat serios de sport, trebuie să știi că rotirile de gleznă sunt esențiale pentru pregătirea gambelor înainte de un exercițiu intens, cu greutăți și nu numai. Execută acest exercițiu de stretching alături de cele pe care le practici deja și antrenamentul va deveni mult mai ușor și mai sigur.

Rutină exercițiu ROTIRI DE GLEZNĂ

  • caută un obiect de care să te ții pentru a nu te dezechilibra în timpul exercițiului (suportul pentru bară, de exemplu); dacă poți și fără suport, cu atât mai bine;
  • ridică piciorul drept cam la 5 centimetri de podea și execută o mișcare circulară cu glezna;
  • ca să-ți fie mai ușor, imaginează-ți că desenezi cercuri cu degetul mare de la picior; un cerc complet este egal cu o repetare;
  • pentru rezultate optime, nu te grăbi și respiră normal pe toata durata exercițiului;
  • după ce ai terminat, repetă aceleași mișcări și cu piciorul stâng;
  • numărul de repetări variază în funcție de antrenamentul pe care îl urmezi; dacă știi că vei lucra intens, cu greutăți mari, este indicat să faci mai multe repetări pentru a încălzi bine mușchii gambelor.

Rotiri de gleznă

Variații ale exercițiului ROTIRI DE GLEZNĂ

Deși atunci când ești la sală este recomandat să execuți exercițiul în forma pe care am prezentat-o în cadrul acestui articol, în cazul în care te afli la serviciu sau acasă și vrei să îți detensionezi un pic gambele, poți încerca și variantele din șezut (pe scaun) sau din culcat.

Grupele musculare antrenate de exercițiul ROTIRI DE GLEZNĂ

Orice exercițiu folosește multe grupe musculare în timpul execuției lui, însă se iau în calcul doar grupele musculare folosite direct. Exemplu: la flexii biceps din picioare lucrează și toți mușchii picioarelor pentru a menține poziția verticală a corpului, însă ei nu sunt direct implicați în mișcarea de flexie a antebrațului, deci nu se iau în considerare. Grupele musculare de mai jos sunt listate în ordinea aportului adus acestui exercițiu.

 

Muschii gambelor

Mușchii gambelor (Calves, Calf muscles) influențează gleznele și contribuie la puterea lor generală. Antrenarea și întărirea mușchilor gambelor îți vor îmbunătăți echilibrul și forța atunci când execuți acțiuni ca alergat, mers sau sărit.