Sărituri în lungime

Sărituri în lungime

Despre exercițiul SĂRITURI ÎN LUNGIME

Iată un alt exercițiu de care probabil nu ai mai auzit sau pe care nu l-ai mai practicat de la orele de educație - fizică din liceu sau facultate. Dar, deși nu mulți îi acordă atenția meritată, să știi că acest exercițiu este foarte plăcut, ușor de executat, și antrenează foarte bine mușchii din partea inferioară a corpului, în special cvadricepșii.

Rutină exercițiu SĂRITURI ÎN LUNGIME

  • acest exercițiu este indicat să se efectueze pe o suprafață cu nisip, pentru a mai atenua din șocul aterizării; dacă nu dispui de un astfel de loc, este bun și pământul sau podeaua din lemn; suprafețele din ciment nu sunt recomandate;
  • adoptă o poziție dreaptă, cu picioarele depărtate la o distanță egală cu nivelul umerilor;
  • flexează genunchii și balansează mâinile pe lângă corp pentru a-ți lua avânt; împinge-te cu picioarele în sol și sari cât de departe poți;
  • încearcă să aterizezi cu picioarele înainte pentru a obține o distanță cât mai mare;
  • măsoară distanța din punctul de plecare și până în punctul în care ai aterizat pentru a contoriza rezultatele;
  • repetă săritura până atingi numărul dorit; acesta poate varia în funcție de antrenamentul pe care îl urmezi.

Sărituri în lungime

Ilustrație cu execuția corectă a exercițiului SĂRITURI ÎN LUNGIME

Grupele musculare antrenate de exercițiul SĂRITURI ÎN LUNGIME

Orice exercițiu folosește multe grupe musculare în timpul execuției lui, însă se iau în calcul doar grupele musculare folosite direct. Exemplu: la flexii biceps din picioare lucrează și toți mușchii picioarelor pentru a menține poziția verticală a corpului, însă ei nu sunt direct implicați în mișcarea de flexie a antebrațului, deci nu se iau în considerare. Grupele musculare de mai jos sunt listate în ordinea aportului adus acestui exercițiu.

Mușchii cvadricepși

Mușchii cvadricepși (Quadriceps sau Quads) sunt un grup de 4 mușchi amplasați în partea frontală a coapsei. Ei comandă mișcarea de îndreptare a genunchilor și oferă stabilitate când stai în picioare. Cvadricepșii sunt cei mai importanți mușchi pentru menținerea abilității de a sta în picioare sau de a merge.

Muschii gambelor

Mușchii gambelor (Calves, Calf muscles) influențează gleznele și contribuie la puterea lor generală. Antrenarea și întărirea mușchilor gambelor iți vor îmbunătăți echilibrul și forța atunci când execuți acțiuni ca alergat, mers sau sărit.

Mușchii fesieri

Mușchii fesieri (Glutes) sunt unii din cei mai puternici mușchi ai corpului și reprezintă punctul de legătură dintre picioare și Mușchii spatelui. Fesierii sunt folosiți în multe acțiuni, de la mișcarea picioarelor până la întinderea și rotirea bazinului, la fel ca și la întinderea și rotirea trunchiului.

Biceps femural

Bicepșii femurali (Hamstrings) joacă un rol crucial în multe din activitățile zilnice, cum ar fi alergatul, săritul, mersul sau ciclismul. Întărindu-ți bicepșii femurali îți vei proteja genunchii de accidentări deoarece mușchii vor absorbi stresul aplicat genunchilor. Bicepșii femurali slabi cresc foarte mult riscul de accidentări la genunchi.