Sărituri pe bancă

Sărituri pe bancă

Despre exercițiul SĂRITURI PE BANCĂ

Un exercițiu destul de solicitant, mai ales pentru cei care sunt începători în ale fitness-ului, dar care nu pune foarte mari probleme în ceea ce privește execuția. Săriturile pe bancă, sau pe un oricare alt obiect care îți oferă suficientă stabilitate, pun în mișcare foarte bine bicepșii femurali, dar și alte grupe musculare la fel de importante. Pe toate acestea le vei găsi detaliate la finalul articolului.

Rutină exercițiu SĂRITURI PE BANCĂ

  • caută la tine în sală o bancă potrivită ca înălțime și poziționează-te în fața ei, stând în picioare; cu cât banca este mai înaltă, cu atât exercițiul devine mai dificil;
  • adoptă o poziție relaxată, cu mâinile pe lângă corp și picioarele puțin depărtate; aceasta este poziția de start;
  • îndoaie puțin genunchii și balansează mâinile pentru a-ți lua avânt și sari cu ambele picioare pe bancă;
  • coboară de pe bancă tot prin săritură; ai grijă să nu depărtezi picioarele și să aterizezi mai mult pe vârfuri;
  • numărul de repetări poate varia în funcție de tipul de antrenament pe care îl urmezi.

Sarituri pe banca inside

Ilustrație cu execuția corectă a exercițiului SĂRITURI PE BANCĂ

Grupele musculare antrenate de exercițiul SĂRITURI PE BANCĂ

Orice exercițiu folosește multe grupe musculare în timpul execuției lui, însă se iau în calcul doar grupele musculare folosite direct. Exemplu: la flexii biceps din picioare lucrează și toți mușchii picioarelor pentru a menține poziția verticală a corpului, însă ei nu sunt direct implicați în mișcarea de flexie a antebrațului, deci nu se iau în considerare. Grupele musculare de mai jos sunt listate în ordinea aportului adus acestui exercițiu.

Biceps femural

Bicepșii femurali (Hamstrings) joacă un rol crucial în multe din activitățile zilnice, cum ar fi alergatul, săritul, mersul sau ciclismul. Întărindu-ți bicepșii femurali îți vei proteja genunchii de accidentări deoarece mușchii vor absorbi stresul aplicat genunchilor. Bicepșii femurali slabi cresc foarte mult riscul de accidentări la genunchi.

Muschii gambelor

Mușchii gambelor (Calves, Calf muscles) influențează gleznele și contribuie la puterea lor generală. Antrenarea și întărirea mușchilor gambelor iți vor îmbunătăți echilibrul și forța atunci când execuți acțiuni ca alergat, mers sau sărit.

Mușchii fesieri

Mușchii fesieri (Glutes) sunt unii din cei mai puternici mușchi ai corpului și reprezintă punctul de legătură dintre picioare și Mușchii spatelui. Fesierii sunt folosiți în multe acțiuni, de la mișcarea picioarelor până la întinderea și rotirea bazinului, la fel ca și la întinderea și rotirea trunchiului.

Mușchii cvadricepși

Mușchii cvadricepși (Quadriceps sau Quads) sunt un grup de 4 mușchi amplasați în partea frontală a coapsei. Ei comandă mișcarea de îndreptare a genunchilor și oferă stabilitate când stai în picioare. Cvadricepșii sunt cei mai importanți mușchi pentru menținerea abilității de a sta în picioare sau de a merge.