Și mai multe mituri despre nutriție demascate

Și mai multe mituri despre nutriție demascate
Nutriția corectă joacă un rol important atât în culturism, cât și menținerea unui stil de viață sănătos. Însă, cu siguranță, și tu ai fost bombardat de nenumărate informații citite și auzite sau de sfaturi primite de la diverși indivizi. Drept urmare, ai rămas cu o oarecare dilemă. Nici nu este de mirare, din moment ce te-ai confruntat cu o mare de opinii diferite! Care sunt miturile despre nutriție care ar trebui demascate? Cât de important este ca tu să înțelegi aceste greșeli de nutriție? Și cum poți evita să cazi în capcana acestor mituri? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care voi încerca să răspund astăzi. Adevărul este că există foarte multe mituri legate de nutriție. Poate prea multe ca să le putem acoperi pe toate dintr-un singur foc. Și mulți dintre noi ajungem să credem atât de mult în ele, încât nici nu mai suntem dispuși să cerem și o a doua opinie în legătură cu ele. Ajungem să le urmăm cu sfințenie și, în final, ne plângem că nu obținem nici un rezultat vizibil.

1. Carbohidrații consumați seara te îngrașă

Nu este adevărat! Carbohidrații, de unii singuri, nu te vor face mai gras, numai caloriile au această putere. Este foarte simplu. Când consumi mai multe calorii decât ai nevoie, te îngrași. Dacă, în schimb, reduci numărul de calorii ingerate, scapi de această problemă. Iar atunci când consumi fix aceeași cantitate de calorii, nu se schimbă nimic, greutatea ta menținându-se la același nivel. Caloriile se pot arde prin exerciții cardio, antrenament cu greutăți, alte tipuri de sporturi, mestecatul gumei etc. Care este ideea de bază? Nu carbohidrații consumați seara duc la îngrășare, ci mărirea aportului de calorii. S-a înțeles?

2. O dietă fără grăsimi este bună pentru sănătate

Nu există dietă fără grăsimi! Dacă ți-a spus cineva vreodată așa ceva, înseamnă că te-a mințit sau nu știe despre ce vorbește. Există extrem de puține alimente care nu conțin grăsimi, cum ar fi unele cereale integrale. Însă nu poți mânca numai alimente fără pic de grăsime și nici nu poți bea numai apă, pentru că riști să te îmbolnăvești. De ce? Grăsimile dietetice sunt necesare organismului, pentru că ele transportă vitaminele D, E, K și X în corp. Noi avem nevoie mereu de acizi grași esențiali care se găsesc în plante și în uleiul de pește pentru a putea funcționa corect. Celulele corpului au nevoie de acești acizi grași pentru a face fiecare membrană a lor impermeabilă. Prin consumul de acizi grași previi simptomele problemelor inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă, dar și psoriazisul și reușești să menții o bună funcționare a inimii și articulațiilor. Grăsimile, așadar, dacă fac parte din categoria celor bune, nu sunt inamicul tău!

3. Cola și Pepsi nu sunt bune, bea sucuri de fructe în locul lor

Prima parte a acestei afirmații este corectă. N-ar trebui să bei sau să faci exces de sucuri acidulate, mai ales de Pepsi sau Cola. A doua parte, însă, nu mai este adevărată, ci este doar un mit. Sucurile de fructe sunt bune pentru că au multe vitamine, dar conțin și mult zahăr și calorii. Astfel de sucuri sunt rapid absorbite de corp, cauzând creșterea subită a nivelului de zaharuri din sânge. Prin această creștere, corpul eliberează un hormon cunoscut sub numele de insulină. Mai departe, eliberarea de insulină declanșează un proces de stocare al grăsimii și de creștere a poftei de mâncare. Cea mai bună alternativă la sucul de fructe este apa.

4. Evită laptele, pentru că te face să reții grăsimea

Aceasta este o altă prostie! Singurul motiv pentru care ar trebui să eviți laptele, este când știi sigur că suferi de intoleranță la lactoză sau de alte alergii de acest fel. Într-o asemenea situație, nu consuma lapte! Totuși, dacă nu ai nici o problemă cu lactatele, atunci nu văd nici un motiv pentru care ar trebui să fugi de lapte ca de Necuratul. Laptele este una dintre cele mai ieftine surse de proteină de pe piață la ora actuală. El conține vitamine și minerale, precum calciul, vitamina D și A și amino acizi de calitate. S-a demonstrat faptul că laptele are proprietăți anti-catabolice de neegalat. El poate fi băut în combinație cu proteina din zer.

5. Un corp obișnuit nu poate digera decât 30 de grame de proteină odată

Probabil că și tu crezi în acest mit. Dacă este așa, e timpul să schimbi modul în care gândești despre proteină și corpul uman! Organismul nostru este conceput să poată digera, în principiu, orice cantitate de proteină. Afirmația conform căreia 30 de grame este maximul admis, este o vrăjeală! Este adevărat, însă, că unele persoane pot digera cantități mai mari de proteină, în timp ce altele pot digera cantități mai mici. Totul depinde de greutatea persoanei respective și de tipul corpului ei. Excesul de proteină nu este eliminat din organism. El rămâne acolo cel puțin încă o oră, până când va fi absorbit și folosit în diversele procese chimice până la epuizarea lui.

6. Nu poți digera decât un singur fel de mâncare odată

Chiar trebuie să luăm în serios acest mit? Este atât de ciudat încât poate deveni extrem de amuzant. Nu există absolut nici o dovadă științifică în această direcție. Prin urmare, mitul nu se poate susține. Noi suntem perfect capabil de a consuma mai multe feluri de mâncare la aceeași masă. Iar organismul nostru nu are nici o problemă în a digera acele feluri de mâncare la un loc.

7. Apa te poate face să iei în greutate

Mușchii nu pot reține suficient de multă apă în ei încât să te facă să arăți "umflat". Asta dacă nu iei și creatină, evident. În rest, apa nu îți prea poate face rău. Din contră, trebuie să consumi suficient de multă! Deshidratarea poate surveni și atunci când cantitatea de apă din organism scade fie și cu doar două procente! Oamenii nu pot funcționa fără apă la fel cum o mașină nu poate funcționa fără combustibil sau ulei. Consumul a 8 pahare de apă pe zi reduce riscul apariției cancerului de colon cu 45% și de vezică urinară cu 50%. Totuși, dacă ești implicat în activități sportive, cum ar fi exercițiile cardio, trebuie să consumi și mai multă apă pe parcursul unei zile, pentru a putea înlocui apa pierdută prin transpirație. În acest caz, bea până la 3-4 litri de apă pe zi. Contrar opiniilor altora, dacă bei mai multă apă nu o vei reține în corp. Dacă ai consumat numai 4 pahare de apă într-o zi, corpul tău va considera că nu are suficientă, așa că atunci o va reține. Dar dacă bei, să zicem, vreo 2-3 litri, el își va da seama că este hidratat din plin, iar excesul de apă va fi eliminat și nu reținut.

8. Micul dejun, prânzul și cina îți oferă toți nutrienții de care ai nevoie pentru a-ți dezvolta masa musculară și pentru a duce o viață sănătoasă

Pentru a beneficia de absolut toți nutrienții de care ai nevoie în acest scop, ar însemna ca porțiile de mâncare pe care le consumi la cele 3 mese din timpul să fie uriașe. Și aici deja avem două probleme. În primul rând, o masă mare este mai greu de absorbit de către organism. În al doilea rând, aceste mese mari și neregulate pot stimula îngrășarea. Mitul de față este oarecum asemănător cu cel de mai sus, despre apă. Dacă mănânci mult, corpul nu va reține sau nu va stoca grăsimea. De aceea, dacă vrei să-ți faci organismul să realizeze că primește suficient de multă mâncare, trebuie să consumi porții mai mici, regulat. Așadar, mitul despre mâncare este doar o poveste!

9. Carnea roșie este foarte grasă

Nu întocmai. De exemplu, carnea de pe coaste este acel fel de carne care poate reprezenta o alegere excelentă, deoarece nu este atât de grasă precum sunt alte cărnuri. Motivul pentru care anumite persoane se îngrașă atunci când consumă fripturi din carne roșie, este că mănâncă, alături de ele, diverse sosuri și marinate care conțin uleiuri. Dacă dorești o alternativă mai sănătoasă, fierbe carnea roșie alături de niște ierburi și de puțin suc de lămâie.

10. Toate proteinele sunt la fel

Știu, știu, nu toți culturiștii cred acest mit. Însă foarte multe alte persoane sunt de părere că toate proteinele sunt la fel. Pentru cei care încă nu știu asta, proteinele se împart în 3: proteina din zer, caseina și proteina de soia. Fiecare dintre ele are punctele sale forte și punctele sale mai puțin forte. Spre exemplu, proteina din zer se digeră în aproximativ 30 de minute. Așadar, ea reprezintă alegerea ideală pentru a fi consumată într-un shake post-antrenament. Totuși, nu ar fi o foarte bună alegere înainte de culcare, deoarece nu poate preveni catabolismul. În acest caz, caseina este alternativa corectă, pentru că se eliberează treptat în organism. În cazul în care urmezi aceeași dietă ca un culturist profesionist sau ca un prieten, s-ar putea să nu obții aceleași rezultate. Ceea ce funcționează pentru ei nu este obligatoriu să funcționeze și pentru tine.

11. Evită gălbenușul de ou

Mulți culturiști consumă numai albușul de ouă și aruncă gălbenușul. Acesta este extrem de hrănitor, conținând vitamina A, D și E. De asemenea, el are mai mult mangan, cupru, fosfor, iod, fier, calciu și zinc decât însuși albușul. Cu toate acestea, mulți oameni îl evită, deoarece se tem de colesterol. Un studiu a arătat că nu ai de ce să te temi, pentru că noi nu absorbim atât de mult colesterol din gălbenușul de ou cât să ne facă rău. Deci, prin urmare, de ce ai vrea să arunci un aliment atât de hrănitor?

12. Suplimentele pot înlocui o dietă bună

Acest mit este unul care trebuie lămurit imediat! Nu, nu este adevărat. Sunt prea mulți indivizi care cred lucrul acesta, inclusiv începătorii. Dieta este baza fundației tale pentru progres! Ca atare, carnea slabă, fructele și cerealele integrale ar trebui să facă parte din această bază. O dietă săracă nu te poate ajuta cu nimic, la fel cum nu te poate ajuta nici cel mai bun și mai scump supliment din lume. Suplimentul nu face decât să-ți dea un plus de proteină, de exemplu, dar nu poate înlocui o masă ori o dietă echilibrată. Prin urmare, nu înlocui alimentele de mai sus (carnea slabă, fructele și cerealele integrale) cu suplimente ce conțin proteină din zer sau cu tot felul de batoane proteice. În schimb, învață să te hrănești corect și echilibrat!