Despre exercițiul WINDSHIELD WIPERS

Acest exercițiu este unul destul de dificil, dar care dă rezultate foarte bune în dezvoltarea mușchilor abdominali și întărirea trunchiului, în general. Chiar dacă la început îți va fi greu să îl execuți, odată cu trecerea timpului vei ajunge să stăpânești mișcarea și să te bucuri din plin de beneficiile pe care le oferă.

Denumiri alternative ale exercițiului WINDSHIELD WIPERS

Exercițiul Windshield wipers mai este cunoscut la noi în țară sub denumirea de Ștergătorul de parbriz, dar mult mai populară este prima variantă, în engleză.

Rutină exercițiu WINDSHIELD WIPERS

  • întinde-te pe podea, cu fața în sus și cu mâinile întinse în lateral, la nivelul umerilor; partea de sus a trunchiului trebuie să descrie un "T";
  • împinge cu palmele în podea, pentru mai multă stabilitate și ridică picioarele la 90 de grade;
  • lasă picioarele pe o parte și coboară-le până aproape de podea; stai o secundă;
  • revino încet la poziția inițială și apoi coboară picioarele în direcția opusă; așteaptă o secundă;
  • revino la poziția de start;
  • o repetare reprezintă mișcarea picioarelor în ambele părți;
  • continuă mișcarea pentru numărul recomandat de repetări, în funcție de antrenamentul practicat.

Ilustrație cu execuția corectă a exercițiului WINDSHIELD WIPERS

Variații ale exercițiului WINDSHIELD WIPERS

Dacă ți se pare prea greu să execuți mișcarea cu picioarele ridicate la 90 de grade, poți încerca varianta cu genunchii îndoiți în acest unghi, dar cu șoldurile într-o poziție neutră. De asemenea, dacă ajungi să stăpânești mișcarea și vrei să treci la un nivel mai dificil, execută mișcarea cu mâinile apropiate de corp. Gradul de dificultate va crește deoarece nu vei mai avea prea multă stabilitate și va trebui să antrenezi mai mulți mușchi pentru a duce exercițiul la bun sfârșit.

Grupele musculare antrenate de exercițiul WINDSHIELD WIPERS

Orice exercițiu folosește multe grupe musculare pentru a fi executat, însă se iau în calcul doar grupele musculare folosite direct. Exemplu: la flexii biceps din picioare lucrează și toți mușchii picioarelor pentru a menține poziția verticală a corpului, însă ei nu sunt direct implicați în mișcarea de flexie a antebrațului, deci nu se iau în considerare. Grupele musculare de mai jos sunt listate în ordinea aportului adus acestui exercițiu.

Muschii abdominali

Mușchii abdominali (Abs) generează mișcarea și susținerea zonei centrale a corpului. Cu cât un mușchi abdominal este plasat mai în interior, mai aproape de coloană, cu atât va fi mai important pentru poziția trunchiului, și asta contribuie semnificativ la a avea un spate sănătos.