4 mituri despre creșterea în masă musculară
Poate dura ani de zile să construiești o clădire, dar nu e nevoie decât de câteva secunde pentru a o demola. Același principiu se poate aplica și corpului uman. Este mult mai ușor să slăbești decât să dezvolți masă musculară.
Poți slăbi în jur de 2-3 kilograme pe săptămână, în funcție de greutatea inițială. Cea mai mare cantitate de masă musculară pe care o poate dobândi un sportiv este de 1 kilogram pe lună! Și asta doar în primul an, după aceea rata de creștere devine mult mai mică.
Din păcate, mulți bărbați nu știu cum să crească eficient în masă musculară. Lovindu-se constant de anumite greșeli, pierd oportunitatea de a pune masă pe ei în proporție de 50%. Cele mai frecvente greșeli sunt un aport caloric mic, un antrenament prea intens fără zile de repaos, sau o dietă neechilibrată.
Machomen.ro îți prezintă 4 din cele mai comune mituri despre creșterea în masă musculară:
Mit - Antrenamentele cardio epuizante ajută la creșterea în masă musculară
Ultimul răcnet în lumea fitness-ului este antrenamentul cardio HIIT (Hight intensity interval training), cunoscut la noi ca antrenamentul pe intervale, care implică împărțirea antrenamentului în seturi de efort intens urmate de pauze foarte scurte. Antrenamentul pe intervale și-a câștigat reputația de a fi cel mai bun antrenament cardio pentru menținerea masei musculare. Cu toate acestea, nu este adevărat întru totul.
În aceeași manieră în care antrenamentul cardio de intensitate redusă (alergatul ușor, ciclismul, etc) poate încetini hipertrofia sau chiar folosi masa musculară ca resursa de energie, antrenamentul pe intervale poate împiedica creșterea în masă musculară. Mai simplu spus, făcând prea multe exerciții cardio de tip HIIT, organismul tău poate activa enzima AMPK. Dacă se întâmplă asta, procesul de hipertrofie poate fi inhibat.
Mit – Cu cât mănânci mai mult, cu atât vei crește în masă musculară
Mâncând la fiecare două ore poate fi o mare greșeală. Mâncând prea des, celulele musculare pot înceta să mai răspundă la stimulul aminoacizilor. Dacă vrei să crești în masă musculară și nu ești Michael Phelps (celebrul înotător care avea nevoie de 12.000 de calorii zilnic pentru a face față efortului), nu este nevoie să mănânci la fiecare două ore.
Mit – Nu e nevoie de greutăți prea mari pentru a crește în masă musculară
Nu există loc de îndoială. Pentru a-ți dezvolta masa musculară, mușchii trebuie supuși unui stres suficient pentru a-i determina să facă față efortului unui antrenament viitor. Asta înseamnă creșterea de noi fibre musculare, un proces numit hipertrofie miofibrilara. În general, acest proces poate fi întreținut crescând progresiv greutatea ganterelor sau a halterelor folosite în exerciții. Cu alte cuvinte, folosind greutăți din ce în ce mai mari la un număr de seturi și repetări fixe este cea mai bună modalitate de a dezvolta masa musculară. Cei care se tem să adauge discuri prea multe pe halteră din diverse motive sunt plini de idei preconcepute care îi vor conduce către o lungă perioadă de stagnare.
Mit - Dacă vei consuma carbohidrați, te vei îngrășa în loc să faci masă musculară
Majoritatea persoanelor vor încerca să slăbească în perioada în care se antrenează pentru creșterea în masă musculară, scăzând drastic aportul de carbohidrați din alimentație. Adevărul este că fără carbohidrați nu poți face față unui efort intens. Asta înseamnă că nu vei avea destulă energie să folosești greutăți mai mari în antrenament, ceea ce te aduce la mitul numărul 3.
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
MIT - Masa musculară crește în timp ce te antrenezi
MIT - Femeile fac fitness, barbații fac culturism
MIT - Dacă faci sport nu contează ce mănânci