Michael Phelps – unul din cei mai mari sportivi ai lumii

Michael Phelps – unul din cei mai mari sportivi ai lumii

Poate că nu te pasionează înotul atât de mult, dar cu siguranță ai auzit de Michael Phelps, o legendă vie a înotului și a sportului în general. Află mai multe despre antrenamentul, dieta și pregătirea lui mentală, și vei descoperi, fără îndoială, o sursă de inspirație valoroasă care te va ajuta să îți atingi scopurile, indiferent de sportul practicat.

Puțini oameni știu ce înseamnă să te urci pe podiumul de la Olimpiadă și să fii medaliat cu aur, dar pentru Michael Phelps podiumul olimpic este precum o casă de vacanță. Combinația imbatabilă de factori genetici, putere mentală, voință și pregătire i-au adus lui Michael Phelps 14 medalii de aur.

E nevoie de mai mult decât câteva ture de bazin pentru a atinge nivelul său de performanță. Evoluția lui Michael Phelps de la un copil care tocmai învață să înoate până la cel mai bun înotător al lumii a fost presărată cu multe medalii și recorduri neînvinse niciodată. În prezent deține 7 recorduri mondiale, 18 medalii de aur la Olimpiadă (6 la Olimpiada din Atena 2004, 8 la Olimpiadă din Beijing 2008, și 4 la Olimpiada din Londra 2012), 2 medalii de argint și 2 medalii de bronz.

Michael Phelps și pregătirea sa fizică

Performanțele lui Michael Phelps își au originea în constituția sa fizică. Are 1,93 înălțime dar anvergura brațelor sale atinge 2,04 metri, lucru care îi conferă un avantaj imens în bazinul de înot. Picioarele sunt ușor mai scurte decât trunchiul său, ajutându-l să aibă o rezistență mai mică în apă și hidrodinamică mai bună.

Când se apropie competițiile, Phelps are grijă să își mențină greutatea sub 100 kilograme. Cu cât cântărește mai puțin, cu atât poate înota mai repede. La pantofi poartă numărul 46, și punând la socoteală faptul că articulațiile picioarelor sale au o flexibilitate ieșită din comun, e ușor să ne imaginăm că sunt aproape la fel de performante ca înotătoarele unui pește.

Chiar dacă pare conceput genetic pentru înot, Michael Phelps a ajuns unde este printr-o disciplină severă și un regim de antrenament strict.

Se antrenează în bazinul de înot șase zile pe săptămână, la care se adaugă 3 zile pe săptămână de antrenament pe intervale cu greutăți. Nu folosește greutăți mari, pentru că o masă musculară prea dezvoltată l-ar dezavantaja. Phelps are nevoie să își mențină constituția atletică și o greutate constantă. El pune accentul în mod special pe dezvoltarea forței și rezistenței musculare, așadar antrenamentul în circuit cu număr mare de repetări este perfect pentru el. Dacă un bodybuilder evoluează prin creșterea progresivă a greutăților, Michael Phelps își schimbă foarte des tipul și rutina exercițiilor pentru a nu-și lăsa corpul să se obișnuiască. Exercițiile sale favorite sunt cele cu greutatea corpului, precum flotările la paralele sau tractiunile.

Michael Phelps și alimentația unui campion olimpic la înot

Pentru a face față eforturilor imense la care se supune, Michael Phelps își asigură un aport caloric de 8.000-10.000 de calorii PE ZI!

Michael Phelps consumă la micul dejun cât consumă un om obișnuit într-o zi:

  • 3 sandwich-uri cu ouă ochiuri, brânză degresată, salată verde, roșie, maioneză și inele de ceapă
  • 1 omletă
  • 1 bol de tărâțe
  • 3 felii de pâine prăjită cu zahăr pudră
  • 3 clătite cu ciocolată
  • 2 căni de cafea

Evident, nu mănâncă aceleași lucruri în fiecare zi, dar cu siguranță manâncă mult mai mult decât un om obișnuit, chiar mai mult decât un culturist profesionist.

Meniul zilnic include, de asemenea, 500 grame de paste, băuturi energizante care însumează 1000 de calorii și o pizză uriașă. Pare exagerat de mult, dar Phelps are nevoie de acest aport caloric pentru a face față la 6 ore de antrenament pe zi.

michael phelps înot

Michael Phelps și voința sa de fier

Mâncând mii de calorii și înotând mii de metri în fiecare săptămână Phelps dă dovadă de o determinare și o voință pe care majoritatea oamenilor nici nu și-o poate imagina. Un exemplu foarte bun de înaltă motivație este cucerirea celor 8 medalii de aur de la Olimpiadă Beijing 2008.

Idolul și modelul lui Michael Phelps era legendarul înotător australian Ian Thorpe, posesorul a cinci medalii olimpice de aur. Când a fost întrebat care sunt șansele ca Phelps să ia toate cele 8 medalii de aur de la Beijing, acesta nu i-a dat prea multe șanse.

Phelps a găsit în îndoiala idolului său un factor motivațional care l-a transformat în campion. Și-a lipit pe ușa dulapului de la vestiar o foaie pe care erau scrise cuvintele lui Ian Thorpe, pentru a-și aminti constant că scopul său este să-i dovedească contrariul.

Thorpe a asistat la competițiile de la Beijing. În momentul în care Phelps a ieșit campion cu 8 medalii de aur, făcând istorie, Thorpe i-a felicitat pe Phelps și pe mama sa, spunând: "În viața mea n-am fost atât de fericit că m-am înșelat!"

Michael Phelps și refuzul său de a se dopa

Relația lui Michael Phelps cu mass-media nu a fost lipsită de controverse. Deși în presă au apărut câteva fotografii cu el din tinerețe fumând marijuana, Phelps vrea să asigure pe toată lumea că titlul de campion neînvins a fost câștigat cinstit, fără a apela la substanțe interzise în competiții.

Phelps a participat la programul "Project Believe" implementat de Agenția Anti-Doping a Statelor Unite. Ca parte din program, Phelps este testat regulat pentru a se știi sigur că nu apelează la substanțe interzise de Comitetul Olimpic International.

Michael Phelps investește foarte mult în imaginea sa publică. Prestigiul său de campion olimpic este dublat și de faptul că este imaginea unui mare sponsor din lumea fitness-ului. Speedo i-a oferit o remunerație de 1 milion de dolari, bani pe care i-a folosit pentru a înființa Fundația Michael Phelps. Fundația promovează înotul ca sport și oferă asistență și consultanță celor care vor să aibă un stil de viață mai sănătos.