De reținut: 11 metode pentru a scăpa de durerea de umeri
Atunci când te antrenezi cu greutăți este foarte probabil să te confrunți și cu o astfel de problemă, chiar dacă ai grijă să te încălzești înaintea antrenamentelor. Cu siguranță, nu puțini sunt cei care au avut de-a face cu o astfel de durere, care nu este tocmai plăcută. Află, așadar, din acest articol care sunt cele mai bune metode și exerciții care îți pot alina durerea de umeri și cum poți reface sănătatea articulațiilor. Dacă umerii tăi au început să “scârțâie” și să îți provoace durere, poate ar fi cazul să îți reevaluezi tipul de antrenament pe care îl urmezi. Ambiționându-te să treci cu vederea acest aspect nu faci altceva decât să agravezi situația și să ajungi în situația de a lipsi de la sală. Nu mai vorbesc de faptul că te-ai putea răni destul de serios sau ai putea ajunge chiar pe masa de operații. Vezi, deci, că nu e de glumă cu durerea de umeri și ignorarea ei nu te face mai bărbat, ci mai bolnav! Probabil te gândești că renunțarea pentru o perioadă de timp la exercițiile care ți-au cauzat această afecțiune este suficientă pentru a te reface. Într-o oarecare măsură este adevărat, însă doar ca o soluție de moment. În clipa în care vei relua antrenamentul obișnuit, cel mai probabil durerea va reapărea, așa că schimbările ar trebui făcute mult mai în profunzime. Umerii sunt o parte sensibilă a corpului și ar trebui să fie tratată ca atare. În articulația umărului se află un spațiu gol (spațiul subacromial) care îi permite brațului să se miște. În momentul în care postura corpului sau exercițiile pe care le practici nu sunt cele mai potrivite, acest spațiu se închide, mușchii și ligamentele din jur se inflamează, iar durerea devine insuportabilă. De asemenea, la fel se poate întâmpla și cu scapula rotatoare (parte a umărului care ajută la mișcările în sus și în jos a brațelor). Pentru a scăpa de durerea de umeri este nevoie de o schimbări majore în antrenamentele pe care le practici, precum și de o bună postură a corpului. Iată, așadar, care sunt cele mai bune 11 metode pentru a scăpa de această problemă.
1. Fă mai multe exerciții care necesită o mișcare de tras, nu de împins
Majoritatea bărbaților preferă, de obicei, exercițiile de împins, cum ar fi cele pentru piept, dar lasă la o parte ramatul cu greutăți mari sau alte exerciții care implică o mișcare de tras. Această practică nu poate fi decât defectuoasă, având în vedere că se creează un dezechilibru între pieptul bine lucrat, cu mușchii dezvoltați, și spatele care a fost neglijat. Umerii se vor deplasa din poziția lor naturală și cea mai simplă mișcare, precum ridicatul brațelor, poate deveni o corvoadă. Fă de două ori mai multe exerciții de tras decât de împins și întărește mușchii din partea superioară a spatelui. În timpul exercițiilor, concentrează-te să menții postura corectă a umerilor.
2. Renunță la bancă în favoarea flotărilor
Atunci când vrei să lucrezi mușchii pieptului, încearcă să eviți împinsul cu bara și să faci flotări. Acestea din urmă permit scapulei să se rotească în voie, în timp ce exercițiul împins cu bara blochează această mișcare. De asemenea, flotările întăresc mușchiul dințat anterior (situat între coaste și umăr, în partea superioară a toracelui), mușchi care de cele mai multe ori nu este antrenat suficient. Dacă flotările ți par prea ușoare, poți apela la variații ale acestora - cu greutăți așezate pe spate sau cu picioarele ridicate pe o bancă.
3. Restabilește calitatea mușchilor pectorali
În cazul în care te-ai concentrat prea mult pe exercițiile pentru piept, cu siguranță ai observat, așa cum spuneam și mai sus, că mușchii pectorali au devenit mult prea țepeni, fapt care duce la împingerea în sus a umerilor. Evident, neaflându-se într-o poziție naturală, aceștia vor începe să îți creeze probleme. Pentru a întinde mușchii și a-i aduce într-o poziție mai naturală, sunt de foarte mare ajutor exercițiile de stretchig, însă nu suficiente. Masajul, de asemenea, poate fi o soluție de luat în calcul.
4. Lucrează partea toracică a coloanei vertebrale (T-spine)
Segmentul toracic al coloanei vertebrale este, în mod natural, mai puțin mobil decât zona cervicală sau cea lombară. Pentru a evita afecțiunile umărului, este esențial să lucrăm și mușchii din această zonă. Cele mai utile exerciții în acest caz sunt cele care implică rotațiile și extensiile.
5. Folosește gantere
Atunci când lucrezi la aparate sau cu bara, mâinile nu se pot roti în voie și forțează umerii să ia o poziție nu tocmai naturală, pentru a putea executa mișcarea. Pentru a evita astfel de situații, o idee bună ar fi să lucrezi cu gantere sau cu alte echipamente care să permită mișcarea naturală a brațelor (cablu, benzi, extensoare ș.a.).
6. Întărește mușchii rotatori
Pentru a vedea cât de mare nevoie ai de asemenea exerciții, poți să faci un test simplu. Stai în picioare, cu brațele relaxate, pe lângă corp. În cazul în care observi că palmele nu sunt îndreptate către șold, ci în spatele tău, atunci este clar că umărul nu se află în poziția potrivită. Exercițiile care te pot ajuta să remediezi problema sunt fluturările inverse sau rotațiile exterioare la cablu.
7. Ia în calcul și trapezul inferior
Chiar dacă nimeni nu le acordă o prea mare atenție atunci când vine vorba de antrenament (de cele mai multe ori trapezul este lucrat la modul general, fără să se pună accent pe fiecare dintre cei trei mușchi care îl compun). Cu toate acestea, trapezul inferior este un mușchi extrem de important care, lucrat cum trebuie, ajută la menținerea unei posturi corecte a umerilor și spatelui.
8. Nu uita nici de mușchiul dorsal
La fel ca și în cazul pectoralilor, trebuie să eviți să antrenezi excesiv această zonă deoarece poate duce la o postură defectuoasă a umerilor și automat la accidentări și durere. Fă, în schimb, exerciții de stretchig și masaj intens pentru a detensiona zona.
9. Învață să faci mișcările corect
Chiar dacă mergi de mult timp la sală, nu este exclus să execuți în mod greșit anumite exerciții, iar durerea de umeri poate fi o dovadă în acest sens. Acordă-ți ceva timp pentru a analiza mișcările pe care le faci și repetă până când îți iese cum trebuie. Prezența unui instructor ar fi ideală.
10. Schimbă împinsul din plan drept cu cel din plan înclinat
În cazul în care nu poți renunța de tot la împins cu bara, poți să optezi pentru efectuarea aceluiași exercițiu, dar din plan înclinat. Acesta din urmă nu pune o presiune atât de mare pe articulația umărului și oferă o libertate mai mare de mișcare.
11. Atenție la șolduri!
Pobabil te vei întreba ce legătură au șoldurile cu durerea de umeri… Faptul că cele două părți ale corpului sunt legate una de alta este deja dovedit. Așadar, dacă șoldul tău drept este mai rigid asta se va simți automat și în umărul stâng (cele două părți sunt legate prin anumite conexiuni încrucișate). Așadar, dacă vrei să scapi de durerea de umeri, nu uita să antrenezi și articulațiile șoldurilor. De asemenea, trebuie să ai grijă ca înaintea fiecărui antrenament să te încălzești sau să faci exerciții ușoare cu ajutorul unei biciclete eliptice sau a unei benzi de alergat. Indiferent de alegerea ta, important este să încălzești articulația șoldului, pentru a evita accidentările.
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
10 minute de antrenament intens pentru abdomen
Antrenamentul german pentru volum (metoda celor 10 seturi)
Tehnica HIT - High Intensity Training Routine