Ramat vertical cu gantere

Ramat vertical cu gantere

Despre exercițiul RAMAT VERTICAL CU GANTERE

Este un exercițiu care vizează în special mușchii trapezi, dar și alte grupe musculare importante, pe care le vei găsi detaliate la finalul articolului. Ai grijă să nu folsești greutăți prea mari atunci când execuți Ramat vertical cu gantere deoarece riști să suprasoliciți articulația umerilor. De asemenea, dacă deja ai probleme cu umerii, este mai bine să eviți acest exercițiu și să îl înlocuiești cu alte variante mai blânde cu această parte a corpului, cum ar fi Ridicările din umeri.

Rutină exercițiu RAMAT VERTICAL CU GANTERE

  • ia câte o ganteră în fiecare mână, folosind o priză pronație; distanța dintre gantere ar trebui să fie un pic mai mică decât lățimea umerilor, în așa fel încât acestea să se găsească exact deasupra coapselor; ține brațele întinse, cu coatele ușor flexate; aceasta este poziția de start;
  • expiră, flexează coatele și îndepărtează-le de corp, în timp ce ridici ganterele spre piept; acestea trebuie să stea aproape lipite de corp; continuă până când ajungi cu ganterele aproape de bărbie;
  • așteaptă o secundă și apoi revino încet la poziția inițială, în timp ce inspiri;
  • repetă mișcarea până când efectuezi numărul recomandat de repetări, în funcție de programul de antrenament.

Variații ale exercițiului RAMAT VERTICAL CU GANTERE

Ramatul vertical mai poate fi efectuat și cu bara, cu bara E-Z, la aparatul Smith sau la cablu.

Ilustrație cu execuția corectă a exercițiului RAMAT VERTICAL CU GANTERE

Grupele musculare antrenate de exercițiul RAMAT VERTICAL CU GANTERE

Orice exercițiu folosește multe grupe musculare pentru a fi executat, însă se iau în calcul doar grupele musculare folosite direct. Exemplu: la flexii biceps din picioare lucrează și toți mușchii picioarelor pentru a menține poziția verticală a corpului, însă ei nu sunt direct implicați în mișcarea de flexie a antebrațului, deci nu se iau în considerare. Grupele musculare de mai jos sunt listate în ordinea aportului adus acestui exercițiu.

Mușchii trapezi

Mușchii trapezi (Trapezius, Traps) sunt plasați în partea superioară a spatelui, de-a lungul coloanei, și continuă în zona dintre gât și umăr. Pe lângă faptul că dau un aspect plăcut corpului, chiar și când suntem îmbrăcați, ei se antrenează atât prin întinderi, cât și prin exerciții de întărire a lor și ajută la evitarea durerilor de spate.

Mușchii biceps

Mușchii biceps, sau bicepșii (Biceps) sunt acea pereche de mușchi plasați în partea frontală a brațelor superioare, care fac legătura între umăr și cot. Ei sunt implicați, la fel ca și antebrațele, într-o gamă foarte largă de activități zilnice pe care le efectuăm, inclusiv apăsarea unui mâner de ușă sau ridicarea obiectelor grele. Întărirea lor va reduce mult aspectul de braț subțire și firav.

Muschii umerilor

Mușchii umerilor (Deltoizi) trebuie antrenați cu foarte mare grijă, principalul lucru de care trebuie să ținem cont fiind protecția încheieturii umărului. Această încheietură este cea mai mobilă din întregul organism, fapt ce o face și cea mai instabilă încheietură, adică încheietura cu cele mai mari șanse de accidentare.